LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 137. Bilanțul deceselor la Chasov Yar se ridică la 15; Pompierii caută încă 24 de persoane blocate sub dărâmăturile blocului cu 5 etaje

10 iulie 2022, 09:57 Ucraina 270
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Bombardamentele continuă în estul Ucrainei, există morți în rândul populației civile. Șeful administrației militare regionale Donețk susține că cel puțin șase persoane au murit după ce o rachetă a lovit un bloc locativ cu cinci etaje în orașul Chasov Yar, alte peste peste 30 de persoane au rămas îngropate sub dărâmături.

Canada va returna turbina pentru gazoductul Nord Stream, care era în reparație și a căzut sub sancțiuni, aceasta urmând să fie transferată în Germania. Rusia a redus livrările de gaz sub pretextul că nu i s-a returnat turbina.

Autoritățile au avertizat locuitorii din regiunile Herson și Zaporojie să se evacueze, în timp ce armata ucraineană pregătește o contraofensivă pentru a recâștiga zonele pierdute.

UPDATE 18:00. Federația Rusă, din cauza pierderilor semnificative în războiul din Ucraina și a lipsei voluntarilor de a lupta în Ucraina, recrutează forțe din rândul condamnaților.

Potrivit Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, în Federația Rusă companiile militare private au intensificat recrutarea deținuților, în special în Republica Adighea.

„Condamnaților” li se promite o amnistia totală după semnarea și executarea contractului. Colectarea recruților are loc la un teren de antrenament militar lângă ferma Molkino din regiunea Krasnodar, cunoscută drept bază de antrenament pentru militanții Wagner PMC.

Recrutări se desfășoară și în închisorile din Rostov, Sankt Petersburg și Nijni Novgorod și nu ar conta infracțiunile pentru care au fost condamnați noii recruți. Tuturor li se promite o amnistie completă după 6 luni de „serviciu”, notează serviciile de informații ucrainene.

În același timp, toți pușcăriașii trebuie să poarte jetoane speciale care indică statutul lor. „În cadrul interviurilor, care sunt efectuate de militari ai Direcției Principale a Statului Major al Forțelor Armate RF, recruții sunt informați că în termen de două luni se preconizează recrutarea a până la 10.000 de voluntari. După aceea, compania militară privată va fi redistribuită îpe teritoriul Donbasului. Printre sarcinile principale este stabilirea controlului asupra magistralei rutiere Izium - Slaviansk - Bahmut”.

În plus, potrivit serviciului de informații ucrainean, departamentul FSB al Federației Ruse pentru regiunea Kostroma a trimis o solicitare președintelui orașului Vohomski de a furniza informații de bază despre persoanele predispuse să comită infracțiuni în temeiul art. 207.3, art. 280.3 din Codul penal al Federației Ruse (diseminarea publică a informațiilor false și acțiuni de discreditare a Forțelor Armate ale Federației Ruse și participarea acestora la agresiunea împotriva Ucrainei). La colectarea unor astfel de informații, se acordă o atenție deosebită rudelor apropiate ale militarilor care au murit pe teritoriul Ucrainei sau au participat la război.


UPDATE 17:40. Pretențiile împotriva lui Ermak ar trebui soluționate între oficialii americani. Serhiy Nykyorov, purtătorul de cuvânt al președintelui Volodymyr Zelensky, a declarat pe 10 iulie că problema ar trebui rezolvată între reprezentantul SUA Victoria Spartz și președintele SUA Joe Biden. Pe 9 iulie, Spartz a exprimat mai multe acuzații serioase împotriva șefului de stat major al lui Zelensky, Andriy Yermak, inclusiv sabotajul apărării Ucrainei, și a cerut ca Zelensky să li se adreseze.


UPDATE 17:05. Corriere Della Sera: Germania blochează ajutorul de 9 miliarde de euro al UE pentru Ucraina de mai bine de o lună. Berlinul a aprobat doar prima tranșă de 1 miliard de euro.

