LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 252. Ministrul Dezvoltării Comunităților și Teritoriilor din Ucraina și-a anunțat demisia/ SUA acuză Coreea de Nord că încearcă să ascundă transporturile de muniție către Rusia

2 noiembrie 2022, 07:08 Ucraina 289
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 252-a zi de rezistență contra invaziei Rusiei asupra teritoriului și poporului ucrainean, declanșată în urma unui ordin emis de președintele rus Vladimir Putin, la 24 februarie 2022, cu scopul „de a denazifica și demilitariza” statul vecin.

Atacurile partizanilor ucraineni distrag efectiv armata rusă de la îndeplinirea sarcinilor pe front pentru securitatea zonelor din spate. Activitățile lor afectează capacitatea ocupanților ruși de a se apăra împotriva contraofensivelor constante ale Forțelor Armate ale Ucrainei, ca să nu mai vorbim de desfășurarea propriilor operațiuni ofensive, anunță Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Publicația germană Welt scrie că Guvernul federal german îi cere președintelui sârb Aleksandar Vucic să decidă asupra cursului geopolitic al țării sale. I se cere să facă o alegere: aderarea la UE sau apropierea de Rusia.

Totodată, Organizația Națiunilor Unite a confirmat că exportul de cereale ucrainene în cadrul „acordului de cereale” va fi prelungit pe 3 noiembrie 2022.

UPDATE 22:00. Miercuri seara, 2 noiembrie, armata rusă a lovit din nou Zaporojie, potrivit președintelui OVA Oleksandr Staruh, care a anunțat pe Telegram, că suburbiile centrului regional au fost atacate.

Cetăţenii au fost îndemnaţi să rămână în adăposturi şi să respecte regulile de siguranţă.

Potrivit lui Anatoli Kurtev, secretarul Consiliului Local Zaporojie, toate dronele kamikaze rusești „Shahed-136” care zburau în direcția Zaporojie în această seară au fost distruse.

„În acest moment, nu au fost înregistrate sosiri pe teritoriul orașului Zaporojie. Există informații despre un atac asupra suburbiilor. Apărarea noastră antiaeriană funcționează și ea. Armata raportează că toate „Shahed-136” care zboară în direcția Zaporojie au fost distruse, a adăugat el.


UPDATE 21:30. Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat miercuri că Rusia va părăsi din nou acordul ce permite exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră dacă Ucraina îşi încalcă promisiunile şi foloseşte din nou în scopuri militare coridorul securizat destinat acestor exporturi.

„Am cerut Ministerului Apărării să-şi reia participarea în acordul privind cerealele. Dar Rusia îşi rezervă dreptul să se retragă din acest acord în caz de încălcare a garanţiilor de către Ucraina”, a spus Putin într-o scurtă alocuţiune televizată, potrivit AFP.

„Dar şi dacă Rusia se retrage din acest acord (...), vom fi pregătiţi să furnizăm către ţările sărace întregul volum de cereale care a fost livrat de pe teritoriul Ucrainei'”, a mai spus Putin.

El a adăugat că într-o asemenea eventualitate Moscova nu va împiedica nici „aprovizionarea cu cereale dinspre Ucraina către Turcia”, având în vedere poziţia de „neutralitate” a Turciei „în conflictul” Rusiei cu Ucraina şi „eforturile preşedintelui (turc Recep Tayyip) Erdogan menite să garanteze interesele ţărilor cele mai sărace”.

Rusia îşi suspendase sâmbătă participarea la acest acord, invocând atacul ucrainean cu drone asupra unor nave militare ruseşti în portul Sevastopol din Crimeea anexată, atac în care, potrivit Moscovei, dronele aeriene şi maritime pilotate de la distanţă s-au deplasat prin culoarul securizat destinat navelor ce transportă cereale ucrainene.

UPDATE 20:45. Începând cu 24 februarie, invadatorii ruși au dus aproximativ 10 mii de copii ucraineni pe teritoriul Rusiei, potrivit UNIAN, care subliniază că invadatorii răpesc nu numai orfani, ci și copii care locuiesc cu părinții lor.

