VIDEO/ Prima decizie de politică monetară din acest an: Rata de bază scade la 17% pe „fondul unui cadru economic dezinflaționist”

7 februarie 2023, 15:30 Economie 331
BNM, Banca Națională a Moldovei .  Sursa: Replica Media

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, unul dintre principalele indicatori financiar, a scăzut cu 3 puncte procentuale și va fi de 17% anual. Anunțul a fost făcut de Guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

„Această decizie este adoptată din perspectiva asigurării stimulatorii începută la finele anului precedent pe fondul unui cadru economic dezinflationist. Decizia este confirmată de prognoza BNM din octombrie 2022 și perspectivele de decelerare a inflației de la finalul anul trecut”, a declarat Armașu.

De asemenea, au fost stabilite și următoarele ratele de dobândă:

a) la creditele overnight, la nivelul de 19,00 la sută anual;

b) la depozitele overnight, la nivelul de 15,00 la sută anual.

Un alt motiv pentru scăderea ratei de bază ține și de scăderea semnificativă a creșterii economice din ultimul trimestru al anului 2022 care a înregistrat un declin de -10% față de aceeași perioadă a anului 2021. În aceste condiții, progonozele BNM prevăd o scădere accelerată a inflației în umrătoarea perioadă până în al 2-lea trimestru al anului 2024 când va reveni în marja de 5% a băncii centrale.

Ultima decizie anunțată la începutul lunii decembrie prevedea o scădere a ratei de bază cu 1,5 punct procentual și a ajuns la 20%. Potrivit BNM, decizia de scădere ține de încetinirea inflației anuale care a ajuns pe un trend descendent și permite relaxarea măsurilor anti-inflaționiste.

Decizia BNM de reluare a măsurilor de relaxare a politicii monetare este condiționată de confirmarea veridicității ultimei prognoze a Băncii Naționale a Moldovei și tendinței dezinflaționiste asociate acesteia. Informațiile recente indică, în general, principalele ipoteze, concluzii și asumări asociate Raportului asupra inflației, publicat în luna noiembrie 2022. Încetinirea inflației anuale confirmă și validează corectitudinea și oportunitatea caracterului restrictiv al măsurilor de politică monetară anterior adoptate”, era explicația BNM din acea perioadă.

Ce va fi de această dată, urmăriți în transmisiunea live realizată de BNM.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media