LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 183. Centrala Zaporojie, deconectată pentru prima dată în istorie. Fonul de radiație din Energodar corespunde celui normal

25 august 2022, 08:10 Ucraina 698
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise și 50 au fost rănite miercuri, 24 august, într-un atac rus asupra unei gări din regiunea Hmelnițk, chiar de Ziua Independenței Ucrainei. În același timp, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, rușii au încercat fără succes să asalteze localitățile Slaviansk, Bahmut și Avdiivka.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au anunțat că din 21 martie, armata ucraineană a recucerit de la invadatorii ruși un teritoriu de mărimea Danemarcei. Declarația lui Șoigu despre încetinirea presupusă specială a ofensivei este considerată de analiști drept „o încercare de a justifica succesele nesemnificative ale trupelor ruse din ultimele șase săptămâni”.

Totodată, obiectivele strategice ale Rusiei de a captura întreaga Ucraină nu s-au schimbat, remarcă Institutul.

UPDATE 19:50. Consiliul Local de la Kiev a redenumit astăzi, 25 august, 95 de străzi, alei și piețe ale căror nume sunt asociate cu Rusia și trecutul sovietic, a anunțat primarul capitalei, Vitali Klitciko, pe Telegram.

Potrivit acestuia, noile nume „inițiate și susținute de public în timpul votării de rating” ar trebui să perpetueze memoria evenimentelor istorice remarcabile ale Ucrainei, precum și personajele și eroii celebri care au glorificat Ucraina și au luptat pentru independența statului nostru, în special, în războiul ruso-ucrainean modern.

„Acesta este un pas important către reducerea manipulărilor false și a influenței agresorului rus asupra interpretării istoriei noastre”, a subliniat Klitciko.

El a adăugat că procesul de redenumire în capitală nu a fost încă finalizat.

Deja la următoarea ședință plenară, Consiliul orășenesc Kiev va continua să lucreze la această problemă pentru a finaliza procesul de de-rusificare.


UPDATE 19:00. Deconectarea de către ruși a liniei aeriene de comunicație cu sistemul energetic ucrainean a dus la modificări în funcționarea CNE Zaporojie- acțiunile invadatorilor au dus la deconectarea completă a centralei Zaporojie de la rețeaua electrică, anunță Energoatom.

„Astăzi, 25 august 2022, din cauza incendiilor la haldele de cenuşă ale TPP Zaporojie, situate în apropierea centralei nucleare Zaporoie, ultima (a patra) linie de comunicaţie a ZNPP cu sistemul de alimentare al Ucrainei-PL - 750 kV ZNPP - „Dneprovsk” a fost deconectat de două ori. Alte trei linii de comunicație au fost anterior avariate în timpul bombardamentelor rusești. Ca urmare, două unități de alimentare ale stației au fost deconectate de la rețea. Astfel, acțiunile invadatorilor au dus la deconectarea completă a centralei nucleare Zaporojie de la rețeaua electrică – prima din istoria stației”, se arată în raport.

Nevoile proprii ale CNE pentru alimentarea cu energie electrică sunt acum asigurate din sistemul energetic al Ucrainei prin linia de comunicație ZNPP - TPP Zaporojie.

Departamentul a adăugat că încă nu există comentarii cu privire la funcționarea sistemelor de automatizare și securitate. Operațiunile de pornire sunt în desfășurare pentru a conecta una dintre unitățile de alimentare la rețea.

Este de remarcat faptul că presa locală din Ucraina a raportat anterior un accident probabil la blocul al șaselea al centralei nucleare Zaporojie. Ulterior s-a știut că nu au existat comentarii cu privire la funcționarea automatizării și a sistemului de securitate.

Fonul de radiație în Energodar este de 10,4 micro-roentgen pe oră, ceea ce corespunde celui natural.


UPDATE 18:25. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, s-a întâlnit la Kiev cu ministrul italian de externe Luigi Di Maio.

„În ultimele luni, statele noastre au construit un astfel de nivel de relații care au ajutat Ucraina să supraviețuiască în această luptă pentru independența noastră. Italia a devenit unul dintre principalele state care au sprijinit Ucraina, a scris Zelenskiy pe pagina sa de Telegram.

Președintele ucrainean a mai menționat că Italia a sprijinit Ucraina din punct de vedere umanitar și financiar și, de asemenea, a sprijinit întărirea armatei ucrainene.

