LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 302. Danemarca va oferi Ucrainei asistență militară de 42 de milioane de dolari / Zelenskiy: „Împotriva tuturor nenorocirilor și scenariilor sumbre, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viață”

22 decembrie 2022, 07:28 Ucraina 417
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 302-a zi de rezistență eroică în fața invaziei rusești declanșate la 24 februarie 2022 printr-un decret semnat de președintele rus, Vladimir Putin, cu privire la „denazificarea și demilitarizarea poporului ucrainean.”

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, aflat într-o vizită oficială în SUA, pentru prima dată în cele zece luni de război, a fost invitat de președintele american Joe Biden pentru a avea „o discuție strategică aprofundată”, în special despre viitorul pe câmpul de luptă din Ucraina, deoarece liderul american consideră că războiul din Ucraina a intrat într-o „nouă fază”. Președinții au vorbit în timp ce stăteau în Biroul Oval, în fața unui șemineu, înainte de a începe runda de discuții. Zelenskiy i-a înmânat lui Biden o medalie din partea comandantului unei baterii HIMARS de lângă Bahmut.

Totodată, Zelenskiy a declarat în Congresul Statelor Unite că asistenţa de zeci de miliarde de dolari pe care a aprobat-o pentru a spijini Ucrainei să lupte împotriva invaziei ruse nu reprezintă un gest de caritate, ci o investiţie în securitatea globală, precizând că „nu vom cere armatei americane să lupte pentru noi, pentru că armata noastră este perfect capabilă să opereze tancurile și avioanele americane”, scrie Hromadske.

UPDATE 21:55. Instruirea militarilor ucraineni în utilizarea sistemelor de rachete Patriot ar trebui să înceapă „foarte curând”, potrivit unui înalt oficial al Departamentului de Apărare al SUA.

Potrivit CNN, el a declarat că până în prezent SUA au instruit aproximativ 3.100 de militari ucraineni în utilizarea diferitelor sisteme. Aproape jumătate dintre ei au fost instruiți să opereze obuzierele M777 sau lansatoarele de rachete HIMARS, două sisteme care au fost cruciale pentru AFU până în prezent.

Forțele ucrainene au fost, de asemenea, instruite în ceea ce privește echipamentele, diferite tipuri de artilerie, drone și alte sisteme.

Pentagonul va începe în curând să instruiască personalul ucrainean pentru a opera și întreține sistemul de rachete Patriot, a fost anunțat oficial ieri, în timpul vizitei președintelui Vladimir Zelenskiy în SUA.

Deși Pentagonul nu a precizat când anume va începe antrenamentul sau cât va dura, un înalt oficial al apărării a declarat că acesta va începe „foarte curând” și va dura „câteva luni”.

Potrivit Pentagonului, sistemul Patriot costă între 450 și 550 de milioane de dolari, în funcție de configurație, iar fiecare rachetă costă aproximativ 4 milioane de dolari.


UPDATE 21:20. Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva a zece entităţi navale ruseşti în legătură cu operaţiunile Rusiei contra porturilor ucrainene, a anunţat Departamentul de Stat, în timp ce Washingtonul creşte presiunea asupra Moscovei pentru invazia Ucrainei, scrie REUTERS.

Măsura vine după ce preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy s-a întâlnit cu preşedintele Joe Biden la Washington şi a ţinut miercuri un discurs în faţa Congresului, în timpul căruia el a mulţumit Statelor Unite pentru sprijinul acordat Ucrainei în conflict şi a pledat pentru mai multe arme.

„În urma operaţiunilor navale ruseşti împotriva porturilor ucrainene, inclusiv cele care furnizează lumii hrană atât de necesară şi cereale, Statele Unite impun azi sancţiuni asupra entităţilor navale ruseşti”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat.


UPDATE 20:35. Senatul SUA a susținut un proiect de lege care prevede utilizarea bunurilor confiscate ale Federației Ruse pentru a ajuta Ucraina, devastată de război, a scris Tom Malinowski, membru al Camerei Reprezentanților, pe Twitter.


El a fost inițiatorul documentului.

Potrivit congresmanului, proiectul de lege a fost adoptat ca amendament la legea de finanțare a Guvernului federal american. Se preconizează că va fi votat ulterior de Camera Reprezentanților.


