Moldovagaz a plătit Rusiei pentru gazul din noiembrie. Gazprom anunță că nu va reduce volumele din decembrie pentru R. Moldova

28 noiembrie 2022, 10:05 Economie 231
conducte de gaz, gaz, Gaz, Moldovagaz.  Sursa: Replica Media

S.A. Moldovagaz a achitat concernului rus SAP Gazprom avansul pentru gazele consumate de moldoveni în luna noiembrie, în valoare de 21,41 de milioane de dolari, a declarat luni dimineața președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban. În acest context, compania Gazprom a anunțat că nu va reduce volumele de gaz care urmează să fie livrate Republicii Moldova în luna decembrie, așa cum amenința anterior.

Potrivit lui Vadim Ceban, S.A. Moldovagaz a asigurat până la 21 noiembrie, virarea către PJSC Gazprom a unui avans în valoare de 50% din costul gazelor naturale pentru luna noiembrie 2022 în valoare de 21,41 milioane de dolari, conform facturii depuse.

Șeful Moldovagaz a precizat că, luând în considerare modificările în structura consumului de gaze naturale pe malul drept al Nistrului, care au condus la o creștere a volumului livrărilor de gaze naturale de la 52,11 la 102,0 milioane, obligația de plată a S.A. Moldovagaz față de Gazprom s-a ridicat la 41,9 milioane de dolari.

La fel, luând în considerare avansurile deja plătite pentru luna noiembrie în sumă de 21,41 milioane dolari, valoarea restanțelor la plata avansului pentru luna noiembrie este de 20,49 milioane dolari, sau circa 402,7 milioane lei, a precizat el.

Prin urmare, spune Vadim Ceban, SA Moldovagaz a asigurat transferul datoriei specificate către PJSC Gazprom, îndeplinindu-și astfel obligațiile de plată pentru plata în avans (pentru noi volume) către furnizorul de gaze naturale.

De cealaltă parte, reprezentanții SAP Gazprom au emis luni dimineața un comunicat de presă în care au confirmat faptul că S.A. Moldovagaz „a eliminatdatoria” către „Gazprom” pentru livrările curente de gaz rusesc pentru luna noiembrie noiembrie.

Mai mult, spun ei, partea moldovenească a achitat și pentru gazele depozitate pe teritoriul Ucrainei și s-a decis să nu se reducă aprovizionarea cu gaze către GIS Sudja (Ucraina) pentru tranzit în Moldova”,

Totodată, partea rusească acuză din nou Republica Moldova că „încalcă regulat obligațiile contractuale în materie de plată pentru livrările de gaze rusești” și amenință că „își rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze în cazul încălcării plății acestora”.

Amintim că la 22 noiembrie concernul rus Gazprom a acuzat Ucraina, țară de tranzit pentru gazul rusesc, că nu livrează în întregime volumele destinate Republicii Moldova și din acest motiv a luat decizia ca din 28 noiembrie, de la ora 10:00, să reducă aprovizionarea cu gaz către interconectorul GIS Sudja în cuantumul sublivrării zilnice.

În aceeași zi secretarul de stat al MIDR, Constantin Borosan, a declarat că începând de la 1 decembrie, SAP „Gazprom” va reduce livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 56,5% din volumul de gaz coordonat cu S.A. „Moldovagaz” pentru luna viitoare.

Operatorului GTS al Ucrainei Naftogaz a negat acuzațiile Rusiei, numindu-le „o manipulare grosolană a faptelor”, cu scopul de a justifica decizia de a limita și mai mult volumul livrărilor de gaze către țările europene. Într-un comunicat de presă, reprezentanții companiei ucrainene au dat asigurări că toate volumele de gaze naturale care au fost primite la punctul de intrare din Federația Rusă „Sudja” pentru a fi transportate în continuare către consumatorii moldoveni au fost transferate integral la punctele de ieșire din Ucraina în Moldova „Oleksiivka” și „Grebeniki”, iar acest lucru este confirmat de toate documentele necesare semnate cu operatorii afiliați, printre care și Gazprom.

Și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a dat asigurări că tot gazul livrat de Gazprom Republicii Moldova prin Ucraina ajunge în țara noastră, iar volumele de gaz la care s-a referit concernul rus că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele Republicii Moldova, stocate în depozitele din țara vecină.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media