Potrivit Centrului pentru Rezistență Națională, rușii scot copiii din școlile cu internat și nu îi returnează. În același timp, invadatorii răpesc copii care locuiesc cu părinții lor.

„Sunt scoși pentru „recuperare” în taberele de copii din Rusia, după care nu sunt returnați la părinți. Această situație este necesară pentru ca Kremlinul să-i oblige pe părinți să plece în Rusia pentru copiii lor și să-și părăsească casa”, se arată în raport.

După părăsirea teritoriului Federației Ruse, oamenii nu se pot întoarce la casele lor în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei, deoarece rușii au introdus „legea marțială.

În plus, se indică faptul că copiii ucraineni sunt duși în regiuni îndepărtate ale Rusiei - pentru a regiunile Leningrad, Volgograd, Novosibirsk, Tiumen.

„Propaganda folosește furtul copiilor în scopuri proprii, vorbind despre „cum au fost salvați de naziști, cu asimilarea ulterioară în rândul rușilor, adică asupra faptului distrugerii unui întreg strat al populației ucrainene, care este genocid în dreptul internațional”, se mai punctează în raport.


UPDATE 19:50. SUA acuză Coreea de Nord că a furnizat în secret Rusiei obuze de artilerie pentru războiul din Ucraina și că ascunde unde sunt transportate, scrie CNN.

Oficialii americani spun că livrările secrete din Coreea de Nord, precum și dronele și alte arme cumpărate din Iran, sunt o dovadă suplimentară că până și arsenalele convenționale de artilerie ale Moscovei au fost epuizate în timpul celor opt luni de luptă.

Potrivit CNN, Coreea de Nord încearcă să ascundă aprovizionarea, creând impresia că muniția este trimisă în țări din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord.

Cele mai recente informații apar la aproximativ două luni după ce comunitatea de informații americane a declarat că crede că Rusia cumpără milioane de rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord pentru a fi folosite pe câmpul de luptă.

„Coreea de Nord a negat în septembrie că intenționează să furnizeze muniții Rusiei”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate, într-o declarație pentru CNN.

În același timp, el spune că SUA dețin informații că Coreea de Nord furnizează în secret o cantitate semnificativă de obuze de artilerie pentru războiul rusesc din Ucraina, ascunzând adevăratul scop al proviziilor.

Oficialii nu au furnizat dovezi care să susțină noile acuzații. De asemenea, informațiile declasificate nu au oferit detalii despre câte arme fac parte din aprovizionare sau despre cum vor fi plătite.

„Vom continua să monitorizăm dacă aceste provizii vin”, a spus Kirby, menționând că Rusia continuă să se bazeze pe țări precum Coreea de Nord și Iran pentru sprijin în războiul său împotriva Ucrainei.

În urmă cu două săptămâni, directorul serviciilor de informații naționale din SUA, Avril Haynes, a susținut că „controalele exporturilor” forțează Rusia să apeleze la țări precum Iran și Coreea de Nord pentru aprovizionare, inclusiv drone, obuze de artilerie și rachete.


UPDATE 18:20. Rada Supremă a înregistrat demisia lui Oleksiy Cernîșov din funcția de ministru al Dezvoltării Comunităților și Teritoriilor din Ucraina, a anunțat reprezentantul Guvernului ucrainean în Parlament, Taras Melniciuk.

Cu o zi mai devreme, la 1 noiembrie, Cabinetul de Miniștri, la ședința sa, l-a demis pe Iuri Vitrenka din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al „Naftogaz” din Ucraina. Adjunctul poporului de la fracțiunea „Solidaritatea europeană” Oleksiy Goncearenko a scris că noul șef al „Naftogaz” va fi cel mai probabil ministrul Dezvoltării Comunitare și Teritoriale Oleksiy Cernîșov.


UPDATE 17:35. „Autoritățile” de ocupație ruse din Herson raportează despre presupusa întrerupere a legăturilor de transport civil peste Nipru. După cum scriu oamenii de la Kremlin pe canalul lor Telegram, decizia ar fi fost luată în legătură cu „finalizarea măsurilor de evacuare” (deportări – UNIAN).