Ziarul susține că ministrul german de finanțe, Christian Lindner, dezaprobă faptul că Bruxelles-ul oferă finanțare și ajutor Ucrainei în detrimentul datoriei comune europene.


UPDATE 16:30. Noi atacuri în regiunea Donețk. Localnicii raportează noi bombardamente în orașul Soledar. Noaptea, orașul era deja atacat de forțele ruse înaintate. Clădirea clubului local și a comitetului executiv au fost avariate și au luat foc.


UPDATE 16:00. Ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, a declarat astăzi că Franța ar trebui să se pregătească pentru o întrerupere totală a gazului rusesc. Guvernul francez lucrează pentru a proteja companiile care ar putea avea nevoie de sprijin în caz de întrerupere a aprovizionării. „Trebuie să anticipăm și să ne punem în poziție de luptă de acum”, a spus el.


UPDATE 15:25. Doi soldați germani din Bundeswehr au fost arestați în Germania pentru că plănuiau să arunce în aer podul care leagă Crimeea de Rusia.. Aceștia ar fi furat arme și echipamente din cazărmile din Schleswig-Holstein cu intenția de a deteriora podul din Crimeea, aruncându-l în aer, susține revista germană Stern.


UPDATE 14:50. SUA consideră că blocada Rusiei asupra cerealelor ucrainene este un factor al evenimentelor din Sri Lanka Secretarul american de stat Antony Blinken afirmă că blocada impusă de Rusia asupra exporturilor Ucrainei de cereale ar fi putut contribui la recentele tulburări din Sri Lanka, declanșate de penuria severă de alimente și combustibil, relatează Al Jazeera.

„Vedem cum impactul acestei agresiuni rusești se manifestă peste tot”, a declarat Blinken presei din Bangkok. Reiterând solicitarea pe care a făcut-o în repetate rânduri, șeful diplomației americane a cerut Rusiei să permită ca aproximativ 20 de milioane de tone de cereale să poată fi scoase prin porturile Ucraina.


UPDATE 14:15. Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, duminică, faptul că armata rusă a pierdut, de la începutul războiului, 37.300 de soldați, potrivit The Kyiv Independent.

Conducerea armatei ucrainene a mai susține că Rusia a pierdut, de asemenea, 1.641 de tancuri, 3.823 de vehicule blindate de luptă, 834 de sisteme de artilerie, 247 de sisteme de lansatoare multiple de rachete, 108 sisteme de apărare aeriană, 188 de elicoptere, 217 avioane, 676 de drone și 15 ambarcațiuni.


UPDATE 14:00. Forțele ruse ar fi distrus două hangare ale armatei Ucrainei din regiunea Donețk, unde se aflau obuziere americane de tip Howitzer M777, relatează Interfax, agenție de presă rusă, controlată de stat.

„Trupele ruse au distrus în ultimele 24 de ore 17 posturi de comandă, patru plutoane de sisteme de lansare multiplă Grad, precum și două hangare cu obuziere americane M777 în zona Konstantinovka, din care bombardarea zonelor rezidențiale din Donețk”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, într-un briefing.

Armata rusă a raportat și o lovitură asupra pozițiilor armatei ucrainene din Slaviansk.

„O armă la sol de înaltă precizie a lovit un punct de desfășurare temporară pentru o unitate de artilerie a Forțelor Armate ale Ucrainei și un depozit de muniții de pe teritoriul Uzinei de Ceramice din orașul Slaviansk”, a spus Konașenkov.

Armata rusă a raportat că au distrus trei avioane de luptă ale Forțelor Armate ale Ucrainei într-o zi. „Luptători Su-35 ai Forțelor Aerospațiale Ruse au doborât în ​​aer: două avioane Su-25 ale Forțelor Aeriene Ucrainene în regiunea Barvenkovo ​​din regiunea Harkiv și Troitskoe din zona separatistă Donețk, precum și un MiG- 29 în zona așezării Krasnopolie”, a spus oficialul. Ministerul Apărării al Federației Ruse.

