DOC/ Energocom va asigura un volum de circa 100 de milioane de m3 de gaz pentru Moldovagaz. Care este prețul de achiziție

16 decembrie 2022, 22:22 Economie 199
Aragaz.  Sursa: Replica Media

SA „Energocom” va achiziționa pnă la 100 de milioane m3 de gaz pe care le va vinde SA „Moldovagaz”, la un preț preliminar de 1108,61 dolari per 1000 m3. O decizie în acest sens a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale în ședința de vineri, 16 decembrie, în contextul în care concernul rus „Gazprom” a redus substanțial volumul de gaze livrat Republicii Moldova.

Potrivit CSE, SA Moldovagaz” urmează să depună o cerere de cumpărare a gazelor naturale, în baza unui contract individual de tip EFET.

Măsura este necesară pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, în contextul în care concernul rus „Gazprom” a redus substanțial volumul de gaze livrat țării noastre.

Conform documentului, volumul și prețul final al gazelor naturale vor fi precizate până la data de 10 ianuarie 2023, prin actul de predare-preluare a gazelor naturale, semnat între cele două companii.

Gazele naturale achiziționate vor fi livrate exclusiv pe teritoriul Republicii Moldova pe care își desfășoară activitatea operatorii de sistem licențiați, iar SA Energocom nu va include o marjă de profit în prețul de vânzare.

În condițiile unor modificări substanțiale ale prețurilor la resursele energetice, în special la gazele naturale, cu impact major asupra costurilor suportate de operatori, membrii CSE au dispus ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să efectueze ajustarea extraordinară, în termen de 3 zile lucrătoare, a prețului pentru energia electrică produsă și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către întreprinderile din sectorul termoenergetic, cu excepția SA „Termoelectrica”. Ajustările vor fi făcute în baza componentelor incluse în prețul și tariful în vigoare, aplicând prețul actual de achiziție a combustibilului primar, se menționează în decizie.

În același timp, pe perioada stării de urgență, titularii de licență, care desfășoară activități de producere, distribuție și furnizare a energiei termice, vor declara cantitatea de energie importată până la ultima dată a lunii imediat următoare celei de gestiune.


Documentul nu indică sursa de unde Energocom va procura volumele de gaz menționate. Tototdată, amintim că pe 2 decembrie, SA Energocom a anunțat că a achiziționat o cantitate de gaze din zona Mediterană, pentru a testa cum funcționează în revers coridorul transbalcanic.

Potrivit companiei, au fost importate 4,3 milioane metri cubi de gaze prin interconectorul Grecia-Bulgaria, via România, fiind transportate până în Ucraina.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media