LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 171. Armata ucraineană a distrus ultimul pod activ de lângă Herson; GUR Ucraina: Armata rusă continuă să bombardeze centrala nucleară Zaporojie

13 august 2022, 09:42 Ucraina 280
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Lumea a intrat în a 171-a zi de război în Ucraina, iar conflictul nu dă semne că se va sfârși în curând. Președintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy, a înaintat Radei Supreme proiecte de legi privind extinderea legii marțiale și mobilizarea generală în Ucraina.

Șeful Ministerului de Externe ceh, care deține în prezent funcția de președinte al Consiliului European, a susținut interzicerea eliberării vizelor rușilor de către țările UE. Problema va fi discutată la o reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE săptămâna viitoare.

Departamentul de Apărare al SUA a declarat că armele pe care Washington le furnizează Ucrainei nu au fost folosite pentru a ataca aerodromul Saki din Crimeea, iar Pentagonul nu cunoaște cauza exploziilor de la instalație.

Atacurile rusești au ucis trei civili ucraineni vineri - doi în Kramatorsk și unul în Zaporojie, au declarat autoritățile ucrainene.

Ramura de sud a conductei petroliere Druzhba, care trece prin teritoriul Ucrainei, a început să funcționeze din nou la capacitate maximă după o suspendare de opt zile din cauza sancțiunilor. Petrolul rusesc ajunge din nou în Cehia.

UPDATE 18:03. Oamenii pleacă în masă din orașul Enerhodar și din alte așezări situate în apropierea centralei nucleare Zaporojie, relatează presa ucraineană, transmite BBC.

În imaginile video publicate pe rețele, puteți vedea o coloană întinsă de trei sute de mașini cu numere de înmatriculare Zaporojie, Herson și Jîtomir.

Autorul videoclipului comentează pe fundal: „Nu mai e nici măcar amuzant”.

Motivul exodului localnicilor este incertitudinea tot mai mare cu privire la situația de la centrala nucleară Zaporojie, care este ocupată de trupele ruse. De o săptămână, centrala este bombardată periodic, astăzi s-a întâmplat din nou.

În timp ce Kievul și Moscova sunt acuzate că se bombardează reciproc, experții ucraineni și organizațiile internaționale avertizează asupra posibilității unei amenințări nucleare.


UPDATE 16:50. Rusia se pregătește pentru un război prelungit în Ucraina, potrivit analiștilor din SUA Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Se pare că este disponibil un nou buget care ar crește cheltuielile industriale cu 10 miliarde de dolari și ar sprijini eforturile de război.

Direcția Principală de Informații Militare Ucrainene (GUR) că a spus că Comisia Militar-Industrială a Federației Ruse, prezidată de președintele rus Vladimir Putin, se pregătește să modifice programul ordinului de apărare a statului până la începutul lunii septembrie pentru a crește cheltuielile cu 600 -700 de miliarde de ruble (aproximativ 10 miliarde de dolari).

Media rusă a raportat că ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, probabil a vizitat fabrica Uralvagonzavod, cel mai mare producător de tancuri din Rusia şi producătorul principalelor tancuri de luptă T-72 ale Rusiei, pe 12 august, a declarat ISW.


UPDATE 15:55. Șeful administrației regionale Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, a declarat că, sâmbătă seara, trupele ruse au tras cu 30 de rachete în zonele rezidențiale din Nikopol (un oraș de pe malul Niprului vizavi de centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși).

Potrivit lui Reznicenko, în oraș au fost avariate 11 clădiri cu mai multe etaje, 13 case private și o grădiniță.

Conducta de gaz și linia electrică erau nefuncționale. Oamenii nu au fost răniți.

Reznicenko a mai spus că armata rusă a tras în două regiuni din regiunea Krivoy Rog cu lansatoare Grad, dar acolo nu s-au înregistrat pagube sau victime.


UPDATE 15:10. SUA și-a exprimat îngrijorare referitor la rapoartele conform cărora cetățeni britanici, suedezi și croați sunt acuzați de „autorități ilegitime” în estul Ucrainei.

„Rusia și împuterniciții săi au obligația de a respecta dreptul internațional umanitar, inclusiv dreptul și protecțiile acordate prizonierilor de război”, a spus secretarul de stat Anthony Blinken.