El a declarat că în timpul zilei sistemele de apărare aeriană au interceptat trei vehicule aeriene fără pilot ucrainene, trei rachete balistice Tochka-U, 20 de obuze ale sistemului de rachete cu lansare multiplă Uragan, cinci obuze ale Smerch MLRS. „În total, de la începutul operațiunii militare speciale au fost distruse: 242 avioane, 137 elicoptere, 1.506 vehicule aeriene fără pilot, 353 sisteme de rachete antiaeriene, 3.995 tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 741 de luptă cu lansatoare de rachete multiple. vehicule, 3.127 de piese de artilerie de camp și mortare, precum și 4.128 de unități de vehicule militare speciale”, a spus Konașenkov.


UPDATE 13:25. Rusia a restricționat accesul la site-ul ziarului german Die Welt Măsura a fost luată la cererea procurorilor, potrivit Roskomnadzor, autoritatea de reglementare a comunicațiilor din țară, transmite agenția rusă Interfax.

Ziarul este blocat din 9 iulie, cu toate domeniile și subdomeniile. Die Welt (în germană „Lumea”) este un cotidian informațional german publicat de editura europeană Axel Springer SE. Primul număr a fost emis la Hamburg la 2 aprilie 1946 de către autoritățile britanice de ocupație.

De la invazia Rusiei în Ucraina, autoritatea a acuzat în mod regulat Occidentul că răspândește informații false și a blocat sau a limitat accesul la BBC, Voice of America, Deutsche Welle și la alte instituții media.

Nu se cunoaşte de ce procurorii au cerut restricția în ceea ce privește pagina welt.de.


UPDATE 13:00. Bilanţul deceselor la Chasov Yar, unde un bloc de locuințe a fost distrus de o rachetă, noaptea trecută, a urcat la 15, informează Serviciul de Stat de Urgență al Regiunii Donețk, în raportul de la ora 13:00.

„Până la ora 13:00 de sub dărâmăturile clădirii au fost salvați cinci oameni. De asemenea au fost recuperate cadavrele a 15 persoane. Alte 24 de persoane ar putea fi sub dărâmături”, transmite serviciul de urgență.

Operațiunea de căutare continuă.


UPDATE 12:20. Ucraina ar putea fi admisă la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în cadrul unei proceduri scurtate. Potrivit ministrului pentru dezvoltarea comunităților și teritoriilor, Oleksiy Chernișov, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a decis că Ucraina poate deveni membră a acesteia în condiții speciale. Banca a decis, de asemenea, să acorde împrumuturi în valoare de 465 de milioane de euro pentru a sprijini refugiații ucraineni în Europa, potrivit Kyiv Independent.


UPDATE 11:45. Procuratura Generală a Ucrainei anunță astăzi, 10 iulie, că cel puțin 347 copii au fost uciși de la începutul invaziei ruse în Ucraina, iar alți 648 au fost răniți. Procuratura precizează că numărul victimelor ar putea fi mult mai mare, pentru că nu include bilanțul din zonele ocupate sau aflate în plin conflict armat.

Totodată, Procuratura Generală de la Kiev anunță că investighează 21.677 presupuse crime de război comise de ruși.


UPDATE 11:30. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: Rusia a pierdut 37.300 de militari în Ucraina din 24 februarie. De asemenea, a pierdut și 1.641 de tancuri, 3.823 de vehicule blindate de luptă, 834 de sisteme de artilerie, 247 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 108 sisteme de apărare aeriană, 188 elicoptere, 217 avioane, 676 drone și 15 bărci.UPDATE 11:15. Cel puțin un civil ucis și 9 răniți, în urma atacurilor cu rachete lansate de ruși în regiunea Harkiv. Potrivit Serviciului de Urgențe al Ucrainei, rușii au lansat sâmbătă trei rachete în regiune și au bombardat mai multe orașe și sate, declanșând o serie de incendii.


