VIDEO/ ULTIMA ORĂ/ Guvernul va compensa 80% din creșterea de tarif la agentul termic: Compensațiile vor crește de la 450 lei la 815 lei pe lună

18 ianuarie 2022, 16:11 Economie 168
Natalia Gavrilița, briefing.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat astăzi, 18 ianuarie, că începând cu luna ianuarie compensațiile pentru agentul termic vor crește de la 450 lei la 800 lei pe lună.

„Am luat decizia să inițiem modificări la legislație și Buget care să permită creșterea suportului oferite de Guvern pentru consumatorii de agent termic. Creștem volumul compensat de Guvern din factura la agent termic. Dacă în noiembrie și decembrie am compensat 67% din creșterea de tarif în comparație cu octombrie, atunci începând cu factura din ianuarie vom compensa 80% din creșterea de tarif. În plus, am crescut volumul acoperit de compensație. În noiembrie și decembrie am compensat o gigacalorie, iar din ianuarie vom compensa până la 1,5 gigacalorie. Aceste două măsuri fac ca suma maximă a compensației oferite de Guvern la factura pentru agentul termic să crească de la 450 de lei la 815 lei pe lună”, a declarat Natalia Gavrilița.

De asemenea, Guvernul a anunțat că a simplificat accesul la ajutorul pe perioada rece a anului, pentru familiile nevoiașe.

„Unul din factorii care produce întârzieri la acordarea acestui ajutor îl reprezintă sistemul de evaluare a averii beneficiarului. Din cauza acestei condiții avem peste 20.000 de familii cu venituri mici, care nu se califică prin acest sistem și nu pot accesa ajutorul pentru perioada rece. Am decis ca în anul curent să scoatem acest criteriu pentru acordarea ajutorului. Asta înseamnă că procesul de acordare se va simplifica foarte mult și că mai multe familii cu venituri mici vor putea accesa acest tip de suport din partea statului. Acesta este destinat consumatorilor care utilizează pentru încălzire lemnul, cărbunele și alte resurse și care nu beneficiază de compensații pentru gaz și pentru agent termic. În cazul consumatorilor care au încălzire în bază de gaze naturale, compensațiile rămân cele anunțate în luna noiembrie 2021 - Guvernul achită jumătate din creșterea de tarif pentru consumul de până la 50 de metri cubi și o treime pentru următoarea sută de metri cubi, cu tariful nou achitat integral doar pentru consumul mai mare de 150 de metri cubi pe lună”, a mai spus Gavrilița.

Amintim că de la 1 ianuarie 2022 Republica Moldova achită un preț de achiziție a gazului de 646 dolari pentru o mie de metri cubi, cu circa 190 de dolari mai mult decât în lunile decembrie și noiembrie 2021, când tariful pentru consumatorii finali a fost calculat la 11,08 lei.

Moldovagaz trebuie să plătească gigantului rus Gazprom un avans de 63 de milioane de euro pentru consumul de gaze din luna ianuarie 2022

al Republicii Moldova, iar deficitul era săptămâna trecută de aproximativ de 25 de milioane de euro.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a spus că Guvernul nu ia în calcul un nou ajutor de stat pentru Moldovagaz, ci se analizează alte opțiuni prin care distribuitorul de gaz să fie ajutat să achite acest avans, precum contractarea unui credit bancar sau amânarea plății anumitor impozite.

Moldovagaz a anunțat că analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifului, după ce prețul de achiziție a gazului natural livrat de gigantul rus Gazprom a crescut pentru luna ianuarie cu circa 190 de dolari SUA. Potrivit lui Spînu, tariful pentru consumatorii finali ar putea fi ajustat în creștere până la 14,6 lei, însă nu există o decizie în acest sens. Ministrul a precizat că tariful va crește dacă prețul de 646 de dolari pentru o mie de metri cubi se va menține și în luna februarie.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media