Interdicția ilegală se aplică taxiurilor fluviale, barjelor și altor ambarcațiuni. Traversarea pontonului își oprește și ea activitatea.

Cu toate acestea, în aceeași declarație, colaboratorii confirmă deportarea în continuare a civililor - prin Rechport. Explicând interdicția, invadatorii scriu că malul drept al regiunii Herson va fi asigurat cu alimente și bunuri esențiale.


UPDATE 16:55. Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse (MID) a emis miercuri o declarație, pe fondul temerilor tot mai mari privind posibilitatea unor atacuri cu arme nucleare, în care a transmis că Rusia „ipotetic” poate folosi arme nucleare doar în scopuri defensive sau atunci când însăși existența statului este amenințată.

Moscova a cere statelor care dețin arme nucleare să asigure stabilitatea strategică globală și să nu mai încurajeze „provocările” care folosesc arme de distrugere în masă, a transmis Ministerul rus de Externe.


UPDATE 16:00. Serviciile de informații americane: generalii ruși au discutat despre utilizarea armelor nucleare în Ucraina.

Potrivit surselor New York Times din guvernul SUA, comandanții ruși au discutat cum și când Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice în Ucraina.

Potrivit NYT, Vladimir Putin nu a participat la astfel de conversații, dar chiar faptul că această problemă a fost discutată îngrijorează Casa Albă, deoarece indică în mod direct cât de consternați sunt generalii ruși pe fondul eșecurilor armatei lor în Ucraina.

Faptul că subiectul folosirii armelor nucleare este pus în discuție în rândul armatei ruse a fost raportat de informațiile americane autorităților de la Casa Albă la jumătatea lunii octombrie. În același timp, nu există semne de retragere a armelor sau alte pregătiri pentru un atac la această etapă, precizează serviciile speciale.

John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, a confirmat acest lucru miercuri.

Pentagonul consideră că Rusia are la dispoziție aproximativ 2.000 de focoase nucleare tactice.

Amenințarea nucleară rusă este luată în serios la Washington, scrie New York Times și, citând sursele sale, relatează că de la jumătatea lunii octombrie, Casa Albă, împreună cu aliații săi, a întreprins o serie de măsuri pentru a reduce gradul de confruntare.

În special, vorbim de convorbiri telefonice între oficiali occidentali și ruși, ale căror nume nu sunt specificate.

Potrivit experților, informațiile informațiilor americane despre starea de spirit a elitei militare ruse merită atenție.

Pe de o parte, spun ei, o lovitură nucleară tactică nu poate fi lansată fără pregătire prealabilă. Este necesar să se facă o serie de pași care cu siguranță vor fi remarcați de serviciile de informații occidentale.

Dar, pe de altă parte, sistemele de detectare și avertizare sunt imperfecte și este imposibil de prezis cu cât timp înainte vor putea serviciile de informații să-și informeze guvernele despre atacul iminent.


UPDATE 15:40. Shoigu: Grupările NATO din apropierea granițelor Rusiei au crescut de 2,5 ori.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, în cadrul unei reuniuni a consiliului comun al departamentelor militare din Rusia şi Belarus, că numărul grupurilor NATO din apropierea graniţelor Rusiei a crescut de 2,5 ori din februarie 2022.

„În Europa de Est și Centrală, precum și în țările baltice, sunt desfășurate formațiuni ale forțelor armate ale statelor NATO neregionale. Se creează noi grupuri tactice de batalion multinaționale în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Mărimea grupul a crescut de 2,5 ori din februarie 2022 și este de peste 30 de mii de persoane, iar în viitorul apropiat s-ar putea să crească și mai mult”, a spus Shoigu (citat de RIA Novosti).

Cu toate acestea, nu există nimic nou în declarația lui Șoigu.

Conducerea NATO și-a anunțat intenția de a-și spori prezența în Europa de Est încă din această vară, în urma rezultatelor summitului de la Madrid, în cadrul căruia s-a discutat încheierea parteneriatului strategic cu Rusia în lumina agresiunii sale din Ucraina.

Răspunsul alianței la noua realitate va fi o creștere semnificativă a numărului de forțe de reacție rapidă de pe flancul estic, a avertizat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.


