LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 251. ONU anunţă suspendarea tuturor deplasărilor de nave-cargo pe Marea Neagră pentru miercuri

1 noiembrie 2022, 08:24 Ucraina 571
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Agresiunea militară rusă din Ucraina continuă. În noaptea de 1 noiembrie, trupele ruse au atacat orașele Poltava și Nipru cu drone kamikaze și au lansat rachete în direcția orașului Nikolaev, în continuarea atacurilor masive asupra infrastructurii energetice a țării vecine. Pe întreg teritoriul Ucrainei se înregistrează întreruperi ale aprovizionării cu curent electric și apă.

Președintele rus Vladimir Putin a confirmat că atacurile de luni asupra sistemului energetic ucrainean sunt „parțial” o răzbunare pentru atacul asupra navelor flotei Mării Negre de la Sevastopol din weekend. Totodată, liderul de la Kremlin a sugerat că ar putea urma și alte acțiuni. „Nu este tot ce am fi putut face”, a spus el într-o conferință de presă.

În același timp, țările europene și SUA fac presiuni asupra Rusiei, cerând ca „acordul cu cereale” să fie implementat în continuare. Potrivit unei surse de rang înalt din Pentagon, Statele Unite au început inspecțiile privind utilizarea armamentului donat armatei ucrainene.

UPDATE 21:55. Șeful administrației militare regionale de la Kiev, Oleksii Kuleba, nu exclude faptul că regiunea ar putea rămâne complet fără electricitate dacă Federația Rusă continuă să bombardeze infrastructura, transmite Hromadske.

Oficialul a sugerat că ar putea avea loc o întrerupere completă a curentului în regiunea Kiev „dacă atacurile cu rachete asupra infrastructurii noastre energetice continuă și nu o putem salva cu apărarea aeriană”.

Evaluând scenariile cele mai optimiste și cele mai defavorabile pentru o pană de curent, șeful OVA a spus că aceasta depinde de amploarea pagubelor cauzate de bombardamentele rusești. Potrivit acestuia, dacă daunele vor putea fi reparate în două săptămâni, atunci aceasta va însemna că „trebuie să rezistăm două săptămâni”.

„Dacă există alte daune, atunci procesul de reparare poate dura mai mult sau, dimpotrivă, mai puțin. Din păcate, avem un astfel de dușman încât este greu de prezis condițiile înfrângerii. Adică, există o amenințare reală că putem rămâne fără electricitate până la două săptămâni. Și deja ne pregătim pentru asta”, a spus Kuleba.


UPDATE 21:30. Departamentul american al Apărării a confirmat că continuă negocierile, inclusiv cu SpaceX și alți producători, cu privire la oportunitățile de a răspunde nevoilor Ucrainei de servicii de comunicații prin satelit, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, în timpul unei conferințe de marți, relatează Ukrinform.

„Continuăm să discutăm despre nevoile Ucrainei de servicii de comunicații prin satelit cu Ucraina însăși și cu companii precum SpaceX și altele”, a declarat el.

În același timp, Ryder a reamintit că, vineri, Pentagonul a anunțat livrarea a patru antene de tip Satcom către Ucraina.

Fondatorul SpaceX, Elon Musk, a declarat în urmă cu o săptămână că nu va opri internetul prin satelit pentru terminalele Starlink din Ucraina, chiar dacă Pentagonul a refuzat să îl finanțeze.


UPDATE 21:05. Autoritățile de ocupație din regiunea Herson au anunțat evacuarea zonelor din apropierea hidrocentralei Kahovka.

Șeful administrației de ocupație a regiunii Herson, Vladimir Saldo, instalat de Moscova, a anunțat evacuarea oamenilor din localitățile situate într-o rază de 15 kilometri din jurul lacului de acumulare Niprul, în apropierea hidrocentralei Kakhovskaya.

Evacuarea se aplică și locuitorilor din Novaya Kahovka, Kahovka și Hola Pristan.

Saldo a explicat necesitatea evacuării prin faptul că „va permite crearea unei apărări stratificate care să facă posibilă respingerea unui atac al forțelor armate ucrainene și să ne protejeze civilii”.

Canalul de Telegram al administrației de ocupație a raionului Kahovka scrie că din 6 noiembrie se vor aplica „măsuri de evacuare forțate pentru restul”. În același timp, în apelul către „toți locuitorii” se spune: „Părăsiți imediat localitatea. Viața dumneavoastră este în pericol. Se așteaptă un nivel ridicat de amenințare militară”. Șeful administrației de ocupație a acuzat din nou autoritățile ucrainene că intenționează să lovească hidrocentrala Kahovka, ceea ce ar putea duce la inundarea unei părți din regiunea Herson.

Anterior, autoritățile ruse au acuzat în mode repetat Ucraina despre acest lucru, însă Kievul a negat și a declarat că armata rusă a aruncat în aer un baraj la hidrocentrala Kahovka - și ar putea să-l arunce în aer pentru a împiedica înaintarea trupelor ucrainene.

Anterior, autoritățile de ocupare din Herson au anunțat evacuarea locuitorilor centrului regional, dar nu a fost forțată. În ultimele săptămâni, armata ucraineană a continuat să atace pozițiile trupelor ruse din regiunea Herson, dar Forțele Armate ale Ucrainei admit că ritmul de avansare a încetinit din cauza noroiului de toamnă și a introducerii de întăriri în regiune, inclusiv din ruşii mobilizaţi. Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, Kirill Budanov, a spus că operațiunea de eliberare a Hersonului ar putea fi finalizată înainte de sfârșitul lunii noiembrie.