UPDATE 19:50. Coreea de Nord a furnizat un transport de arme către PMC Wagner din Rusia. SUA estimează că numărul de arme din Coreea de Nord nu va schimba dinamica ostilităților din Ucraina, „dar suntem îngrijorați de faptul că Coreea de Nord intenționează să furnizeze mai multe echipamente militare”, scrie REUTERS, citând un oficial american de rang înalt, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

„Putem confirma că Coreea de Nord a finalizat furnizarea inițială de arme către Wagner, care a plătit pentru echipament. Luna trecută, Coreea de Nord a furnizat arme de infanterie și rachete Rusiei pentru a fi folosite de Wagner”, a declarat oficialul.

SUA au subliniat că livrările de arme ale Coreei de Nord reprezintă o încălcare directă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU. Americanii intenționează să ridice problema în Consiliul de Securitate.

Potrivit experților, Phenian-ul a dezvoltat rachete balistice capabile să lovească aproape orice punct de la sol, precum și arme cu rază mai scurtă de acțiune.


UPDATE 19:00. De la recucerirea malului drept al regiunii Herson și până la 22 decembrie, anchetatorii Poliției Naționale au confirmat informații despre moartea a 332 de civili, dintre care 17 sunt copii, iar 74 de persoane nu au fost identificate, a anunțat reprezentantul Departamentului principal al Poliției Naționale din regiunea Herson, Andrii Kovanyi, în cadrul unui briefing la Centrul Media din Ucraina, scrie Hromadske.

Potrivit acestuia, bombardamentele rusești asupra regiunii Herson nu se opresc, obuzele inamice lovind mai ales zonele rezidențiale.

„Încearcă să lovească infrastructura critică, dar zboară peste tot în oraș. Din nefericire, civilii sunt răniți și uciși aproape în fiecare zi”, a spus Kovanyi.

El a mai spus că Poliția a găsit deja 7 camere de tortură și 8 locuri de detenție în regiunea Herson. Numai într-un singur centru de detenție au fost ținute peste 300 de persoane, iar acestea nu sunt datele finale.

„Trei camere de tortură și un loc de detenție se află chiar în Herson. Alte patru camere de tortură și șapte locuri de detenție se află în districtul Berîslav. Dar acestea nu sunt toate. Acestea sunt doar cele despre care pot vorbi în calitate de polițist”, a explicat reprezentantul Poliției Naționale.

El a adăugat că, de la începutul ostilităților, ofițerii de aplicare a legii au inițiat deja peste 8.000 de proceduri penale pentru crime de război în regiunea Herson. Echipe comune de anchetă specializate lucrează în prezent în teritoriile recucerite de Ucraina.


UPDATE 18:40. În urma lovirii aerodromului rusesc de lângă Kahovka, regiunea Kherson, la 20 decembrie, ocupanții au pierdut până la 150 de persoane ucise și aproximativ 50 de răniți. De asemenea, au fost distruse până la 20 de unități de echipament militar de diferite tipuri, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

La 20 decembrie, Forțele de Apărare au lovit, de asemenea, concentrația de efective inamice de lângă Nikolaivka, cartierul Skadovsk, regiunea Herson. Ca urmare, până la 140 de militari ruși au fost răniți și 8 camioane Kamaz cu muniție au fost distruse.

În cursul zilei de 22 decembrie, unități ale trupelor de rachete și artilerie ale Forțelor de Apărare ucrainene au lovit un punct de control, 2 depozite de muniții și 3 zone de concentrare a efectivelor inamice.

În timpul zilei, ocupanții au efectuat 5 atacuri cu rachete și 5 atacuri aeriene, precum și aproximativ 15 atacuri cu lansatoare multiple de rachete. În special, infrastructura civilă din orașul Marhanets, regiunea Dnipropetrovska, a fost bombardată pe timp de noapte, și Ciasov Yar, regiunea Donețk, unde au existat victime civile.


UPDATE 17:50. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, s-a întâlnit cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, la întoarcerea sa în Ucraina după o vizită în Statele Unite.

„Am rezumat rezultatele unui an care a adus provocări istorice din cauza unui război de amploare. Am discutat despre planurile strategice pentru viitor, relațiile bilaterale și cooperarea la nivel internațional în 2023”, a scris Zelenskiy pe pagina sa de Twitter.

