Ministerul Culturii, despre pisaniile lui Ștefan cel Mare și Sfânt găsite în Herson: Moldova, dispusă în continuare să ofere suport în evacuarea în siguranță a oamenilor și patrimoniului din calea războiului

29 noiembrie 2022, 16:50 Cultură 133
Sergiu Prodan, ministrul Culturii.  Sursa: Replica Media

În contextul noutății că pisaniile lui Ștefan cel Mare și Sfânt au fost găsite în Herson, informație confirmată de autoritățile ucrainene, Ministerul Culturii de la Chișinău a reiterat angajamentul statului Republica Moldova de a susține evacuarea patrimoniului cultural în condiții mai sigure.

„Suntem într-un dialog permanent cu Olexandr Tkacenko, ministrul ucrainean al culturii și cu Lucian Romașcanu, omologul român. Nu e cazul să ne antrenăm acum într-o competiție, cine va păstra mai bine comorile, pentru că este vorba de situație de război și de faptul că piese de patrimoniu mondial de valoare inestimabilă, în Ucraina, se pot pierde irecuperabil în bombardamente sau fiind furate și vandalizate de ocupanți.

Acum este de datoria noastră să oferim suport în salvgardarea patrimoniului și să ne unim eforturile pentru a susține cultura și oamenii țării vecine”, a declarat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Menționăm, Republica Moldova este parte a „Group of Ten”, care s-a întrunit, pe 29 iunie, la Lviv, Ucraina pentru a adopta o poziție comună pe arena internațională cu scopul de a contracara agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, război care amenință patrimoniul cultural al acestei țări.

Miniștrii culturii celor 10 țări, printre care România și Republica Moldova, au inițiat atunci Declarația de intenție ale ministerelor culturii din țările participante, document care reiterează susținerea unitară în vederea conservării patrimoniului cultural al Ucrainei și recunoașterea acestuia ca parte a patrimoniului cultural al umanității.

Pisaniile lui Stefan cel Mare sunt artefacte din secolul al XV-lea, lespezi cu scriere în slavonă de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, care atestă evenimentele istorice din acea perioadă. Acestea se păstrau la Muzeul din Herson.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media