VIDEO/ UE și Polonia au donat un lot de echipamente medicale pentru Centrul Mamei și Copilului din Chișinău

6 august 2022, 12:46 UE 129
Ceremonia de donare a echipamentului medical.  Sursa: Replica Media

Institutul Mamei și Copilului din Chișinău a primit un lot de echipament medical din partea Poloniei și a Uniunii Europene. Dispozitivele medicale urmează să fie distribuite în mai multe subdiviziuni ale instituției, transmite IPN.

Suportul vine în sprijinul solidarității poporului polonez care în aceste vremuri și-a exprimat dorința să sprijine Republica Moldova, președintele Poloniei, a declarat ambasadorul polonez la Chișinău, Tomasz Michał Kobzdej. De asemenea, suportul vine și în spiritul relațiilor foarte bune pe care Republica Moldova le are cu Polonia. În acest an se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele 2 țări.

„În calitatea mea de diplomat, reprezentant al Poloniei, sunt foarte mândru să văd acest echipament medical atât de modern, atât de sofisticat și care este donat Institutului. Orice sprijin este important, însă această donație nu este doar simbolică. Datorită eforturilor depuse de prim-ministru și de alți înalți oficiali, inclusiv de la Ministerul Sănătății, Institutul este echipat practic cu toate echipamentele și rechizitele care au fost listate”, a declarat ambasadorul Tomasz Michał Kobzdej, citat de IPN.

Suportul vine și pentru ajutorul pe care Institutul Mamei și Copilului îl oferă refugiaților ucraineni. De la începutul agresiunii militare ruse în Ucraina, directorul IMC, Sergiu Gladun, spune că în cadrul Institutului au fost înregistrate peste 1 300 de adresări, iar peste 400 de pacienți au fost tratați în staționar. În total, 64 de refugiate au născut la IMC. „Vreau să vă spun încă o dată mulțumiri pentru acest gest, pentru acest sprijin. Mulțumesc Ambasadei Poloniei pentru acest ajutor, Delegației Uniunii Europene care asigurat transportarea echipamentelor”, a mai spus directorul IMC, citat de aceeași sursă.

Prezentă la eveniment, deputata PAS, Ana Oglinda, a declarat că a activat în cadrul acestei instituții timp de 35 de ani, în Secția terapie intensivă, și cunoaște foarte bine care este însemnătatea echipamentului donat. „Aceasta este prima tranșă a proiectului, iar colaborarea cu Ambasada poloneză este în plină desfășurare. Inclusiv colaborarea care va urma cu Institutul Mamei și Copilului din Lodz, pentru a implementa un transfer tehnologic”, a notat parlamentara.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media