Andrei Spînu: „Rusia își dorește să țină R. Moldova sub control, ca să-și poată promova interesele proprii, și nu interesele populației noastre. Acest lucru și l-au dorit permanent”

26 ianuarie 2023, 08:40 Politică 198
Andrei Spînu la Digi24.  Sursa: Captură de ecran

„Rusia își dorește să țină R. Moldova sub control, ca să-și poată promova interesele proprii, și nu interesele populației noastre. Acest lucru și l-au dorit permanent”. Declarația a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, într-un interviu pentru Digi24.

Este evident că Republica Moldova a fost în vizorul Moscovei tot timpul, și nu s-a schimbat nimic în ultimii 30 de ani, ca să fim foarte sinceri. Rusia își dorește să țină Republica Moldova sub control, ca să-și poată promova interesele proprii, și nu interesele populației noastre.

Noi vedem foarte clar că se folosesc elemente ale războiului hibrid, inclusiv propaganda, finanțarea anumitor partide politice de opoziție, tot felul de provocări mici în diferite zone ale țării, inclusiv acea criză energetică generată de Gazprom. Deci, toate astea fac parte din acel război hibrid pe care, considerăm noi, că Rusia îl duce în țara noastră. Acest lucru și l-au dorit permanent, nu este ceva nou, dar acum se acutizează, ținând cont de ce vedem că se întâmplă în Ucraina”,
a spus Andrei Spînu.

Totodată, ministrul a vorbit și despre situația din regiunea transnistreană, menționând că este una complicată și că atât la Guvern, dar și la Președinție sunt analizate toate riscurile din această perspectivă.

„Adevărul, care este și cunoscut, de 30 de ani nu prea s-a investit în capacitățile militare ale țării noastre. Evident, de abia acum se fac primele încercări pentru a reveni și a dota armata, astfel încât să fim pregătiți pentru provocări.

Mesajul actualei guvernări este că noi ne dorim pace și vom face în primul rând tot ce ne stă în putere ca să păstrăm această pace, necesară pentru țara noastră. Cetățenii Republicii Moldova, nici pe malul stâng, dar nici pe malul drept al Nistrului nu-și doresc război, indiferent câți soldați ai Rusiei sunt în Transnistria”,
a declarat ministrul pentru Digi24.


Cetățenii moldoveni resimt consecințele dramatice ale războiul din Ucraina. La începutul lunii ianuarie, în zona sectorului de frontieră Larga din raionul Briceni a fost descoperită resturile unei rachete, provenite din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei. Este deja este cel de-al 3 caz în care resturi ale unor rachete provenite din bombardamentele asupra Ucrainei cad pe teritoriul Republicii Moldova.

În ultima zi a lunii octombrie 2022, Republica Moldova a fost pentru prima dată zguduită de o explozie provocată de o rachetă. S-a întâmplat la Naslavcea, cea mai nordică localitate a republicii unde în urma atacului intensiv cu rachete al Rusiei asupra unor obiective energetice ucrainene, a avut de suferit direct Republica Moldova. În urma exploziei, nu s-au înregistrat victime.

La circa 2 luni distanță, o patrulă a Poliției de Frontieră a descoperit, pe 5 decembrie, o rachetă într-o livadă din raionul Briceni.

Totodată, la 10 octombrie 2022, în contextul atacurilor aeriene rusești, Ministerul Apărării a informat că, între orele 8:33 - 9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova.

Potrivit Ministerului Apărării R. Moldova, țintele respective au parcurs următoarele direcții:
1. localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița - Soroca - Moghilev Podolsk.
2. Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca)
3. Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei.

Tot pe parcursul anului trecut, în zilele de 25, 26 aprilie și 6 mai, au avut loc mai multe explozii în stânga Nistrului.

Luni, 25 aprilie, a avut loc o explozie la sediul așa-ziselor Servicii de securitate de la Tiraspol. O altă explozie, spun autoritățile din stânga Nistrului, a avut loc pe aerodromul din Tiraspol tot luni, la ora 23:30.

Pe 26 aprilie, alte două explozii s-au produs în satul Maiak din raionul Grigoriopol, în urma cărora au fost deteriorate două antene de telecomunicații.

Totodată, în seara zilei de vineri, 6 mai, au avut loc două noi explozii în zona separatistă a Republicii Moldova. De această dată ținta a fost fostul aerodrom din comuna Vărăncău din raionul Rîbnița.

Mai multe alerte cu bombă au fost semnalate și la sfârșitul lunii martie. Toate școlile din regiunea transnistreană au trecut temporar în regim online pe 22 martie după pe adresele instituțiilor de învățământ au parvenit mesaje în limba rusă, în care persoane necunoscute au anunțat că școlile ar fi minate și au cerut scoaterea armatei ruse din regiunea transnistreană.

În context, pe 26 aprilie, așa-zisul Consiliu Suprem de Securitate din regiunea transnistreană, condus de autoproclamatul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat cod roșu de amenințare teroristă pe teritoriul din stânga Nistrului.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media