UPDATE 15:05. Surse: Rusia anulează permisele ucrainene către Centrala Nucleară Zaporojie și construiește un obiect necunoscut pe teritoriul uzinei.

Surse ucrainene susțin că trupele ruse construiesc o instalație necunoscută pe teritoriul depozitului de combustibil nuclear uzat de la centrala nucleară Zaporojie și nu permit personalului uzinei să intre pe teritoriu. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Stat pentru Reglementarea Nucleară din Ucraina, șantierul este pe teritoriul uneia dintre cele șapte centrale nucleare, scrie BBC.

Autoritatea de reglementare avertizează că acțiunile forțelor ruse încalcă nu numai cerințele legislației ucrainene, ci și standardele de siguranță nucleară și de radiație.

Potrivit părții ucrainene, din septembrie, doi reprezentanți ai AIEA se află pe teritoriul centralei nucleare, dar nu au comentat încă situația cu construcția ilegală. De asemenea, se raportează că trupele ruse au instalat echipamente militare pe acoperișul celei de-a cincea unități de putere pentru a combate recunoașterea aeriană ucraineană. S-a aflat despre faptul că permisele în stil ucrainean pentru personalul de la Centrala Nucleară vor fi anulate în curând.

Angajații din sectorul inginerie și tehnică nu mai au voie să lucreze. Potrivit UNIAN, o schimbare de serviciu a forțelor de ocupație este constant în zona industrială a centralei, iar personalul de comandă este stabilit în casele și apartamentele localnicilor care au părăsit vecinatatea uzinei. CNE Zaporojie și orașul Energodar sunt sub ocupație rusă din martie.


UPDATE 14:40. „Niciun semn că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare”, spun SUA.

Un oficial de la Casa Albă a spus că SUA nu au văzut niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare în războiul în curs din Ucraina. John Kirby, un purtător de cuvânt, a spus că nu are niciun comentariu cu privire la un articol din New York Times care spunea că au existat discuții între liderii militari ruși cu privire la utilizarea acestora.

„Am fost clar de la început că comentariile Rusiei despre potențiala utilizare a armelor nucleare sunt profund îngrijorătoare și le luăm în serios. Continuăm să monitorizăm acest lucru cât putem de bine și nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește pentru o astfel de utilizare”, a declarat el jurnaliștilor.


UPDATE 14:02. Ambasadorul SUA la ONU a spus că Rusia nu poate sta în calea producției mondiale de alimente.

Linda Thomas-Greenfield a declarat pentru CNN: „Nu pot sta în calea hrănirii întregii lumi”, adăugând că este „încântată” că Rusia a revenit la acordul care permite exporturile de cereale ucrainene miercuri.


UPDATE 13:28. Autoritățile britanice au adăugat încă patru oligarhi ruși pe lista de sancțiuni - fondatorii grupului Evraz Alexander Abramov și Alexander Frolov, directorul general al SA „Tatavtodor” și fiul președintelui Tatarstanului Airat Shaimiev și directorul general al Tatarstan JSC „TAIF” Albert Shigabutdinov.

Autoritățile britanice îi numesc pe Alexander Abramov și Alexander Frolov parteneri de afaceri ai lui Roman Abramovici, care a fost sancționat la începutul lunii martie.

„Sancțiunile vizează oligarhii care și-au atins poziția fiind aproape de Putin și, la rândul lor, îi finanțează mașina de război. Creștem presiunea economică asupra lui Putin și vom continua să facem acest lucru până când Ucraina va câștiga”, a spus șeful Ministerului de Externe, James Cleverley, într-o declarație.


UPDATE 12:50. După cum se precizează în declarația Ministerului rus al Apărării, Rusia, cu participarea ONU și a Turciei, a primit garanții scrise din partea Ucrainei că coridorul de cereale nu va fi folosit pentru operațiuni militare.

Sâmbăta trecută, Rusia și-a suspendat „pe termen nelimitat” participarea la acordul cu alimente. Kremlinul susține că nu mai poate garanta trecerea în siguranță a navelor din Ucraina prin Marea Neagră, explicând acest lucru printr-un atac asupra navelor Flotei Mării Negre la Sevastopol.

