ULTIMA ORĂ! Republica Moldova a transmis Uniunii Europene a doua parte a chestionarului pentru obţinerea statutului de candidat

12 mai 2022, 18:23 Politică 227
chestionar UE.  Sursa: Captură de ecran

Republica Moldova a transmis Uniunii Europene a doua parte a chestionarului pentru obţinerea statutului de candidat. Acest lucru a fost anunţat de prim-ministra Natalia Gavrilița, care a fost prezentă la inugurarea noului sediu al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Chestionarul a fost transmis ambasadorului UE în țara noastră, Jānis Mažeiks.

„Am adus cu mine cele șapte volume completate ale celei de-a doua părți a chestionarului. R. Moldova aparține istoric, cultural și sistemelor de valori acestui spațiu. Moldova privește cu multă speranță și încredere într-un viitor european. Moldova a întârziat prea mult, dar Guvernul pe care îl conduc este gata să-și asume întârzierile și să accelereze procesele pentru a pune țara noastră acolo unde este loc - în familia țărilor libere și europene” a declarat Gavrilița.Prima partea a chestionarului a fost transmis la 22 aprilie.


„Ele vizează 35 de capitole, dar şi două capitole suplimentare care ţin de criteriul politic şi economic. Aceasta practic înseamnă 90% din acquis-ul comunitar şi denotă în ce măsură este implementat în Republica Moldova. Lucru care contează este că, astăzi, nu suntem în situaţia zero, suntem în al optulea an de implementare a Acordului de Asociere cu UE. Este un Acord comprehensiv ce include şi o componentă economică puternică. În această perioadă, Republica Moldova deja a întreprins mai multe acţiuni şi a implementat mai multe politici care ne vor ajuta să bifăm mai multe condiţionalităţi ale UE”, a explicat Iulian Groza într-o intervenție la Radio Moldova.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat la 3 martie 2021, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Tot la 3 martie, cererea de aderare la UE a fost semnată și de Georgia, de prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili. În discursul adresat cetățenilor, șeful guvernului a numit ziua de 3 martie o zi istorică. Potrivit acestuia, aplicarea pentru statutul de țară candidată este o altă etapă importantă pe calea integrării europene a Georgiei.

Luni, 28 februarie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunţat că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media