VIDEO/ Socialistul Dinari Cojocaru a anunțat că a fost elaborat un proiect de decizie prin care se propune stingerea datoriei la energia electrică a „Apă-Canal Chișinău”. Când urmează a fi aprobat documentul

31 ianuarie 2023, 10:53 Politică 162
Primăria Chișinău.  Sursa: Replica Media

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) se întrunește astăzi, 31 ianuarie, în ședință. Consilierii vor examina subiectul cu privire la situația de la SA „Apă - Canal Chișinău”.

UPDATE 16:53. Ședința CMC s-a încheiat


UPDATE 16:47. Socialistul Dinari Cojocaru a anunțat că a fost elaborat un proiect de decizie prin care se propune stingerea datoriei la energia electrică a „Apă-Canal Chișinău”.

„A fost elaborat un proiect de decizie prin care se propune alocarea unei sume de bani către „Apă-Canal Chișinău”, iar mâine să se convoace CMC pentru aprobarea acesteia”, a declarat Dinari Cojocaru.


UPDATE 16:00. În condițiile în care „Apă-Canal Chișinău” va fi deconectată de la energia electrică, va fi conectat generatorul.


„Am solicitat răgaz până mâine dimineață de la Premier Energy. Dacă va interveni deconectarea, se va conecta generatorul, dar asta va fi în detrimentul tuturor: mijloace financiare duble și este vorba de tehnică. Nu știm cum vom putea asigura fiabilitatea serviciul de apă și canalizare cu generatorul. (...) Trebuie să mergem la Guvern și să discutăm la masa rotundă pentru a găsi soluții”, a conchis Gutnic.


UPDATE 15:30. „Am purtat discuții cu Premier Energy pentru a depăși situația cu achitarea facturii de 70 milioane lei. Anterior am propus un grafic de eșalonare, fiind capabili să achităm în jur de 300 mii lei zilnic. Am ridicat această cifră la 800 mii lei zilnic. Începând cu luna martie, atunci când vom putea încasa pe deplin tariful care a fost ajustat la 1 ianuarie 2023, am propus un alt grafic de eșalonare a plăților în cuantum de 10 milioane lei. Acest cuantum îl vom rectifica ca să-l aliniem la suma care este calculată în tarif pentru energia electrică. După cum am menționat, sunt atribuit 17 milioane lei, componenta energie electrică. Acești bani vor fi direcționați pre stingerea datoriilor. Totuși, nici 17 milioane de lei nu sunt suficienți ca să putem să achităm integral datoria. Avem acea preîntâmpinare pe care am primit-o săptămâna trecută de la Premier Energy cu lista obiectivelor care urmează să fie deconectate. Ieri am purtat o discuție cu ei, dumnealor au solicitat soluții și propuneri concrete. Nu am avut cum să oferim soluții și propuneri concrete din simplu motiv că pe parcursul anului 2022 din bugetul CMC s-au alocat prin Fondul de Dezvoltare 127 mii lei. Pentru anul 2023, în bugetul municipal sunt mijloace financiare pentru a acoperi creditele externe. Respectiv, altă modalitate de a închide această datorie, nu există”, a declarat Gutnic.

UPDATE 15:00. Șefa Apă-Canal Chișinău, Irina Gutnic, prezintă raportul privind situația la moment a instituției.


ÎCS „Premier Energyˮ SRL a anunțat că, începând cu 26 ianuarie, va deconecta mai multe locuri de consum la întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, inclusiv la cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă, din cauza datoriei în creștere, neachitată de întreprindere, care potrivit furnizorului de energie electrică, a ajuns la 73,2 milioane de lei, dintre care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că „Apă Canal” „nu are în cont bani pentru a stinge această datorie acumulată, dar o achită eșalonat după posibilitate” și a insinuat că prin această acțiune a „Premier Energy”, guvernarea își dorește ca această „întreprindere să ajungă pe mâini private ca multe alte instituții pe care le-au falimentat.”

Tot la 26 ianuarie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că va solicita „autorităților competente, inclusiv Inspecției Financiare, să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de către regia Apă-Canal din subordinea Primăriei Municipiului Chişinău şi cauzele formării datoriilor”, după ce ÎCS „Premier Energyˮ SRL a anunțat că, începând cu 26 ianuarie, va deconecta mai multe locuri de consum la întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, inclusiv la cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă, din cauza datoriei în creștere, neachitată de întreprindere.

Ulterior, ÎCS „Premier Energyˮ SRL a anunțat că a decis amânarea până la data de 01 februarie a deconectării notificate a instalațiilor de alimentare cu energie electrică ale SA „Apă-Canal Chișinău”, după ce furnizorul de energie electrică a primit asigurări din partea reprezentanților din cadrul Primăriei Chișinău, responsabili de domeniul serviciilor comunale, că sunt depuse eforturi considerabile pentru identificarea soluțiilor de plată a energiei electrice consumate de către SA „Apă-Canal Chișinău”.

La 27 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a declarat că atât în tarifele anterioare pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”, cât și în tarifele actuale, recent aprobate, au fost și sunt incluse toate cheltuielile necesare pentru consumul de energie electrică. Precizările sunt făcute de Agenție în contextul în care furnizorul de apă ar fi putut fi deconectat de la energie electrică din cauza datoriilor către Premier Energy și a declarațiilor făcute de primarul capitalei, Ion Ceban, care ar fi insinuat că acestea s-au acumulat din cauza acțiunilor întârziate ale ANRE cu privire la majorarea tarifului la apă și canalizare și a guvernării care și-ar dori „falimentarea” instituției.


Amintim că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a ajustat tarifele pentru consumatorii S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru anul 2023. Astfel, consumatorii casnici vor achita pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3. Prețul aprobat este cu 4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare.

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a venit cu o reacție după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a ajustat tarifele pentru consumatorii S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru anul 2023, arătându-se nemulțumit, menționând că decizia „nu soluționează problema existentă și este una păguboasă pentru întreprindere”.

Ulterior, la data de 13 ianuarie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu o reacție la declarațiile făcute de primarul general al capitalei, Ion Ceban, cu privire la tariful la apă și canalizare aprobat de Agenție, precizând că „afirmațiile promovate în spațiul public poartă un caracter vădit tendențios, bazat pe analize superficiale și argumente eronate” și că „tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate au fost determinate și aprobate în strictă conformitate cu prevederile Metodologiei de determinare, aprobare și aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate.”
Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media