Zelenskiy i-a cerut lui Di Maio să transmită recunoştinţă pentru acest lucru prim-ministrului Mario Draghi şi societăţii italiene.


UPDATE 17:20. Cancelarul german Olaf Scholz a vizitat luptătorii ucraineni care sunt instruiți să lucreze cu monturile de artilerie antiaeriană autopropulsate Gepard.

Politicianul a promis că va ajuta în continuare Ucraina să lupte cu invadatorii, scrie publicația germană Bild.

„Germania vrea să ajute să ofere soldaților sprijinul optim de care au nevoie. Germania oferă arme moderne și eficiente, deoarece Ucraina are dreptul să-și apere țara, integritatea, independența și suveranitatea”, a spus cancelarul.

Totodată, acesta a confirmat că Berlinul va continua să aprovizioneze Ucrainei cu sisteme de armament greu, respectiv obuziere autopropulsate, sisteme de lansare multiplă de rachete și sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T, capabil să „apere spațiul aerian al unui întreg oraș”.


UPDATE 16:45. În iunie, Regatul Unit a renunțat pentru prima dată complet importurile de energie din Rusia. În 2021, gazul rusesc a reprezentat aproximativ 4% din importurile britanice, iar petrolul rusesc 11%.

În iunie, importurile de alte bunuri din Rusia au scăzut, de asemenea, la 33 de milioane de lire sterline (39 de milioane de dolari) și au atins cel mai scăzut nivel din ianuarie 1997, potrivit Oficiului Național de Statistică al Marii Britanii (ONS).

Publicarea celor mai recente date ONS a fost programată să coincidă cu sărbătorirea Zilei Independenței Ucrainei și cu o altă dată, tristă: în aceeași zi au trecut exact șase luni de la începutul agresiunii militare ruse.


UPDATE 15:15. Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret ce prevede creşterea efectivelor armatei ruse cu 137.000 de soldaţi, transmite agenţia EFE.

Efectivele armatei ruse vor ajunge astfel la 1.150.628 de militari, conform acestui decret, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Liderul de la Kremlin stabilise în noiembrie 2017 la 1.013.628 numărul militarilor armatei ruse, după prima creştere a efectivelor militare decisă atunci prima dată după aproape un deceniu.

După noua creştere a efectivelor armatei ruse şi luând în calcul de asemenea personalul său civil, aceasta va ajunge la un total de peste două milioane de membri.

UPDATE 14:35. Ministrul Apărării al Ucrainei Alexei Reznikov a anunțat pe pagina sa de Twitter că România a predat al cincilea pachet de asistență militară Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ajutorul militar include muniție, arme de calibru mic și piese de schimb pentru echipament militar.

Potrivit șefului MOU, acesta l-a sunat deja pe omologul său român Vasile Dîncu și i-a mulțumit pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei în războiul de eliberare împotriva ocupanților ruși.


UPDATE 13:39. Ministerul rus al Apărării a confirmat că au lovit sectorul rezidențial și gara din Cepîlne, regiunea Dnipropetrovsk, cu rachete. Cu toate acestea, invadatorii au mințit despre presupusa distrugere a „eșalonului militar”, scrie UNIAN.

„În urma unei lovituri directe de către o rachetă Iskander asupra unui eșalon militar de la gara Cepîlne din regiunea Dnipropetrovsk, peste 200 de militari din rezerva Forțelor Armate ale Ucrainei și 10 unități de echipament militar, care se îndreptau spre zona e luptă din Donbass, au fost distruși”, a declara Ministerul rus al Apărării.


UPDATE 12:20. De Ziua Independenței, Forțele Armate ale Ucrainei au ucis alți 150 de soldați ruși. Pierderile totale în luptă ale inamicului de la 24 februarie până la 25 august s-au ridicat la aproximativ 45 mii 850 de oameni.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță următoarele pierderi:

  • personal - aproximativ 45.850 (+150);
  • tancuri-1.929 (+5);
  • vehicule blindate de luptă - 4.245 (+2),
  • sisteme de artilerie-1.037 (+1),
  • MLRS-272 (+6),
  • sisteme de apărare aeriană-148 (+1);
  • aeronave-234,
  • elicoptere - 202 (+3),
  • UAV - 828 (+9),
  • rachete de croazieră - 196,
  • nave / bărci - 15 unități,
  • echipamente auto și cisterne - 3.160;
  • echipamente speciale / echipamente speciale - 99.

