Ministrul Culturii a anunțat data de lansare a concursului pentru idei de construcție a Filarmonicii Naționale: „Sala trebuie să fie excepțională”

12 august 2022, 09:42 Cultură 142
Sergiu Prodan, ministrul Culturii.  Sursa: Replica Media

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a anunțat în cadrul emisiunii „Zi de zi” de la Radio Moldova despre lansarea în luna septembrie a concursului pentru idei de construcție a Filarmonicii Naționale distrusă de un incendiu de proporții în septembrie 2020.

O Filarmonică Națională în R. Moldova este un proiect de suflet, de vis. Filarmonica care a ars, cu tot regretul că a ars, nu a fost o sală de regretat. Artiștii Filarmonicii Naționale activează acum în condiții foarte bune la Palatul Republicii. Abia după doi ani de la arderea Filarmonicii, lansăm un concurs de idei și poate că e grăbit și asta, pentru că până în prezent societatea noastră nu are o viziune unică: ce facem reconstruim cum a fost sau dărâmăm totul, păstrăm ceea ce a rămas sau nu ținem cont de asta? Sunt viziuni contradictorii, iar Ministerul Culturii nu poate veni cu decizie voluntaristă: așa și nicicum altfel. Am studiat problema, am văzut ce au făcut alte țări. Repet Sala Filarmonicii trebuie să fie instrument muzical în sine, trebuie să aibă o acustică perfectă, altfel nu are rost. Nu avem nevoie de încă o sală dintr-o casă de cultură în centrul Chișinăului, ea trebuie să fie excepțională. La 22 septembrie va fi anunțat concursul pentru idei de construcție a Filarmonicii”, a mai spus Sergiu Prodan.

Pompierii au fost alertați cu privire la izbucnirea unui incendiu într-o anexă a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, la 24 septembrie 2020, ora 12:00. Flăcările s-au răspândit atât de rapid prin construcția veche, ce datează din 1912, încât peste doar două ore tavanul sălii principale s-a prăbușit sub privirea îngrozită a angajaților Filarmonicii Naționale și a zecilor de trecători care s-au adunat în preajmă. Abia în dimineața zilei de 25 septembrie, la 10:05, incendiul a fost stins de pompieri.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media