Celelalte trei părți la acord - ONU, Ucraina și Turcia - au continuat inițial să lase navele să treacă fără participarea Rusiei, dar marți au anunțat că a doua zi, adică miercuri, „culoarul pentru cereale” nu va funcționa.

Marți seară, ministrul Infrastructurii al Ucrainei Alexandr Kubrakov a anunțat că, după o pauză de o zi de joi, 3 noiembrie, se va relua circulația navelor cu produse agricole ucrainene de-a lungul coridorului de securitate, în cadrul „acordului de cereale”.


UPDATE 12:34. Denis Pușîlin, autoproclamatul lider al Republicii Populare Donețk (DNR), a declarat că forțele pro-ruse din Donețk realizează unele câștiguri teritoriale în direcția Vuhledar, adică sud-vestul oblastului, apropiindu-se de regiunea Zaporojie.

Rusia, Siria și Coreea de Nord sunt singurele state membre ONU care au recunoscut DNR ca o autoritate legitimă.


UPDATE 11:49. Șeful OVA de la Kiev, Alexei Kuleba, a îndemnat locuitorii din regiune să se aprovizioneze cu apă și alimente, deoarece autoritățile nu exclud oprirea completă a energiei electrice și a încălzirii pe perioade lungi în cazul unor noi atacuri rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene.

„După 10 octombrie, situația s-a schimbat serios, armata rusă a început să ne distrugă intenționat infrastructura energetică, ceea ce este critic. Înțelegem că regiunea Kiev devine din nou un avanpost al orașului Kiev. Ei lovesc aici direct”, a spus Kuleba.

Potrivit acestuia, Rusia creează o criză umanitară în Ucraina.

După bombardamentul rusesc din 31 octombrie, 400.000 de oameni au rămas fără electricitate în regiunea Kiev.

750 de stații staționare și sute de stații mobile de încălzire au fost echipate în regiune în cazul unei întreruperi de încălzire, a declarat șeful Biroului Regional de Administrare a Aviației.

„Acestea sunt adăposturi care vă vor permite să fiți cald și în siguranță”, a spus Alexei Kuleba.


UPDATE 11:30. Agenția de stat rusă TASS raportează că serviciile de securitate rusești din Crimeea, care a fost ocupată și anexată de Rusia în 2014, au dejucat un complot de sabotare a aprovizionării cu energie în regiune.

TASS citează forțele de securitate ruse spunând: „Serviciul Federal de Securitate a prevenit un sabotaj planificat de serviciile speciale ucrainene la o instalație de infrastructură energetică din Republica Crimeea. Un cetățean al Ucrainei născut în 1978, recrutat de SBU [serviciul de securitate al Ucrainei], a fost reținut”.

I-au fost confiscate trei dispozitive explozive, instrucțiuni de utilizare și o diagramă a locației turnurilor de transmisie a energiei într-una dintre regiunile Crimeei, scrie presa rusă.

FSB nu a publicat nicio dovadă care să confirme informația.

Afirmația că forțele ucrainene încearcă să întrerupă sursele de energie în Crimeea vine în momentul în care cel puțin 16.000 de case din regiunea Kiev a Ucrainei rămân fără energie după bombardarea repetă a infrastructurii energetice a Ucrainei de către forțele armate ruse.


UPDATE 11:04. Polonia va construi un gard din sârmă de ras la granița cu Kaliningradul din Rusia, a declarat miercuri ministrul apărării. Construcția barierei temporare de 2,5 metri înălțime și 3 metri adâncime va începe imediat, a declarat Mariusz Błaszczak într-o conferință de presă.

Odată cu creșterea tensiunilor din cauza războiului din Ucraina, Błaszczak a citat preocupări de securitate și a menționat o criză declanșată în toamna trecută, când mii de migranți africani și din Orientul Mijlociu au încercat să treacă granița cu Belarus în Polonia, dintre care unii au murit.

La vremea respectivă, Uniunea Europeană a acuzat Belarusul – un aliat apropiat al Rusiei – că a transportat migranții ca parte a unei campanii de război „hibrid” pentru a destabiliza Europa. Minsk a negat acuzațiile.

