VIDEO/ Ședința plenară s-a încheiat: Ministrul Finanțelor, Dumitru Budeanschi: „Această moțiune este folosită pentru manipulare”

1 iulie 2022, 09:57 Politică 697
Parlamentul Republicii Moldova, ordinea de zi.  Sursa: Replica Media

Deputații se convoacă în ședință plenară, începând cu ora 10:00. Pe ordinea de zi sunt înregistrate cinci subiecte, între care examinarea moțiunii simple înaintate de fracțiunea BCS împotriva activității Ministerului Finanțelor, condus de Dumitru Budeanschi.

UPDATE 18:32. După mai multe ore de dezbateri și răspunsuri, moțiunea de cenzură împotriva ministrului Finanțelor nu a trecut.

„Am încercat să fac distincție între ce a provocat inflația și ce a făcut Ministerul pentru a gestiona situația. Cu stupoare, văd că o parte din partea stângă au știut cât va fi inflația, că va fi război, când toată lumea nu a știut ce se va întâmpla. Cu părere de rău, noi nu deținem aceste cunoștințe. Această moțiune este folosită pentru manipulare, de parcă dacă era alt Guvern, situația era alta. Dacă erați dvs. noi am fi fost fără programe de cheltuieli, fiindcă nu ați fi avut auportul partenerilor externi. R. Moldova nu poate face față de una singură, fără suportul partenerilor. O demisie la solicitarea BCS nu poate fi de onoare”, a declarat Budeanschi, în încheiere.

UPDATE 16:30. După prezentarea raportului, Dumitru Budeanschi răspunde la întrebările deputaților.


UPDATE 16:00. Este examinată moțiunea simplă împotriva Ministerului Finanțelor, condus de Dumitru Budeanschi.UPDATE 15:57. Activitatea Comisiei speciale pentru examinarea eficienței aplicării reglementărilor din sectorul produselor petroliere a fost preungit de la 35 la 45 de zile.


UPDATE 15:28. Parlamentul a susținut inițiativa legislativă care are drept scop asigurarea echilibrului între muncă și viața de familie și mai multe opțiuni de implicare a taților în îngrijirea copilului. Proiectul de modificare a Codului muncii și altor legi a fost votat, astăzi, în prima lectură, de către 68 de deputați. Printre cele mai importante prevederi ale proiectului sunt extinderea perioadei în care tatăl poate să-și ia concediul de paternitate de la 56 de zile pana la 12 luni, dar și acordarea dreptului de a partaja concediul de îngrijire a copilului între soți. Indemnizația se va calcula în funcție de salariul celui care stă în concediu.

De asemenea, se propun reglementări noi în Codul muncii pentru a clarifica cum poate angajatul beneficia de un regim flexibil de muncă.

Se prevede o nouă opțiune pentru indemnizația de îngrijire a copilului. Acum părintele care iese în concediu va putea opta pentru o indemnizație de 90% din salariul pe ultimele 12 luni, dacă alege să o ia până la vârsta de 1 an și 2 luni a copilului. Rămân valabile opțiunile existente – 3 ani de indemnizație – cu 30% din salariu, sau până la 2 ani și 2 luni s.a. Detalii AICI.


UPDATE 15:20. Termenul de activitate a Comisiei pentru examinarea procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară a fost extins de la 30 la 60 de zile. Potrivit deputatului Adrian Băluțel, extinderea termenului este necesară pentru procesarea eficientă a materialului prezentat comisiei, care are un volum mare de informații.

Comisia specială a fost creată pe 2 iunie în contextul ritmului înalt de creștere a inflației și a prețurilor, precum și ținând cont de recomandarea Consiliului Suprem de Securitate din data de 27 mai 2022.


UPDATE 15:11. Cu 72 de voturi, în prima lectură, a fost adoptat proiectul de lege privind modificarea articolului 2 din Legea nr.121/2001 cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație. Detalii AICI.


UPDATE 14:54. Legislația în domeniul drepturilor de autor și drepturile conexe va fi armonizată la reglementările acquis-ului comunitar european.

„Instituirea noului cadru legal presupune reformarea amplă a normelor de reglementare a drepturilor de autor și a drepturilor conexe, care vor consolida capacitățile Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală în elaborarea și promovarea politicilor statului în acest domeniu. Acest lucru va spori gradul de protecție al autorilor și titularilor de drepturi de autor sau conexe”, a menționat președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Totodată, documentul propune instituirea unui cadru legal, care va stabili un mecanism clar de colectare, repartizare și achitare a remunerației de către organizațiile de gestiune colectivă. De asemenea, prin implementarea acestui proiect de lege se urmărește sporirea gradului de transparență în activitatea organizațiilor de gestiune colectivă. Detalii AICI.


UPDATE 14:39. După pauză, este examinat proiectul de lege privind dreptul de autor și drepturile conexe.


UPDATE 14:38. Parlamentarii au revenit în sala de plen.


UPDATE 13:10. Deputații pleacă în pauză până la ora 14:30.


UPDATE 13:05. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.119/2018 cu privire la medicamentele de uz veterinar – art.2, 4, 5, ș.a.; Legea nr.160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător – Anexa nr.1) a fost aprobat în prima lectură, cu votul a 68 de deputați. Detalii AICI.


UPDATE 12:53. Procedura de înregistrare dactiloscopică a șoferilor va fi simplificată. În cadrul ședinței de astăzi, membrii Parlamentului au votat, în prima lectură. Inițiativa legislativă prevede ca impresiunile digitale și palmare să fie preluate cu ajutorul unui dispozitiv, fiind eliminată procedura de utilizare a tușului dactiloscopic. Datele vor fi înregistrate în Sistemul informațional automatizat „Registrul de stat dactiloscopic”, care va fi gestionat de subdiviziunile teritoriale ale Agenției Servicii Publice. Detalii AICI.


UPDATE 12:35. În lectura I, a fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.523/1999 cu privire la proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale (art.8`1). Detalii AICI.


UPDATE 11:55. După aproximativ o oră de dezbateri, Parlamentul a luat act de raportul de activitate al Agenției Naționale de Integritate pentru anul 2021, cu votul a 54 de deputați.


UPDATE 10:45. Președintele interimar al Autărității Naționale, Lilian Chișca, de Integritate prezintă raportul de activitate al instituției.UPDATE 10:43. Cu mai multe modificări, ordinea de zi a ședinței a fost aprobată.


UPDATE 10:20. Deputata Partidului ȘOR, Reghina Apostolva, a solicitat ca ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală să vină la raport în fața parlamentarilor pentru a da răspunsuri cu privire la reforma învățământului superior. Nici această cerere nu a fost introdusă pe ordinea de zi.


UPDATE 10:14. Opoziția a cerut audierea ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu, în legătură cu „motivul întârzierii cu peste două luni a începerii lucrărilor de îngrijire și regenerare a fondului forestier gestionat de agenția Moldsilva în anul 2022”. Solicitarea nu a fost susținută de majoritate.


UPDATE 10:12. Președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat că un deputat este infectat cu COVID-19.

„Mai avem o problemă - se numește COVID-19. Este un coleg care a fost afectat. îi dorim însănătoșire grabnică. Să ne spună dacă are nevoie de ajutor”, a declarat speakerul.


UPDATE 10:08. Secretariatul Parlamentului anunță că la începutul ședinței și-au înregistrat prezența 84 de deputați.


Urmărește LIVE:

Ordinea de zi a ședinței din 1 iulie:

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media