Reuniunea a avut loc în orașul polonez Rzeszow. În comunicatul Biroului prezidențial se precizează că președinții au discutat un număr mare de subiecte, cu „accent pe consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei”. Aceștia au discutat, de asemenea, chestiuni umanitare, în special cele legate de persoanele strămutate în interiorul Ucrainei.


UPDATE 17:20. Ministerul de Externe al Iranului este nemulțumit de discursul președintelui Vladimir Zelenskiy în fața Congresului SUA, care a cerut oprirea alianței Iran-Rusia în războiul împotriva Ucrainei.


Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a declarat că Iranul a răspuns în mod repetat la „acuzațiile nefondate” privind dronele. El a subliniat încă o dată că „Republica Islamică Iran nu a furnizat niciun fel de echipament militar niciunei părți pentru a fi folosit în războiul din Ucraina.”

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a precizat că Iranul a respectat întotdeauna integritatea teritorială a tuturor țărilor, inclusiv a Ucrainei și că „domnul Zelenskiy ar fi bine să știe că răbdarea strategică a Iranului cu privire la astfel de acuzații nefondate nu este nesfârșită.”

De asemenea, Kanaani l-a sfătuit pe președintele ucrainean să tragă o lecție din soarta unor alți lideri politici care s-au mulțumit cu sprijinul SUA.


UPDATE 16:40. Ucraina va primi 900 de generatoare pentru alimentarea infrastructurii critice, precum și milioane de becuri cu economie de energie din UE, a scris președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter.


Ea a mai spus că „UE lucrează pentru a crește fluxurile de energie electrică între Ucraina, România și restul Europei”.

Ambasada Germaniei în Ucraina a anunțat mai devreme, pe 10 decembrie, că Germania va furniza Ucrainei 470 de generatoare electrice de diferite clase de putere în valoare de 19,5 milioane de euro și a spus că 150 de generatoare sunt deja în Ucraina, scrie Kyiv Independent.

De asemenea, Franța a trimis 100 de generatoare de energie pentru a ajuta Ucraina să treacă peste iarnă pe fondul întreruperilor constante de electricitate.

Rusia a atacat în mod repetat infrastructura critică din toată Ucraina cu rachete și drone de la începutul lunii octombrie, ucigând zeci de oameni și provocând pene de curent. În ultimul său atac la scară largă asupra instalațiilor energetice, Rusia a lansat 76 de rachete de croazieră, dintre care 60 au fost doborâte.


UPDATE 16:10. Șeful organului de supraveghere nuclear al ONU, Rafael Grossi, s-a întâlnit cu oficiali ai companiei militare și de stat de energie atomică a Rusiei, Rosatom, pentru a discuta despre crearea unei zone de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, controlată de ruși.

Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a spus că sunt necesare mai multe negocieri după „o altă rundă de discuții necesare”.

El a scris pe Twitter că este esențial „să se concentreaze exclusiv pe prevenirea unui accident nuclear”, adăugând: „Îmi continui eforturile către acest obiectiv cu un sentiment de maximă urgență”.



UPDATE 15:45. Forțele ruse au lovit orașul Chasiv Yar de lângă Bakhmut din regiunea Donețk cu mai multe sisteme de lansare de rachete pe 22 decembrie, a raportat șeful adjunct al biroului președintelui Kyrylo Timoșenko.

Atacul a ucis o persoană, a rănit încă două și a deteriorat clădiri rezidențiale, potrivit Timoșenko.

Joi dimineață, autoritățile locale au declarat că atacurile rusești în opt regiuni ucrainene au ucis o persoană și au rănit în total 15 în ultimele 24 de ore.


UPDATE 15:30. Instructorii belaruși sunt implicați în pregătirea recruților ruși, deși anterior erau considerați mai slabi în Rusia. Acest lucru se precizează în raportul de informații al Ministerului Apărării al Marii Britanii.

Potrivit informațiilor, forțele armate din Belarus ar fi putut să fi asumat recent un rol semnificativ, dar mai subtil în pregătirea a mii de ruși mobilizați.

Probabil, implicarea instructorilor din Belarus este o încercare de a umple parțial absența instructorilor ruși, mulți dintre aceștia staționați pe front în Ucraina sau au devenit victime ale ostilităților.