Błaszczak a spus că bariera Kaliningrad va fi similară cu cea pe care Polonia a înființat-o de-a lungul graniței cu Belarus anul trecut.

Exclava Kaliningrad, unde Rusia are o prezență militară semnificativă, se află pe coasta baltică între Polonia și Lituania și este separată de Belarus printr-un coridor îngust de graniță.


UPDATE 09:55. Ministerul britanic al Apărării își dedică raportul de dimineață următoare personalității lui Evgheni Prigojin și rolului său în cadrul forțelor de securitate ruse.

Evgheni Prigojin, proprietarul companiei militare private ruse PMC Wagner, a declarat pe 23 octombrie că forțele Wagner înaintează cu 100 până la 200 de metri pe zi, ceea ce a spus că este „normal pentru războiul modern”.

Conform doctrinei lor militare, armata rusă în aproape orice condiții trebuie să avanseze cu 30 km pe zi. În februarie, trupele ruse plănuiau să avanseze cu 1.000 de kilometri adânc în teritoriul ucrainean într-o lună. În septembrie, forțele ucrainene au realizat un avans de peste 20 km pe zi.

În ultimele două luni, Prigojin a încetat să nege că ar fi avut legătură cu PMC Wagner și a început să facă declarații publice tari. După toate aparențele, el luptă pentru autoritate în sistemul de securitate națională al Rusiei, care a fost supus unei mari presiuni.


UPDATE 09:41. Forțele ucrainene anunță propriile calcule despre pierderile ruse de la începutul invaziei:

personal - aproximativ 73.270 (+800) persoane au fost lichidate;

tancuri ‒ 2.714 (+16) unități;

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5.525 (+24) unități;

sisteme de artilerie – 1.733 (+3) unități;

RSZV / MLRS – 387 (+4) unități;

sisteme de război antiaeriene ‒ 198 (+1) unități;

aeronave – 277 (+1) unități;

elicoptere – 258 (+1) unități;

Nivel operațional-tactic UAV – 1.438 (+23);

rachete de croazieră ‒ 397 (+0);

nave de război / bărci ‒ 16 (+0) unități;

vehicule și rezervoare de combustibil – 4.153 (+10) unități;

echipament special ‒ 154 (+0).

„Datele sunt în curs de actualizare”, punctează Armata ucraineană.


UPDATE 09:25. Șeful administrației regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, a declarat că șase drone kamikaze de fabricație iraniană au fost doborâte peste regiune peste noapte.

„În câteva ore, armata de la comandamentul aerian Vostok a distrus șase drone kamikaze inamice Shahed-136 deasupra regiunii”, a scris Reznicenko.

Potrivit lui, nicio dronă nu a atins ținta. Șeful administrației militare regionale din regiunea Cerkași, Igor Tabureț, a scris pe Telegram că două drone au fost lansate în regiune, dintre care una a doborât un sistem de apărare aeriană, iar a doua a lovit o instalație de infrastructură. Niciun om nu a fost rănit, a spus el.


UPDATE 08:55. Rachetele și dronele militare rusești au avariat 18 obiecte, majoritatea de infrastructură energetică, în 10 regiuni, a anunțat prim-ministrul Ucrainei Denis Șmîgal.

Cu alte cuvinte, sute de așezări au fost vizate în șapte regiuni ale Ucrainei. În regiunea Kiev, Zaporojie, regiunea Dnipropetrovsk și regiunea Harkiv, există conexiuni locale de urgență.

Premierul ucrainean solicită să fie redusa energia și astfel să se reducă povara pe linie.

„Teroriștii ruși au atacat masiv Ucraina. Scopul lor nu sunt obiectele militare, ci infrastructura critică civilizată”, a declarat premierul Ucrainei.


UPDATE 08:20. În ultimele 24 de ore, aeronavele Forțelor de Apărare ale Ucrainei au provocat 33 de lovituri asupra inamicului, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe pagina sa de Facebook.