UPDATE 14:34. Corespondenții ziarului american The Washington Post au vizitat pozițiile trupelor ucrainene de lângă Herson. Aceștia raportează, citând surse din cadrul Forțelor Armate ucrainene, că Kievul nu poate lansa încă o contraofensivă la scară largă în această regiune, deoarece nu are suficiente arme, transmite BBC.

Potrivit jurnaliștilor, armata ucraineană este nevoită să ducă o luptă aprigă în spațiul deschis, care este bine străbătut, în timp ce trupele ruse au trimis recent întăriri semnificative lângă Herson.

Aproximativ 3.000 de militari ruși au sosit în regiunea Herson numai în ultima săptămână, potrivit unui oficial ucrainean de informații care a vorbit cu Washington Post sub protecția anonimatului, aducând puterea totală a grupării armatei ruse de pe malul de vest al Niprului la cel puțin 15.000.

După cum a declarat pentru ziar reprezentantul Echipei de Informații privind Conflictul, Kirill Mikhailov, cea mai mare parte a acestei reaprovizionare este militară din unitățile de elită aeropurtate, care ajută la întărirea formațiunilor care au fost epuizate de luni de ostilități.

Washington Post explică faptul că reprezentanții Ucrainei promit de ceva vreme o contraofensivă care va duce la eliberarea Hersonului.

Totuși, un reprezentant al serviciilor speciale ucrainene, care a discutat cu corespondenții ziarului, a evaluat perspectivele unei operațiuni ofensive astfel: „Trebuie să fim sinceri - până acum Ucraina nu are un număr suficient de arme pentru o contraofensivă”, a spus oficialul.

„Este încă posibil să se obțină un rezultat, dar dacă se va face, se va datora mai mult strategiei inteligente ucrainene și nu contracarării Rusiei cu forțe egale”, a specificat un ofițer de informații ucrainean.

Ziarul american citează și un interviu acordat presei ucrainene al generalului Dmitri Marchenko, care s-a plâns că „din păcate, cantitatea de asistență militară pe care partenerii noștri occidentali ne-au promis ne este oferită în loturi mici, ceea ce, în principiu, îngreunează foarte mult, pentru ca noi să desfășurăm acțiuni ofensive”. „Cred că odată ce vom primi pachetul complet al acestei asistențe, acțiunile noastre contraofensive vor fi foarte rapide”, a mai adăugat Marchenko.


UPDATE 14:00. The Kyiv Independent relatează că armata ucraineană a doborât un avion de luptă rusesc, precum și patru drone rusești.


UPDATE 13:47. Consilierul președintelui ucrainean Zelenskiy, Mihail Podolyak, a declarat, sâmbătă, că războiul se va putea încheia doar cu întoarcerea peninsulei Crimeea și pedepsirea liderilor ruși care au ordonat invazia militară.


UPDATE 13:00. Armata rusă continuă să bombardeze centrala nucleară Zaporojie, stația de pompare este avariată, a anunțat Direcția Principală de Informații (GUR) din Ucraina.

Potrivit informațiilor ucrainene, armata rusă bombardează centrala nucleară din satul Vodiane și pregătește provocări sub steagul ucrainean.

„Una dintre loviturile de artilerie ale armatei ruse a deteriorat primul bloc al stației de pompare a magazinului de căldură și comunicații subterane. O altă „sosire” a dus la distrugerea parțială a departamentului de pompieri responsabil cu siguranța ZNPP”, declară GUR.

De asemenea, potrivit informațiilor informațiilor, în urma bombardamentelor, pădurile și iarba au luat foc în zonele din apropiere, ceea ce a provocat un incendiu.

GUR susține că rușii au condus o montură de artilerie autopropulsată Pion cu litera „Z” pictată în vopsea albă către stela Energodar de la intrarea în oraș. „Un steag ucrainean albastru și galben a fost arborat pe auto- tunuri propulsate cu scopul de a acuza Forțele Armate ale Ucrainei”, se spune în mesaj.

Centrala nucleară Zaporojie este bombardată de săptămâna trecută. Părțile în conflict se învinuiesc reciproc pentru bombardare.

Organizația Internațională pentru Energie Atomică cere să permită experților săi la CNE Zaporojie, joia trecută, la o ședință de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, reprezentantul rus Vasilii Nebenzya a spus că Rusia se așteaptă ca „vizita experților AIEA la CNE din Zaporojie să aibă loc în curând”.