UPDATE 15:04. Ucraina va primi armele şi muniţiile necesare pe parcursul fiecărei luni din anul 2023 pentru a putea lupta împotriva invaziei ruse, a dat asigurări miercuri ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, citat de Agerpres G4Media. Reznikov a enumerat România printre țările unde Ucraina a plasat comenzi pentru armament.

Anunțul oficialului ucrainean vine pe fondul refuzului constant al autorităților române de a discuta public despre eventualele livrări de armament și muniții pentru Ucraina. Restul statelor europene care sprijină Ucraina să reziste în fața invaziei ruse au anunțat public în ce constă sprijinul militar.

În cadrul unui program special difuzat de posturile de televiziune ucrainene şi preluat de agenţia Interfax-Ucraina, ministrul ucrainean al Apărării a declarat că ţara a semnat numeroase contracte cu alte naţiuni pentru a dispune de arme în lunile următoare.


UPDATE 14:25. Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a mulțumit SUA prin Twitter pentru pachetul de asistență de securitate în valoare de 1,85 miliarde de dolari oferit Kievului de către Washington, oferind detalii despre conținutul pachetului.

Pachetul va include un sistem și muniție de apărare antiaeriană Patriot, muniție suplimentară HIMARS, cartușe de artilerie, cartușe și sisteme de mortar, vehicule MRAP, camioane utilitare blindate, HARM-uri, muniții, dispozitive și optice de vedere pe timp de noapte, sisteme de comunicații, lansatoare de grenade și arme de calibru mic.

„Un alt pachet de ajutor militar al SUA pentru armata ucraineană nu este un cadou de Crăciun”, a spus Reznikov. „Acesta este necesar pentru muncă: în sărbători și în zilele lucrătoare, zi și noapte, pe zăpadă, ploaie și căldură.”



UPDATE 14:00. Nici președintele american Joe Biden, nici omologul său ucrainean Vladimir Zelenskiy nu au arătat „o potențială disponibilitate de a asculta preocupările Rusiei” în timpul vizitei istorice a lui Zelenskiy în Statele Unite, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie CNN.

„Până acum, putem afirma cu regret faptul că nici Biden, nici Zelenskiy nu au rostit niciun cuvânt care să poată fi perceput ca o posibilă disponibilitate de a asculta preocupările Rusiei”, a spus Peskov joi.

În niciun moment, Zelenskiy nu a primit un avertisment „împotriva continuării bombardării barbare a clădirilor rezidențiale din așezările din Donbas”, a spus Peskov.

Peskov a adăugat că „nu au existat apeluri reale la pace”.

În timpul discursului său la Congresul SUA de miercuri, Zelensky a subliniat că „avem nevoie de pace”, reiterând planul de pace în 10 puncte conceput de Ucraina.


UPDATE 13:33. Guvernul danez a alocat peste 42 de milioane de dolari suplimentari pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina, informează Ministerul Apărării din Danemarca.

Fondurile vor proveni din rezerva Ministerului Apărării al țării, vor fi transferate către Fondul Internațional pentru Ucraina (IFU).

„Lupta Ucrainei pentru libertate este și lupta noastră și a Europei pentru libertate. Guvernul va continua să sprijine ucrainenii în sfera financiară, militară și umanitară”, a declarat ministrul Apărării Jakob Elleman-Jasen.

El a spus că pe 19 decembrie a avut o întâlnire online cu președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy, unde a subliniat nevoia constantă de sprijin extern pentru Ucraina.


UPDATE 13:15. Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatolii Antonov, a avertizat Statele Unite că acțiunile sale în raport cu Ucraina, referindu-se în special la livrarea celui mai sofisticat sistem de apărare antiaeriană, Patriot, vor duce la o escaladare cu „consecinţe greu de prevăzut”.

Într-un mesaj publicat joi, 22 decembrie, pe pagina de Facebook a Ambasadei ruse la Washington, Antonov a criticat „vizita în stil hollywoodian” a președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy la Casa Albă care, susține el, a confirmat „definitiv” că declaraţiile conciliante ale administraţiei (SUA) cu privire la lipsa sa de interes de a intra într-o confruntare cu Rusia „nu sunt decât vorbe goale”.