UPDATE 11:15. În a şaptea lună de război, Kievul vrea crearea de anul viitor a unui tribunal internaţional pentru a-i judeca pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe responsabilii de invazia din Ucraina, a declarat pentru AFP şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Smirnov.

El este cel care se va ocupa de planul pentru crearea acestui tribunal, care ar urma să se pronunţe asupra „crimei de agresiune” a Rusiei.

„Este singura opţiune pentru a fi traşi rapid la răspundere criminalii care au demarat războiul împotriva Ucrainei. Cea mai bună, cea mai rapidă şi cea mai eficientă”, a insistat oficialul ucrainean.

„Crima de agresiune” este similară cu noţiunea de „crimă contra păcii” folosită în procesele de la Nuremberg şi Tokyo după Al Doilea Război Mondial.

Curtea Penală Internaţională (CPI) a început deja să ancheteze crimele pentru care are competenţă - genocid, crimă împotriva umanităţii şi crimă de război -, dar nu se poate sesiza în cazul unor acuzaţii precum „crimă de agresiune” deoarece nici Moscova, nici Kievul nu au ratificat Statutul de la Roma din 2010, care stabileşte această faptă.

„Lumea are memoria scurtă. Din acest motiv, mi-ar plăcea ca tribunalul să îşi înceapă activitatea de anul viitor”, a adăugat Smirnov, care s-a declarat „prudent optimist”.

Jurist de formaţie, Smirnov a spus că are ideea acestui tribunal special de la 25 februarie, a doua zi după invazie. O astfel de instanţă ar trebui să îi judece pe liderii politici, cu preşedintele Vladimir Putin în frunte, şi militari care au lansat războiul, potrivit oficialului ucrainean.

Ucraina este conştientă că respectivii oficiali ar fi absenţi de la proces, dar acest tribunal va trebui "să existe pentru a numi criminal pe nume şi pentru ca acesta să nu se poată deplasa în lumea civilizată", a precizat Smirnov.

Ucrainenii au identificat circa 600 de inculpaţi, printre care „înalţi oficiali militari, politicieni şi agenţi de propagandă”, a afirmat în mai procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, demisă din funcţie între timp.

Documentele sunt deja gata, dă asigurări Smirnov. În acest caz, este vorba de un tratat internaţional pe care orice stat l-ar putea semna şi ratifica, recunoscând astfel jurisdicţia tribunalului pe teritoriul său şi permiţându-i să aresteze personalităţi condamnate care se află pe teritoriul său.

Fără a le menţiona, Smirnov a spus că până la finalul anului vor exista semnăturile mai multor ţări, precum şi negocieri cu „mai mulţi parteneri internaţionali europeni care sunt gata să plaseze tribunalul pe teritoriul lor”.

„Înţelegem perfect că deciziile acestui tribunal nu trebuie să facă obiectul vreunei speculaţii, aşa că ele trebuie să aibă autoritate”, a spus el.

Este un răspuns în special la criticile apărute după condamnarea la închisoare pe viaţă, în mai, a unui soldat rus pentru uciderea unui civil, după numai cinci zile de proces, unii jurişti şi experţi spunând că o astfel de fervoare dăunează imaginii Ucrainei.

În ciuda mai multor reforme din ultimii ani, sistemul judiciar ucrainean este criticat cu regularitate pentru lipsa de independenţă, pe fondul corupţiei, o problemă extrem de răspândită în ţară.

În timp ce negocierile cu partenerii apropiaţi ai Ucrainei, ca Polonia sau ţările baltice, sunt rapide, discuţiile cu state precum Germania sau Franţa sunt mai complicate, din cauza reţinerii acestora faţă de o astfel de idee, pe care o consideră a fi în principal una „simbolică”.

„Unele ţări, deşi au recunoscut agresiunea împotriva Ucrainei, încearcă să lase o mică fereastră deschisă pentru negocieri cu Vladimir Putin”, şi-a exprimat regretul Smirnov.

Într-o rezoluţie adoptată la 19 mai, Parlamentul European a cerut crearea acestui tribunal.

În iulie, în timpul unei conferinţe internaţionale despre crimele de război din Ucraina organizată la Haga, ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a spus că chestiunea acestui tribunal este „un punct extrem de valabil”.

