Starea de urgență în R. Moldova ar putea fi prelungită cu încă 45 de zile din cauza continuării agresiunii ruse asupra Ucrainei

21 iunie 2022, 17:35 Politică 625
Comisia Situații Excepționale.  Sursa: gov.md

Starea de urgență în Republica Moldova ar putea fi extinsă cu încă 45 de zile, începând cu 24 iunie, potrivit propunerii aprobate urmare a examinării Raportului privind necesitatea prelungirii stării de urgență, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidată astăzi, 21 iunie, de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Potrivit Raportului, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a țării, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați.

În aceste condiții, Comisia pentru Situații Excepționale va putea interveni prompt, în cazul necesității de a lua decizii suplimentare celor instituite de cadrul juridic existent, pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice și menținerea securității energetice a statului.

Potrivit Dispoziției CSE, Ministerul Afacerilor Interne va pregăti și prezenta Guvernului spre examinare proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la înaintarea, către Parlamentul Republicii Moldova, a propunerii privind prelungirea stării de urgență, precum și proiectul Hotărârii Parlamentului în acest sens.

La 21 aprilie, starea de urgență, instituită prin Hotărârea Parlamentului 41/2022, a fost prelungită cu 60 de zile, începând cu data de 25 aprilie.

Republica Moldova se află în stare de urgență din 24 februarie, din cauza războiului declanșat de Rusia pe teritoriul țării vecine.

La fel, din data de 24 februarie, odată cu invazia Rusiei în Ucraina, la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, Autoritatea Aeronautică Civilă a închis spațiul aerian al Republicii Moldova.

Totuși, începând din 21 martie 2022, ora 12:00, o porțiune a spațiului aerian național a fost deschisă pentru utilizarea acesteia de către aeronavele civile și de stat, astfel fiind posibilă reluarea transportului regulat de pasageri. Ținând cont de faptul că spațiul aerian al Ucrainei este închis și zboruri pe direcțiile Nord, Sud și Est nu pot fi efectuate, toate zborurile au direcția spre și dinspre România.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media