UPDATE 12:32. Preşedintele francez Emmanuel Macron consideră că o eventuală aderarea a Ucrainei la NATO ar fi percepută de Rusia ca o confruntare, iar aceasta nu este “cel mai probabil scenariu”, informează joi AFP, potrivit Agerpres.

„Intrarea Ucrainei în NATO ar fi percepută de Rusia ca ceva conflictual. Nu vi-o puteţi imagina cu această Rusie”, a declarat preşedintele Macron miercuri într-un interviu acordat cotidianelor Le Monde, Wall Street Journal şi publicaţiei libaneze An Nahar.

„Fie că Ucraina intră sau nu în NATO – şi acesta nu este scenariul cel mai probabil – va trebui să i se acorde garanţii de securitate cu atât mai solide cu cât a fost atacată de Rusia”, a continuat şeful statului francez, în timp ce președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy se afla la Washington pentru o vizită istorică surpriză, context în care liderul de la Kiev a respins orice compromis teritorial pentru a negocia pacea cu Rusia.


UPDATE 12:00. Occidentul, care furnizează Ucrainei sprijin militar și vizita președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy la Washington demonstrează în continuare că „Occidentul este pregătit pentru o lungă confruntare cu Rusia”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei.

Maria Zaharova a continuat vorbind despre „crimele monstruoase” ale „regimului de la Kiev”, adăugând că, oricât de mult ajută Occidentul la înarmarea guvernului ucrainean, „nu vor realiza nimic”.

„Așa cum a afirmat conducerea țării noastre, sarcinile stabilite în cadrul operațiunii militare speciale vor fi îndeplinite, ținând cont de situația de pe teren și de realitățile reale”, a adăugat Zaharova, referindu-se la războiul Rusiei în Ucraina.

Comentariile ei au venit după ce Zelenskiy a rostit un discurs istoric de la Capitoliul SUA, exprimând recunoștința pentru sprijinul american în lupta împotriva agresiunii ruse de la începutul războiului.


UPDATE 11:21. De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie și până în dimineața zilei de 22 decembrie, Rusia a pierdut aproximativ 100.400 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, dintre care 660 în ultimele 24 de ore, sunt ultimele date prezentate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.



UPDATE 11:08. Fostul secretar de stat al SUA Hillary Clinton a numit discursul președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy către Congres „extraordinar”, afirmând că lupta țării împotriva agresiunii ruse a „dovedit că sunt o investiție foarte bună pentru Statele Unite”.

Discursul „a legat lupta poporului ucrainean de propria noastră revoluție, de propriile noastre sentimente că vrem să fim călduroși în casele noastre pentru a sărbători Crăciunul și pentru a ne face să ne gândim la toate familiile din Ucraina care vor fi înghesuite în frig și să știe că ei sunt în primele linii ale libertății chiar acum”, a spus Clinton miercuri la CNN „Anderson Cooper 360”.

Ea a spus că discursul istoric al lui Zelensky „i-a întărit atât pe democrați, cât și pe republicani care înțeleg ce este miza în această luptă împotriva lui Putin și a agresiunii ruse și acum, de asemenea, cu aliatul lor, Iranul”.


UPDATE 10:29. Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut Europei să-și reducă dependența de SUA și să-și dezvolte propriile capacități de apărare, asumând în același timp un rol mai asertiv în cadrul NATO.

Adresându-se reporterilor la întoarcerea sa la Paris de la un summit de la Amman, Iordania, Macron a subliniat că nu vede impulsul său de a dezvolta apărarea europeană ca o alternativă la NATO.

O Europă mai puternică, a spus Macron, va permite continentului să devină mai autonom în cadrul alianței, acționând „în interiorul NATO, cu NATO, dar și nedepinzând de NATO”, a spus președintele Wall Street Journal.

„O alianță nu este ceva de care ar trebui să depind. Este ceva ce ar trebui să aleg, ceva cu care lucrez... Trebuie să ne regândim autonomia strategică”, a spus Macron.


UPDATE 10:00. Statele Unite ale Americii vor livra Ucrainei un sistem avansat de rachete de apărare Patriot, pentru contracararea atacurilor rusești cu rachete și drone. Asta face parte din noul pachet de asistență în valoare de 1,8 miliarde de dolari pentru Ucraina.