UPDATE 10:55. Forțele ruse din regiunile ocupate temporar din sudul Ucrainei amenință părinții cu pierderea drepturilor părintești dacă refuză să obțină un pașaport rusesc sau să își trimită copiii la școlile rusești, relatează RFE/RL.

„Localnicii nu vor să-și trimită copiii la aceste școli, dar le este frică”, a declarat pentru RFE/RL un profesor de istorie din regiunea Herson.


UPDATE 10:30. Artileria rusă continuă să lovească zona Sloviansk din Donbas, în jurul orașului Izium și lângă Lisiceansk.

Potrivit ultimei actualizări a britanicilor, ruta E40 - care leagă Donețk și Harkiv – este, cel mai probabil, un obiectiv important pentru forțele ruse, pe măsură ce avansează prin regiunea Donețk.


UPDATE 10:11. Rusia intenționează să anexeze regiunea Harkiv pentru că are ambiții teritoriale dincolo de Donbas, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului după ce reprezentanții ruși din regiune au dezvăluit un nou steag, susținând că este o „parte inalienabilă a pământului rusesc”.

ISW sugerează, de asemenea, că Moscova se confruntă cu provocări în ceea ce privește cenzurarea corespondenților de război și a bloggerilor ruși și ar putea încerca să promoveze autocenzura.


UPDATE 09:45. Canada va returna Germaniei turbinele ruseşti reparate necesare pentru mentenanţa gazoductului Nord Stream 1, a comunicat sâmbătă ministrul canadian al resurselor naturale, transmite Agerpres.

„Canada va acorda Siemens Canada un permis revocabil şi de o durată limitată pentru a permite revenirea în Germania a turbinelor Nord Stream 1 reparate, ceea ce va sprijini capacitatea Europei de a avea acces la energie fiabilă şi accesibilă în timp ce continuă tranziţia de la petrolul şi gazul ruseşti”, a declarat ministrul Jonathan Wilkinson.

„În lipsa unei aprovizionări necesare cu gaz natural, economia germană va suferi dificultăţi foarte importante şi germanii înşişi riscă să nu îşi poată încălzi locuinţele la apropierea iernii”, a explicat ministrul canadian într-un comunicat.

El l-a acuzat pe preşedintele rus Vladmir Putin că vrea să „provoace divizări între aliaţi”. Guvernul german se afla de mai multe săptămâni „în contacte intense” cu Ottawa pentru a obţine returnarea acestor echipamente în Europa în pofida sancţiunilor aplicate Rusiei. Gazprom a redus luna trecută volumul de gaz pompat prin Nord Stream 1 la doar 40% din nivelul obişnuit, invocând întârzierea în primirea echipamentelor trimise de Siemens pentru mentenanţă la filiala sa din Canada.

Ucraina s-a opus returnării acestor turbine către Gazprom, spunând că gazoductele de pe teritoriul său pot transporta un volum suficient de gaz spre Germania pentru a compensa scăderea livrărilor prin Nord Stream 1.


UPDATE 09:20. Ucraina raportează o lovitură cu rachete asupra unei clădiri cu cinci etaje din orașul Chasov Yar de lângă Bahmut, din regiunea Donețk. Atacul a avut loc puțin după ora 22:00, sâmbătă seara.

Cel puțin șase oameni au murit, iar peste 30 de persoane se află sub ruinele clădirii, spune șeful administrației militare regionale Pavlo Kirilenko.

De sub dărâmături la suprafață, în acest moment, au fost scoase cadavrele a șase morți și cinci răniți.

„Două scări ale blocului au fost complet distruse. Salvatorii lucrează la fața locului - încearcă să-i salveze pe cei care se află sub dărâmături. Potrivit localnicilor, cel mai probabil sunt cel puțin 34 de persoane acolo, inclusiv un copil de 9 ani”, a scris guvernatorul pe canalul său de Telegram.

Potrivit acestuia, salvatorii au reușit să stabilească contactul cu două persoane care se aflau sub ruine.