UPDATE 12:20. Ministerul turc al Apărării a raportat că încă două nave de marfă uscate cu alimente au părăsit portul Cernomorsk, lângă Odesa. Acest lucru a devenit posibil datorită acordului privind ridicarea blocadei navale a porturilor ucrainene, pe care Ucraina și Rusia l-au semnat cu Turcia cu asistența ONU.

Ministerul turc al Apărării a scris pe Twitter că nava Fulmar S sub pavilionul Barbados, care transporta 12.000 de tone de porumb, precum și nava de marfă uscată Thoe, sub pavilionul Insulelor Marshall, cu 3.000 de tone de floarea-soarelui, au părăsit Chornomorsk.

Potrivit estimărilor Reuters, un total de 16 nave au părăsit porturile ucrainene de la reluarea comunicațiilor comerciale. Ministerul turc al Apărării adaugă că sâmbătă o altă navă va pleca din Turcia în direcția Ucraina, care va lua la bord cereale ucrainene.


UPDATE 11:13. În ultimul raport al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei se spune că, în ultima zi, armata ucraineană a reușit să respingă mai multe atacuri ale armatei ruse în regiunile Donețk și Herson.

Potrivit armatei ucrainene, în regiunea Donețk, trupele ruse au desfășurat operațiuni ofensive în mai multe direcții, inclusiv în regiunea Bakhmut și în apropierea TPP-ului Uglegorsk, dar acolo „nu au avut succes, s-au retras”. În plus, armata rusă a încercat să avanseze în zona Avdiivka, dar, potrivit Statului Major, a fost respinsă.

„Pe direcțiile Donețk – Peski și Novoselovka – Aleksandropol (aceste două așezări sunt situate lângă Gorlovka – n.red.) ostilitățile continuă”, transmite Statul Major.

Ofensiva armatei ruse are loc și lângă granița regiunilor Luhansk și Donețk, lângă satul Ivano-Daryevka de lângă Seversk. Luptele continuă acolo.

În regiunea Herson, armata rusă „a încercat să ducă o bătălie ofensivă” în direcția așezărilor Sukhoi Stavok și Lozovoe (acestea sunt situate în apropierea graniței cu regiunea Nikolaev, lângă râul Inguleț), dar nici nu au reușit. și s-a retras, potrivit Statului Major ucrainean.


UPDATE 10:40. Maxar Technologies a publicat fotografii din satelit care arată consecințele exploziei care a avut loc în noaptea de 11 august pe aerodromul militar Zyabrovka din Belarus.

„Imaginile de astăzi arată urme ale unei explozii recente pe pista principală, cu vegetație arsă în apropiere”, a spus compania despre imagini.

Potrivit armatei ucrainene, armata rusă folosește aerodromul Zyabrovka pentru atacuri asupra orașelor ucrainene. Ucraina neagă orice implicare în exploziile de la Zyabrovka.

„Într-adevăr, au fost explozii la aerodromul Zyabrovka, cu o zi înainte au avut loc explozii similare la aerodromul Saki [în Crimeea – n.red.]”, a declarat Alexei Gromov, generalul Cartierului General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Belarus susține că nu au avut loc explozii pe aerodrom, dar „a luat foc echipament”.UPDATE 09:38. Institutul American pentru Studiul Războiului scrie în raportul său zilnic despre problemele legate de recrutarea batalioanelor de voluntari în Rusia și activitatea partizană din sudul Ucrainei.

Rezumat:

- Armata rusă a revenit la pozițiile lor după o operațiune ofensivă nereușită la est de Seversk în direcția așezărilor Verkhnekamyanskoye, Ivano-Darovka, Spirnoye, Vymka. În plus, armata rusă este probabil să-și continue încercările de a ataca Bakhmut, spun analiștii ISW;

- Armata ucraineană a distrus ultimul pod activ de lângă Herson, pe care armata rusă a transportat echipamente militare în zona hidrocentralei Kakhovskaya;

- Este posibil ca autoritățile regionale să furnizeze date incorecte cu privire la numărul de luptători recrutați în noile „batalioane de voluntari”. Supraestimând numărul de voluntari recrutați, oficialii speră să recruteze mai mulți oameni pentru a participa la război. Luptătorii slab pregătiți sunt trimiși direct în zona de luptă - pentru a consolida sectoarele individuale ale frontului;