UPDATE 10:23. Oficiul Procurorului General al Ucrainei anunță că în timpul invaziei Rusiei în statul vecin (din 24 februarie până în dimineața zilei de 25 august), cel puțin 376 de copii au murit și cel puțin 733 au fost răniți. Cu toate acestea, aceste date nu sunt încă definitive.

Majoritatea copiilor au avut de suferit în regiunile Donețk (388), Harkiv (202), Kiev (116), Cernihiv (68), Nikolaev (67), Luhansk (61), Herson (55) și Zaporojie (41).

De asemenea, 2.328 de instituții de învățământ au fost avariate din cauza bombardamentelor din partea forțelor armate ale Federației Ruse. Dintre acestea, 289 au fost complet distruse.


UPDATE 09:55. SUA au condamnat miercuri planul Rusiei de a organiza procese la Mariupol, oraş capturat în luna mai, pentru a-i judeca pe prizonierii de război ucraineni, subliniind caracterul lor „nelegitim”, relatează AFP.

„Aceste procese-spectacol sunt nelegitime şi o parodie a justiţiei şi le condamnăm ferm”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, într-un comunicat.

Potrivit Washingtonului, Moscova vizează să „deturneze” atenţia comunităţii internaţionale de la „atrocităţile comise de forţele ruse în Ucraina” de la invazia rusă a acestei ţări, la 24 februarie.

„Toţi membrii forţelor armate ucrainene, inclusiv voluntarii ucraineni şi străini, au dreptul la statutul de prizonier de război dacă sunt capturaţi şi trebuie să fie trataţi şi protejaţi de acest statut, în conformitate cu Convenţiile de la Geneva”, se arată în comunicatul care cere Moscovei „să respecte obligaţiile care îi revin în temeiul dreptului internaţional”.

UPDATE 09:10. Clădirea Parlamentului a fost iluminată, ieri, 24 august, în culorile steagului Ucrainei, cu ocazia Zilei Independenței țării vecine.

În fiecare an, pe 24 august poporului ucrainean celebrează cea mai importantă sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Ucrainei.

La celebrarea celor 31 de ani de independență a Ucrainei, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat un mesaj, în care a subliniat că poporul ucrainean este de neînfrânt, este un popor liber și demn și va dăinui mulți ani înainte.

„Republica Moldova este alături de poporul ucrainean și va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Lumea liberă va fi alături de Ucraina până la victorie”, a menționat Igor Grosu.


UPDATE 08:50. Șeful regiunii Hmelnițk, Serghei Gamalî, a vorbit despre consecințele loviturilor cu rachete asupra cartierului Șepetivka.

„În urma a 2 atacuri cu rachete asupra cartierului Șepetivka, au fost spulberate ferestre, uși din locuințe civile și o școală. Este un val de explozie. 3 persoane, printre care o femeie și doi copii, au solicitat ajutor medical. Au răni ușoare, iar în prezent primesc asistență medicală calificată”, a spus Gamalî.


UPDTE 08:18. Numărul morților în urma unui atac cu rachetă asupra gării Cepîlne din regiunea Dnipropetrovsk a crescut la 22, a declara în discursul de seară a președintele Vladimir Zelenskiy.

„Cepîlne este durerea noastră astăzi. În acest moment, sunt 22 de morți, cinci dintre ei au fost arși în mașină, un adolescent a murit, avea 11 ani, o rachetă rusă i-a distrus casa”, a spus el.

Președintele ucrainean a adăugat că operațiunile de căutare și salvare la gară vor continua.


UPDATE 08:02. De la începutul reluării ofensivei de către Rusia după „pauza operațională” din 16 iulie, invadatorii au capturat aproximativ 450,84 kilometri pătrați, ceea ce este aproximativ egal cu suprafața Andorrei. Din 21 martie, Rusia a pierdut aproximativ 45 de mii de kilometri pătrați de teritoriu (data estimată a celui mai profund avans al trupelor ruse în Ucraina), o zonă mai mare decât Danemarca, spun experții.

„Forțele ruse nu sunt capabile să dezvolte succese tactice limitate în succese operaționale mai ample, iar ofensiva lor în estul Ucrainei a culminat. Declarația lui Șoigu este probabil o încercare de a explica aceste neajunsuri”, a spus Institutul pentru Studiul Războiului într-un raport.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august și 24 august.

IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.


Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media