De la începutul războiului în februarie, Ucraina a primit mai multe sisteme de apărare antiaeriană occidentale - de la rachete portabile Stinger care pot fi lansate de pe umăr, până la sisteme mai avansate ghidate de radar și alte sisteme bazate pe sensori de căldură. Toate oferă un nivel cuprinzător de protecție împotriva diferitelor amenințări.

Sistemul Patriot este unul care va înfuria Moscova, scrie BBC.

Nu este un glonț de argint, dar sunt extrem de capabile, eficace și scumpe. O rachetă Patriot costă aproximativ 3 milioane de dolari - de trei ori mai mult decât costul unei rachete într-un NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), scrie BBC, notând că în Ucraina funcționează două sisteme NASAMS de câteva săptămâni.

Noua baterie de rachete Patriot „va fi un element decisiv pentru apărarea poporului ucrainean împotriva atacurilor barbare ale Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei”, a declarat Casa Albă într-un briefing.


UPDATE 09:20. Pe 21 decembrie, președintele rus Vladimir Putin și ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, au prezidat la Moscova un Colegiu al Ministerului Apărării din Rusia.

Aceștia au făcut mai multe declarații privind direcția strategică a armatei ruse, în timpul cărora Putin a reiterat că Rusia „va asigura siguranța toate teritoriile ruse, inclusiv teritoriile anexate ilegal din Ucraina”, se arată într-o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului.

Putin și Șoigu au respins în mod repetat ideea suveranității independente ucrainene și au subliniat nevoia Rusiei de a menține Ucraina în sfera de influență a Kremlinului și de a învinge regimul „nazist” ucrainean.

„Comentariile lui Putin și Șoigu ilustrează în continuare că Kremlinul păstrează obiective maximaliste pentru războiul din Ucraina, care includ: recunoașterea teritoriilor anexate ilegal, schimbarea regimului guvernului ucrainean sub pretextul „denazificării”, controlul caracterului politic și social al Ucrainei, și acordarea de către Occident a „garanțiilor de securitate” dorite de către Rusia”, a constatat ISW.


UPDATE 08:55. Guvernul danez a alocat un nou pachet de ajutor pentru Ucraina. Este vorba de aproximativ 43 de milioane de dolari, care vor fi cheltuiți pentru achiziționarea de arme și echipamente.

„Lupta Ucrainei pentru libertate este, de asemenea, lupta noastră și a Europei pentru libertate. De aceea, Guvernul împreună cu partidele din parlament au decis să aloce încă 300 de milioane de coroane daneze Ucrainei”, a declarat ministrul danez al Apărării, Jakob Ellemann-Jensen.

Ministerul Apărării al Danemarcei a declarat că banii vor fi alocați din bugetul danez pentru apărare și vor fi predați Fondului Internațional pentru Ucraina, care se ocupă de Londra.


UPDATE 08:45. La 22 decembrie, timp de aproape 10 luni de război la scară largă, Rusia a pierdut deja peste 100 de mii de oameni, trei mii de tancuri și aproximativ șase mii de alte vehicule blindate în Ucraina, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Aceștia au confirmat, de asemenea, incendiul din 17 decembrie la concentrația de personal și echipamente rusești de lângă Horlivka, regiunea Donețk. Potrivit Statului Major General, 13 ocupanți au fost uciși acolo, dintre care 4 erau ofițeri. De asemenea, au fost distruse un vehicul de luptă aeropurtat și 3 camioane cu muniție. Informațiile despre răniți sunt încă în curs de actualizare.


UPDATE 08:25. În ultimele 24 de ore, trupele ucrainene au respins atacurile forțelor de ocupație în 16 localități din regiunea Luhansk și regiunea Donețk. Într-un raport emis de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei se arată că în ultimele 24 de ore soldații ucraineni au respins atacurile forțelor de ocupație în așezările Novoselivske, Stelmakhivka, Ploșcianka și Cervonopopivka din regiunea Luhansk.

Totodată, forțele de apărare ucrainene au respins atacurile inamicului în localitățile Berestove, Yakovlevka, Soledar, Bahmut, Oprovnih, Kurdiumovka, Ozarianivka, Maiorsk, New York, Krasnovka, Nevelskoye și Marinka din Donețk.

