Așadar, în situația excepțională de acum – Ucraina a întrerupt exportul de energie, inclusiv către Republica Moldova, care asigură circa 30% din consum – producătorii români de electricitate trebuie să vândă energie electrică la prețul de 450 de roni/MWh pentru a se asigura alimentarea Republicii Moldova, dacă au cantități disponibile.
Din ce se înțelege, contractele la acest preț se vor încheia cu firmele desemnate de Executivul de la Chișinău, transmite economica.net.
„Prin prezenta OUG am mai făcut o modificare importantă la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 119/2022, pentru a veni în ajutorul celor din Republica Moldova: ”După articolul VII, se introduce un nou articol, art. VII1 , cu următorul cuprins: ” Art. VII1 . Prin excepție de la prevederile art. VII, în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în Anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”, a scris ministrul român pe Facebook.
Potrivit economica.net, prețul de 450 de roni/MWh este mult sub prețurile spot din România, singura piață de energie pe care se mai fac tranzacții semnificative. Acest preț de altfel nu este întâlnit în nicio tranzacție făcută în ultimul timp pe vreo piață din România și el este, de fapt, prețul de la care producătorii de energie din România sunt impozitați cu 100% prin acea contribuție la Fondul de Tranziție Energetică.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu un mesaj de mulțumire către autoritățile române, îndemnând în continuare cetățenii să economisească după posibilitate.
„Energia necesară poate fi cumpărată în cazul în care producătorii din România au suficiente cantități disponibile. De aceea, este important și vă rog să reducem în continuare consumul cât de mult putem. Ieri am văzut o mobilizare frumoasă din partea cetățenilor de a ne aduce fiecare contribuția la un consum mai mic. Haideți să facem acest efort. Este pentru Republica Moldova!
Datorită deschiderii sufletești și a sprijinului călduros oferit de România pentru cetățenii noștri, știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România”, a transmis ministrul Spînu.
Amintim că, începând de ieri, 11 octombrie, Transelectrica, operatorul rețelei de transport a energiei din România permite să poată fi făcute importuri comerciale de energie electrică de către Republica Moldova, din România. Momentul a fost devansat ca urmare a interzicerii exporturilor de energie din Ucraina, al cărei sistem a fost afectat de tirurile de rachete rusești, și care afectează și Republica Moldova.
În prezent, Moldova primește integral energie electrică de la MGRES.
