Dosarul de învinuire a fostului șef al CFM, Iurie Topală, trimis în instanță. Procurorii au finalizat urmărirea penală

21 decembrie 2022, 12:26 Justiție 162
Iurie Topală.  Sursa: IPN

Fostul director al Întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) va ajunge pe banca acuzaților. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a dosarului de învinuire, pe două capete de acuzare, a lui Iurie Topală, care a fost extrădat din Belgia la începutul lunii noiembrie.

Procurorii îl acuză pe fostul director de depășiriea atribuțiilor de serviciu, acțiuni care au dus la pierderea unor venituri de aproape 800 milioane lei pentru întreprindere.

Acest fapt, la rândul său, nu a permis acoperirea pierderilor interne înregistrate de CFM din alte activități, care au provocat patrimoniului întreprinderii daune în proporții considerabile, de aproape 100 milioane lei, rezultate din pierderile nete din 2018 și 2019.

De asemenea, fostul director general este învinuit că, urmare a abuzului de serviciu, în complicitate cu alți membri ai grupului criminal organizat, ar fi favorizat două întreprinderi care acordau servicii de transport Căii Ferate, fiind beneficiari efectivi ai acestora.

Din acest motiv, întreprinderile favorizate au beneficiat de tarife preferențiale la serviciile de transport feroviar, în perioada anilor 2017-2019, prejudiciind CFM cu peste 300 milioane lei.

În cadrul urmăririi penale procurorii PCCOCS, de comun cu angajații Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, au identificat și au sechestrat bunuri mobile și imobile atât ale persoanei acuzate, cât și ale celor interpuse, acestea fiind localizate în Moldova, dar și în jurisdicții străine precum România și Belgia. Valoarea totală a sechestrelor aplicate este de aproximativ un milion de euro.

Rezultatul urmăririi penale declarat a fost obținut cu implicarea mai multor instituții cu competență pe domenii – Serviciul Fiscal de Stat și Inspecția Financiară din subordinea Ministerului Finanțelor, Curtea de Conturi, Inspectoratul Național de Investigații și Serviciul de Informații și Securitate, cu concursul Corpului de Control al Prim-Ministrului.

După finalizării urmăririi penale și prezentării către părți a materialelor urmăririi penale pentru informare, dosarul a fost trimis în judecată; Până la pronunțarea unei hotărâri finale, învinuitul se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Acesta rămâne în arest preventiv, în baza demersului procurorilor PCCOCS, care vor solicita prelungirea măsurii aplicate.

Anterior, PCCOCS a trimis pe banca acuzaților alți figuranți în acest dosar, iar investigațiile în dosarul de bază continuă.

Amintim că Iurie Topală a fost extrădat din Belgia în Republica Moldova, în seara zilei de 3 noiembrie, la aproape un an de zile de când a fost anunțat în căutare prin canalele INTERPOL.

El a fost reținut de INTERPOL în Belgia pe 13 ianuarie 2022.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media