În raport se mai menționează că pentru a construi fortificații în regiunea Belgorod, autoritățile locale ruse au anunțat un apel la voluntari.

„În schimbul unei recompense bănești, aceștia vor amenaja șanțuri, săpături și vor instala conuri de beton”, se arată în raport.

În cursul zilei de ieri, aviația Forțelor de Apărare a efectuat 14 lovituri asupra zonelor de concentrare a personalului, armelor și echipamentelor militare ale ocupanților. De asemenea, luptătorii ucraineni au doborât un UAV inamic de tip Forpost și alte două UAV-uri de tip Lancet-3.

În același timp, lansatoarele de rachete și artileriștii ucraineni au lovit trei puncte de control și două zone de concentrare a efectivelor inamice.


UPDATE 08:00. Liderul grupului de consilieri militari „Lupii Țaristului”, Dmitri Rogozin, a fost rănit și spitalizat în urma bombardamentelor asupra Donețkului, a declarat joi pentru TASS un consilier de-al lui Rogozin. Potrivit sursei citate, s-au tras focuri de armă la restaurantul Shesh-Besh, unde Rogozin își sărbătorea ziua de naștere.

„La periferia orașului Donețk, a fost bombardat un hotel în care un grup de consilieri militari condus de Dmitrii Rogozin era cazat în ultimele luni. Dmitri Olegovici a fost rănit în spate. Acesta a fost spitalizat. Nu există nicio amenințare la adresa vieții sale”, a declarat sursa.

De asemenea, el a precizat că experții cred că unitatea de artilerie autopropulsată Caesar, fabricată de firma franceză Nexter, ar fi putut fi folosită pentru acest atac.


UPDATE 07:30. Vladimir Zelenskiy şi-a exprimat speranţa în faţa congresmenilor reuniţi în Camera Reprezentanţilor că aceştia vor continua să susţină în mod bipartizan Ucraina, un aspect important având în vedere că republicanii urmează să deţină majoritatea începând cu 3 ianuarie.

„Această bătălie nu este doar pentru teritoriu, nu doar pentru viața, libertatea ucrainenilor sau a oricărei alte națiuni pe care Rusia încearcă să o cucerească. Este vorba despre lumea în care vor trăi copiii și nepoții noștri. Această bătălie nu poate fi înghețată”, a declarat Zelenskiy.

„Banii voştri nu sunt caritate. Sunt o investiţie în securitatea şi democraţia globale”, a asigurat preşedintele Ucrainei.

„Dacă sistemele voastre Patriot opresc teroarea Rusiei împotriva orașelor noastre, ne vor proteja libertatea. Când Rusia nu reușește să ne captureze orașele, încearcă să le distrugă cu alte atacuri. Iar în acest război genocidar, Rusia și-a găsit un aliat în Iran, care trimite sute de drone ucigașe în Rusia. Aceasta este o amenințare la adresa infrastructurii noastre critice, așa că un terorist l-a găsit pe altul”, a punctat Zelenskiy.

Președintele ucrainean a subliniat că „toți ucrainenii vor un singur lucru - victoria, iar împreună cu SUA s-a construit deja o Ucraină puternică, cu instituții și o armată puternice.

„Vom dezvolta garanții puternice de securitate pentru noi, pentru Europa și, împreună cu voi, îi vom pune în locul lor pe toți cei care neagă libertatea. Aceasta va fi protecția ordinii juridice internaționale", a conchis Zelenskiy.

Membri ai Congresului din ambele partide s-au ridicat în picioare de mai multe ori în timpul discursului susţinut în limba engleză de Vladimir Zelenskiy în momente precum cel în care acesta a afirmat că „Ucraina îşi menţine poziţia şi nu va capitula”. El a comparat bătălia ţării sale împotriva forţelor ruse cu mari bătălii din cel de-al doilea război mondial şi chiar cu revoluţia americană.

În prezent nu sunt semne ale unor negocieri de pace care să pună capăt războiului. Atât Rusia, cât şi Ucraina, şi-au exprimat dorinţa de a continua lupta, deşi preşedintele Zelenskiy a menţionat că a discutat cu preşedintele Biden despre o formulă de pace ucraineană în zece puncte.

