Violențe în Orientul Apropiat. Israelul a atacat mai multe ținte din Fâșia Gaza care a ripostat cu zeci de rachete

6 august 2022, 11:50 Externe 169
Rachete lansate spre ținte din Israel.  Sursa: Profimedia Images

Forţele israeliene au lansat o ofensivă aeriană cu rachete asupra Fâşiei Gaza în această noapte, iar gruparea armată Jihad Islamic să tragă rachete spre statul evreu la primele ore ale zilei de sâmbătă, cel mai grav acces de violenţă locală de la un scurt război de anul trecut. Armata israeliană estimase că a ucis 15 luptători ai Jihadului Islamic în loviturile sale care au început vineri după-amiază, vizând în special locuri de fabricare a armelor, potrivit acesteia. Ministerul Sănătăţii de la Gaza a raportat zece morţi, "printre care o fetiţă de cinci ani", şi 79 de răniţi, transmite Digi 24.

Armata israeliană anunță că a început noi lovituri aeriene pe scară largă împotriva unor ținte din Fâșia Gaza având legătură cu Jihadul Islamic Palestinian.

Raidul armatei israeliene a survenit după mai multe zile de tensiuni în zonă provocate de arestarea în Cisiordania a unui alt reprezentant al respectivei grupări palestiniene, Bassam al-Saadi, într-o tabără de refugiaţi din oraşul Jenin. După această arestare, gruparea palestiniană a ameninţat Israelul cu represalii.

Potrivit armatei, avioane de luptă și drone au efectuat raiduri asupra a șase ținte. Una dintre persoanele vizate de atacuri este Tayseer Jabari, comandantul Jihadului Islamic din nordul Gaza.

Armata israeliană susține că a lansat operațiunea pentru că militanții palestinieni pregăteau atacuri asupra unor ținte israeliene. Indicii în acest sens au apărut de ceva timp, iar luni israelienii l-au arestat pe Bassem Saadi, liderul Jihadului Islamic din Cisiordania.

„Inamicul a început un război care vizează poporul nostru, iar noi toți avem datoria de a ne apăra pe noi înșine și pe poporul nostru și de a nu permite inamicului să scape cu acțiunile sale care au ca scop subminarea rezistenței și a fermității naționale”, a reacționat Jihadul Islamic, una dintre cele două grupări militante din Gaza.

Operațiunea împotriva Jihadului Islamic din Gaza se numește „Breaking Dawn” (Zori de zi), a precizat armata.

Ulterior, premierul interimar Yair Lapid și ministrul apărării Benny Gantz au făcut o declarație comună cu privire la atacurile aeriene ale armatei în Fâșia Gaza împotriva grupării palestiniene Jihadul Islamic.

„Guvernul israelian nu va permite organizațiilor teroriste să stabilească agenda în orașele din apropierea Fâșiei Gaza și să amenințe cetățenii Israelului”, a afirmat Lapid. „Oricine caută să facă rău Israelului trebuie să știe că vom ajunge la ei. Forțele de securitate vor acționa împotriva teroriștilor Jihadului Islamic, pentru a elimina amenințarea la adresa cetățenilor Israelului”, a adaugat el.

„Obiectivul este de a proteja orașele israeliene și cetățenii Israelului. Nu vom permite nimănui să amenințe sau să facă rău cetățenilor Israelului. Oricine va încerca va fi lovit”, afirmă, la rândul său, Benny Gantz.

Reacția palestinienilor din Fâșia Gaza nu s-a lăsat așteptată. Jihadul Islamic palestinian anunță că a tras peste 100 de rachete asupra teritoriului israelian și amenință că acesta „este doar începutul”.


Potrivit armatei israeliene, Jihadul Islamic palestinian a lansat aproximativ 80 de rachete spre sudul Israelului. Aproape jumătate dintre ele au căzut însă în Fâșia Gaza, 46 au trecut granița, iar dintre acestea, 33 au fost interceptate de sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome. Deocamdată nu sunt informații că ar exista răniți.


Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media