- Partizanii ucraineni vânează reprezentanți ai autorităților de ocupație și colaboratori care se pregătesc pentru referendumuri fictive privind anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia. În special, analiștii menționează tentativa de asasinare a lui Oleg Șostak, care a colaborat cu administrația de ocupație din Melitopol. Teama de atacuri ale partizanilor ucraineni poate influența deja comportamentul oficialilor numiți de ruși, spun analiștii;

- Kremlinul a început probabil să mobilizeze industria pentru a sprijini o campanie militară prelungită în Ucraina. Pe baza rapoartelor furnizate de informațiile ucrainene despre schimbările viitoare ale programului de ordine de apărare a statului și eliminarea vacanțelor pentru angajații întreprinderilor de apărare, analiștii ISW sugerează că Kremlinul a început încercările de a reporni sau extinde activitățile complexului militar-industrial. La mijlocul lunii iulie, Vladimir Putin a semnat o lege care pune efectiv economia pe picior de război. În special, permite statului să forțeze companiile - în principal complexul militar-industrial - să participe la ordinul de apărare a statului.


UPDATE 08:55. Armata ucraineană a atacat podul auto al barajului Novaya Kakhovka și nu mai poate fie exploatat, a informat comandamentul operațional „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit BBC.

„Ca parte a desfășurării misiunilor de foc de către unitățile de rachete și artilerie, podul de automobile al barajului Novaya Kakhovka a fost lovit cu o excepție de control a utilizării sale”, a spus purtătorul de cuvânt al armatei.

Obuzul din zona Nova Kakhovka a fost raportat anterior de presa de stat rusă. Potrivit acestora, teritoriul din apropierea hidrocentralei din regiunea Herson a fost atacat de armata ucraineană din sistemele HIMARS. Totodată, Kirill Stremousov, reprezentant al autorităților ocupante, a susținut că podul nu a fost avariat.

Pe 10 august, comandamentul operațional „Sud” a raportat și că podul din Novaia Kakhovka a fost dezactivat, dar ulterior au apărut imagini pe rețelele de socializare, care au arătat că, în ciuda avariilor, podul a continuat să fie folosit.

Există doar trei treceri peste Nipru în regiunea Herson: podul auto Antonovsky (sau pur și simplu „podul Antonovsky”) lângă Herson, podul feroviar Antonovsky la 6 km de acesta și barajul lacului de acumulare Kakhovka din Novaya Kakhovka - încă 70. km. Drumul ocolitor trece printr-un alt râu - de data aceasta Inguleț - prin care există un singur pod în satul Daryevka. Prin bombardarea acestor puncte de trecere, armata ucraineană se așteaptă să întrerupă aprovizionarea armatei ruse pe malul drept.


UPDATE 08:00. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy, în mesajul său video tradițional se seară, a cerut din nou interzicerea eliberării vizelor Schengen rușilor. În același timp, s-a oferit să ofere protecție cetățenilor ruși care sunt persecutați în patria lor.

„Ei (r n.red. rușii care sunt în pericol) ar trebui să primească ajutor din partea lumii civilizate. Acestea sunt mecanisme legale binecunoscute - prin refugiați, prin cereri de azil, prin alte oportunități de ajutor și sprijin. Dar asta este pentru cei care luptă, care sunt persecutați”, a spus liderul de la Kiev.

Zelenskiy a mulțumit Republicii Cehe, Statelor Baltice și altor țări europene care au dus problema vizelor pentru cetățenii ruși la nivel oficial în UE. În opinia sa, eliberarea de vize către ruși pentru turism și călătorii de afaceri ar trebui limitată, pentru că „este imposibil să lucrezi pentru un stat terorist”.

„Restricțiile privind vizele pentru cetățenii Federației Ruse sunt corecte și toți apărătorii valorilor europene ar trebui să insiste asupra lor", a subliniat președintele ucrainean.

Retorica lui Zelensky față de rușii obișnuiți a suferit recent schimbări semnificative. În primele luni de război, Zelensky a apelat în mod repetat la ruși și chiar a mulțumit celor dintre ei care „suțin Ucraina” și „încearcă să transmită adevărul”.

Cu toate acestea, pe 8 august, Zelensky, într-un interviu pentru The Washington Post, a cerut țărilor occidentale să interzică tuturor cetățenilor ruși să intre pe teritoriul lor, inclusiv celor care nu sunt de acord cu războiul: „Nu contează ce fel de ruși sunt ei, trimiși înapoi în Rusia”.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august și 12 august.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media