Kirilenko susține că blocul a fost atacat cu rachete rusești Uragan. Între timp, autoritățile autoproclamatei republici separatiste Donețk au anunțat moartea a trei civili și a 11 victime în urma bombardamentelor din ultima zi. Partea rusă însă nu a raportat nimic despre atacuri.


Foto: Serviciul de urgență al Ucrainei


Foto: Serviciul de urgență al Ucrainei


UPDATE 09:10. Locuitorii din regiunea Herson, aflată sub ocupația rușilor, ar trebui să părăsească zona, iar cei care nu pot să o facă ar trebui să se pregătească pentru ostilități, să caute adăpost, apă și hrană, a declarat sâmbătă Iurii Sobolevskii, prim-vicepreședinte al Consiliului regiunii Herson, transmite Ukrainska Pravda.

„Oamenii noștri trebuie să plece. Știu că este foarte dificil și că nu toată lumea are șansa de a pleca, dar trebuie să facă acest lucru. Cei care nu pot, ar trebui să se pregătească pentru faptul că va fi nevoie din nou să gasească adăpost, este necesar să-și pregătească o rezervă de apă, o anumită cantitate de alimente pentru a supraviețui ofensivei trupelor noastre. Înțelegem că băieții noștri vor lucra cât se poate de atent, de chirurgical, pentru a salva fiecare viață, dar războiul este război”, a spus Sobolevskii.

Potrivit acestuia, în regiunea Herson, Forțele Armate ale Ucrainei au înregistrat din ce în ce mai multe succese în ultima vreme. Și vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a făcut apel la locuitorii din zonele ocupate din regiunile Herson și Zaporojie să facă tot posibilul să plece.

„Trebuie să căutați o modalitate de a părăsi zona pentru că forțele noastre armate vor porni o acțiune de înlăturare a ocupației. Va fi o bătălie uriașă. Nu vreau să sperii pe nimeni, oricum toată lumea înțelege”, a spus viceprim-ministra Irina Vereșciuk.

Regiunile Herson și Zaporijie au fost rapid ocupate de trupele ruse la sfârșitul lunii februarie, după ce au trecut podul din Crimeea anexată de Rusia.


UPDATE 08:45. Statul Major General al Ucrainei a anunțat sâmbătă că trupele ruse încearcă să avanseze spre Harkiv, scrie The Kyiv Independent.

În actualizarea de dimineață a situației de pe front, Statul Major General raportează:

- În direcția Seversk, inamicul a continuat ofensiva în zona Seversk și în zonele Pereezdnii, Grigorovka, Verhnekamennîi și Belogorovka, precum și în apropiere de Bacevsk, Miropolie, Vladimirovka. Nu departe de Volkovka și Volfino, au lansat și un atac aerian.

- În direcția vecină Slaviansk, inamicul „a înfăptuit o înfrângere” a pozițiilor trupelor ucrainene, a efectuat recunoașteri în forță în zona așezării Dolyna, însă nu a avut succes și apoi s-a retras. A tras din artileria cu tunuri și rachete în zonele din Dolyna, Dibrovnoie, Mazanovka, Bogorodiciny, Bolshaia Kamishevaha și alte așezări. -

- Pe direcțiile Avdiivka și Zaporojie rușii au efectuat bombardamente de artilerie.

- În direcția Harkiv principalele eforturi ale inamicului se concentrează în continuare pe prevenirea înaintării trupelor ucrainene. Forțele ruse au bombadrat din artilerie de diferit calibru orașul Harkiv, precum și așezările Russkie Tișki, Pitomnik, Korobocikino, Ivanovka, Sosnovka, Rubijnoie și Slatino.

De pe teritoriul regiunii Belgorod, potrivit Statului Major ucrainean, armata rusă a lansat un atac cu rachetă asupra Harkivului din Iskander. . Șeful administrației militare regionale Luhansk, Serghei Gaidai, susține că forțele ruse nu pot avansa de la Lisiceansk la Seversk.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie și 9 iulie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media