Planificarea discursului preşedintelui Ucrainei în Congres a început în luna octombrie, potrivit unui consilier al preşedintei democrate a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, atunci când aceasta s-a întâlnit cu Ruslan Stefanciuk, preşedintele parlamentului ucrainean. Întâlnirea a avut loc cu prilejul participării celor doi oficiali la primul summit parlamentar al Platformei Internaţionale Crimeea, care a avut loc la Zagreb.

La exact 300 de zile după ce trupele ruse au invadat Ucraina şi pe fondul intensificării atacurilor cu rachete asupra oraşelor ucrainene, preşedintele Zelenski s-a adresat congresmenilor americani conştient de faptul că Senatul şi Camera Reprezentanţilor controlează baierele pungii în SUA, notează Reuters.

Momentul ales nu putea fi unul mai potrivit, Congresul fiind pe punctul de a aprobă o nouă tranşă de asistenţă militară şi economică de urgenţă, cu o valoare de 44,9 miliarde de dolari, care se adaugă celor aproximativ 50 de miliarde de dolari deja acordate Ucrainei anul acesta.

Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia şi membru al Consiliului Atlantic, a declarat că vizita lui Vladimir Zelenskiy a demonstrat că acesta împărtăşeşte, alături de preşedintele Biden, convingerea că Statele Unite sunt liderul lumii libere, în pofida unor greşeli. În prima sa călătorie în străinătate de la începutul războiului, a remarcat Fried, preşedintele Zelenskiy „nu a mers la Berlin, Bruxelles, Londra sau Paris”.

Preşedintele Zelenskiy le-a oferit membrilor Congresului SUA un steagul ucrainean din Bahmut, oraş din estul Ucrainei şi un punct fierbinte al frontului.

„Când am fost ieri la Bahmut, eroii noştri mi-au dat drapelul, drapelul lor. Stindardul celor care apără Ucraina, Europa şi lumea cu preţul vieţii”, a declarat el, potrivit AFP. Liderul ucrainean a înmânat apoi steagul acoperit de semnăturile soldaţilor preşedintei Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi şi vicepreşedintei SUA, Kamala Harris, preşedinta Senatului. Preşedintele Ucrainei a primit drapelul american ridicat pe Capitoliu miercuri pentru a marca vizita sa istorică la Washington.


UPDATE 07:00. Președintele american, în timpul conferinței de presă susținute alături de omologul său ucrainean, Vladimir Zelenskiy, a subliniat că Statele Unite și aliații săi au sprijinit Ucraina încă de la începutul invaziei, scrie Hromadske.

„Am furnizat peste două mii de tancuri, peste 800 de sisteme de artilerie, peste 50 de sisteme MLRS, miliarde de dolari în sprijin bugetar direct”, a precizat Biden.

Zelenskiy, la rândul său, și-a exprimat speranța că Congresul va aproba un pachet de ajutor de 45 de miliarde de dolari și că sprijinul bipartizan pentru Ucraina va continua.

„Avem o înțelegere clară a modului în care capacitățile noastre de apărare vor fi consolidate în lunile următoare. Nu vreau să vorbesc în detaliu, dar sunt foarte recunoscător pentru acest lucru”, a spus Zelenskiy.

„Putin a vrut să slăbească NATO, în schimb a întărit-o. A vrut să dezbine Europa, dar din cauza acțiunilor sale, Europa s-a unit în schimb”, a declarat președintele american.

Biden a precizat că acum SUA se concentrează pe apărarea aeriană, sute de sisteme de artilerie din zeci de țări, tancuri, vehicule blindate, precum și 200 de mii de muniții.

Întrebat despre ATACMS, Biden a spus că transferul unor astfel de arme „ar putea diviza NATO și UE” și că multe țări se tem să nu intre în război cu Rusia.

„Oferim Ucrainei materialele de care are nevoie, atunci când are nevoie, pentru a reuși pe câmpul de luptă”, a spus Biden când a fost întrebat de ce SUA nu trimite „totul deodată”.

„Am petrecut câteva sute de ore în întâlniri individuale cu șefii de stat europeni pentru a le explica de ce este în interesul lor să continue să sprijine Ucraina. Ei înțeleg totul, dar nu vor să intre în război cu Rusia. Ei pot evita războiul dacă ajută Ucraina să câștige”, a conchis Biden.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie și 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie și 21 decembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media