„Am adus cu mine cele șapte volume completate ale celei de-a doua părți a chestionarului. R. Moldova aparține istoric, cultural și sistemelor de valori acestui spațiu. Moldova privește cu multă speranță și încredere într-un viitor european. Moldova a întârziat prea mult, dar Guvernul pe care îl conduc este gata să-și asume întârzierile și să accelereze procesele pentru a pune țara noastră acolo unde este loc - în familia țărilor libere și europene” a declarat Gavrilița.
Prima partea a chestionarului a fost transmis la 22 aprilie.
„Ele vizează 35 de capitole, dar şi două capitole suplimentare care ţin de criteriul politic şi economic. Aceasta practic înseamnă 90% din acquis-ul comunitar şi denotă în ce măsură este implementat în Republica Moldova. Lucru care contează este că, astăzi, nu suntem în situaţia zero, suntem în al optulea an de implementare a Acordului de Asociere cu UE. Este un Acord comprehensiv ce include şi o componentă economică puternică. În această perioadă, Republica Moldova deja a întreprins mai multe acţiuni şi a implementat mai multe politici care ne vor ajuta să bifăm mai multe condiţionalităţi ale UE”, a explicat Iulian Groza într-o intervenție la Radio Moldova.
Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat la 3 martie 2021, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Tot la 3 martie, cererea de aderare la UE a fost semnată și de Georgia, de prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili. În discursul adresat cetățenilor, șeful guvernului a numit ziua de 3 martie o zi istorică. Potrivit acestuia, aplicarea pentru statutul de țară candidată este o altă etapă importantă pe calea integrării europene a Georgiei.
Luni, 28 februarie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunţat că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.
