„Avem deja o bună experiență”. Lidera de la Comrat, Irina Vlah, spune că va cere permisiune directă la Rosselhoznadzor de a exporta fructele și legumele din autonomia găgăuză în Rusia

11 august 2022, 16:48 Agricultură 2627
Irina Vlah, bașcana UTA Găgăuzia.  Sursa: Replica Media

Noul embargou impus de Federația rusă fructelor din Republica Moldova, fără regiunea din stânga Nistrului, pare să nu-i afecteze pe cei din autonomia găgăuză. În cadrul unei ședințe a executivului de la Comrat, șeful direcției Agricultură din regiune, Andrei Dimitroglo, spune că măsura nu va afecta producătorii de fructe cu sâmburi care au reușit deja să exporte în Rusia, iar pentru celelalte fructe care cad sub embargo, autoritățile găgăuze vor avea o înțelegere directă cu Rosselhoznadzor, scrie portalul Gagauzinfo.md.

Dimitrioglo a oferit și sfaturi conducerii de vârf a Republicii Moldova.

„Conducerea țării trebuie să-și construiască relații diplomatice cu partenerii săi. În primul rând cu Federația rusă. Și trebuie să poată să se înțeleagă. Noi, la rându-ne, Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia, ne vom adresa la direct Rosselhoznadzor, așa cum am făcut-o și în ceilalți ani când a fost această interdicție”, a declarat Andrei Dimitrioglo.

Guvernatoarea regiunii, Irina Vlah, a cerut direcției să înceapă negocierile cu agenția de la Moscova și să pregătească toate documentele necesare.

„Avem deja o bună experiență. Anterior ne-am adresat și ceream ca la fața locului să vină o comisie, să meargă în teren, să studieze atent situația, să facă analize și pe loc să dea o notă a stării în care se află fructele și legumele noastre. De asta, studiați bine toată situația și haide să pregătim un document prin care să invităm oficial această comisie”, a declarat Vlah citată de aceeași sursă.

Rosselhoznadzor, Instituția care monitorizează calitatea produselor alimentare în Federația Rusă, a anunțat miercuri, 10 august, că va introduce restricții temporare la importul de produse vegetale în Rusia din Republica Moldova începând din 15 august. Decizia a fost motivată cu „situația fitosanitară nefavorabilă de pe teritoriul țării” și că produsele „încalcă repetat standardele de calitate”.

Astfel, din 15 august va fi interzis importul de mărfuri din următoarele regiuni: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni, precum și din unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și municipiile Chișinău și Bălți.

Excepție fac doar raioanele din stânga Nistrului.

Potrivit autorităților din Federația Rusă, starea fitosanitară a produselor vegetale autohtone nu corespund reglementărilor, fiind depistați 5 dăunători de carantină în loturile importate.

O notificare în acest sens, a fost recepționată abia în cursul dimineții de astăzi, joi 11 august, de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, unde este comunicat că, începând cu data de 15 august va fi interzis importul produselor vegetale din mai multe regiuni ale Republicii Moldova, cu excepția raioanelor din stânga Nistrului.

În context, la sediul MAIA a avut loc o ședință cu reprezentanții mai multor instituții responsabile la care s-a discutat despre acțiunile ce pot fi întreprinse pentru a soluționa situația și pentru a diminua eventualele riscuri.

Pentru a asigura un cadru eficient de cooperare la acest subiect și pentru a identifica soluții, o rundă de discuții va fi organizată săptămâna viitoare cu Ambasada Federației Ruse la Chișinău.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media