„Aviația Forțelor de Apărare ale Ucrainei, în ultimele 24 de ore, a efectuat 33 de lovituri asupra inamicului. Au fost lovite 26 de zone de concentrare a armelor și echipamentelor militare, precum și 7 poziții ale sistemelor de rachete antiaeriene inamice. Ziua precedentă, soldații ucraineni au doborât un elicopter, 2 UAV-uri de tip „Orlan-10”, 6 UAV-uri de atac „Shahed-136” și 2 - tip „Cube”, se arată în raport.

Între timp, în ultimele 24 de ore, unitățile de rachete și artilerie ale Forțelor de Apărare au lovit 4 zone de concentrare a forței de muncă, armament și echipament militar, 3 depozite de muniții și alte 6 facilități militare importante ale inamicului.


UPDATE 07:46. Organizația Națiunilor Unite a confirmat că exportul de cereale ucrainene în cadrul „acordului de cereale” va fi prelungit pe 3 noiembrie 2022, a anunțat ministrul Infrastructurii Ucrainei Alexandr Kubrakov.

„Joi, 3 noiembrie, sunt așteptate să treacă 8 nave cu produse agricole prin „culoarul cerealelor”. Am primit confirmare de la ONU”, a scris oficialul.

În același timp, potrivit lui Kubrakov, pe 2 noiembrie, navele vor fi inspectate în Bosfor.


UPDATE 07:25. Publicația germană Welt scrie că Guvernul federal german îi cere președintelui sârb Alexandar Vucic să decidă asupra cursului geopolitic al țării sale. I se cere să facă o alegere: aderarea la UE sau apropierea de Rusia.

Potrivit publicației, Germania este „surprinsă și dezamăgită” de faptul că Serbia a semnat un acord de cooperare cu Federația Rusă. Astfel de acțiuni nu corespund așteptărilor UE conform cărora candidații blocului ar trebui, de asemenea, să accepte sancțiunile europene împotriva Rusiei.

„Nevoia de a lua o decizie devine din ce în ce mai acută din cauza evenimentelor geopolitice (vorbind despre războiul din Ucraina – n.red.)”, citează publicația cuvintele unui reprezentant al guvernului german.

După cum notează ziarul cu referire la guvernul german, dacă Vučić va decide calea Serbiei către consolidarea relațiilor cu UE, Germania îl va sprijini. În același timp, continuarea relațiilor cu Rusia va avea un efect invers.


UPDATE 07:08. Atacurile partizanilor ucraineni distrag efectiv armata rusă de la îndeplinirea sarcinilor pe front pentru securitatea zonelor din spate. Activitățile lor afectează capacitatea ocupanților ruși de a se apăra împotriva contraofensivelor constante ale Forțelor Armate ale Ucrainei, ca să nu mai vorbim de desfășurarea propriilor operațiuni ofensive, anunță Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Potrivit experților, slaba coerență operațională a Rusiei a făcut ca atacurile ucrainene de gherilă și deficitul tot mai mare de forță de muncă a Rusiei să afecteze capacitatea forțelor ruse de a apăra eficient zonele preluate de Rusia

Potrivit ISW, Moscova nu a reușit încă să reziste efectiv mișcării partizane organizate ucrainene și este puțin probabil să reușească acest lucru.

La 1 noiembrie, trupele ruse ocupau aproximativ 85.300 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean continental, cu excepția Crimeei. Lipsa forței de muncă rusești împiedică eforturile de securizare a zonei.

Între timp, potrivit informațiilor ucrainene, armata rusă a adunat 40.000 de soldați - cea mai mare parte a forțelor convenționale ale Rusiei - în regiunea Herson ocupată de ruși, unde Rusia ocupă aproximativ 23.000 de kilometri pătrați, scrie UNIAN.

Acordarea de prioritate regiunii Herson de către armata rusă a dus probabil la degradarea forțelor de securitate ruse din Zaporojie (un focar notabil de activitate partizană), regiunile Donețk și Luhansk.

Atacurile de gherilă continuă în regiunile Herson și Zaporojie ocupate de ruși chiar și după ce Rusia a anexat acele regiuni la 30 septembrie, semnalând eșecul continuu al forțelor ruse de a asigura teritoriul ocupat.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie și 1 noiembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media