UPDATE 20:30. Naţiunile Unite au anunţat marţi seară suspendarea tuturor deplasărilor de nave-cargo prin Marea Neagră pentru ziua de miercuri, 2 noiembrie, ca urmare a retragerii Rusiei din acordul care le permitea vaselor să se deplaseze către şi dinspre porturi ucrainene pentru exporturi esenţiale.

„Delegaţiile ucraineană, turcă şi Naţiunile Unite au convenit să nu planifice nicio mişcare de vase în cadrul Iniţiativei privind cerealele în Marea Neagră pentru mâine (miercuri, 2 noiembrie)”, a declarat Farhan Haq, purtător de cuvânt al ONU, New York.

ONU a subliniat că inspecţiile realizate după ce Rusia şi-a suspendat participarea la acord sunt o „măsură temporară şi extraordinară”.

La rândul său, Centrul de coordonare comună (JCC) însărcinat cu aplicarea acordului internaţional privind exporturile de cereale ucrainene a anunţat suspendarea oricăror deplasări de cargouri pentru miercuri.

Trei cargouri încărcate cu cereale ieşind din porturi ucrainene s-au alăturat marţi dimineaţă coridorului umanitar, în pofida retragerii temporare a Rusiei din acord.

Aceste deplasări „fuseseră aprobate de către delegaţiile ucraineană, turcă şi Naţiunile Unite”, a precizat JCC, care a adăugat că „delegaţia Rusiei a fost informată”.


UPDATE 19:55. „La biroul nostru militar înrolarea militară continuă”.

Chiar dacă autoritățile au anunțat finalizarea mobilizării, rușii continuă să primească citații.

Recent ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, la o întâlnire cu Vladimir Putin, a spus că au fost recrutate 300 de mii de persoane - numărul de recruți care se presupune că a fost stabilit prin decretul prezidențial privind mobilizarea parțială. Cu toate acestea, în această zi și în următoarele zile, citațiile au continuat să sosească bărbaților din toată Rusia. Formal, până la semnarea decretul de încetare a mobilizării de către președinte, temeiurile mobilizării rămân în vigoare, transmite BBC.


UPDATE 19:20. Anul acesta, Ucraina a primit circa 41 de miliarde de euro din partea Occidentului pentru apărare

Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Serghei Kislitsa, a publicat pe contul său Twitter informații despre volumul total al asistenței militare acordate Kievului din țările occidentale de la începutul războiului s-a ridicat la 41 de miliarde de euro. Potrivit lui Kislitsa, acesta este cu 14% mai puțin decât bugetul militar al Rusiei.

Kislytsa face referire la datele de la Institutul de Economie Mondială de la Universitatea din Kiel, care estimează volumul asistenței militare străine pentru Ucraina în raport cu bugetele de apărare ale statelor care ajută.

Potrivit acestui indicator, Letonia rămâne lider, oferind asistență Ucrainei, în valoare de 41% din cheltuielile sale militare. Primele zece includ și Estonia, Lituania, Polonia, Luxemburg, Cehia, Slovacia, Slovenia, Marea Britanie și Norvegia.

Cu toate acestea, în ceea ce privește volumele absolute de asistență militară acordată Ucrainei, Statele Unite conduc cu o marjă uriașă, valoarea totală a asistenței din care (nu numai în sfera militară, ci și în sfera umanitară și financiară) sa ridicat deja la mai mult. peste 52 de miliarde de euro. Pe locul doi se află Uniunea Europeană, care a alocat diverse asistențe în valoare de 29 de miliarde de euro.

Suma de 41 de miliarde de euro este de 7,6 ori mai mare decât întregul buget militar al Ucrainei pentru 2022.


UPDATE 18:35. Forțele ruse au „avariat grav” aproximativ 40% din infrastructura energetică a Ucrainei, în special centrale termice și centrale hidroelectrice, a spus președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy, care s-a întâlnit marți cu comisarul european pentru afaceri energetice Kadri Simson.

Potrivit site-ului oficial al președiției ucrainene, Ucraina a încetat să mai exporte energie electrică în Europa.

„Dar sunt sigur că vom relua totul”, a spus liderul de la Kiev. După primul val de atacuri rusești asupra energiei ucrainene la începutul lunii octombrie, Zelenskiy a spus că aproximativ 30% din instalațiile energetice ucrainene au fost avariate. Din cauza distrugerii infrastructurii energetice ucrainene, în țară au fost introduse programe de întreruperi de curent.


UPDATE 08:10. Statele nordice promit ajutor Ucrainei şi Republicii Moldova pentru aprovizionarea cu gaze iarna aceasta.

Premierul norvegian a semnalat că atât Ucraina cât şi Republica Modova „au nevoie urgent'' de garanţii că vor primi în continuare gaz. Şeful guvernului de la Oslo nu a oferit însă detalii despre cum ar putea contribui Norvegia la aprovizionarea cu gaze a Ucrainei şi a Republicii Moldova.


UPDATE 17:40. Satul Kozinka din regiunea rusească Belgorod a fost lovit de rachete ale Forțelor Armate ale Ucrainei, susține guvernatorul regiunii Viacheslav Gladkov.

Oficialul rus a transmis pe canalul său de Telegram că în urma exploziilor au fost aviariate mai multe hangare ș o mașină, iar o cantină de pe teritoriul unei ferme a luat foc. Potrivit datelor preliminare, o persoană a fost rănită.


UPDATE 17:15. Cel puțin 100 de militari ruși mobilizați recent ar fi murit din 21 septembrie, relatează Novaya Gazeta Europe.

Cu toate acestea, numărul real al morților mobilizați este posibil să fie semnificativ mai mare, spun jurnaliștii. Potrivit publicației, regiunile din Ural au suferit cele mai multe pierderi. Se știe despre aproximativ 24 de morți din regiunea Sverdlovsk, 13 din regiunea Celiabinsk și doi din regiunea Kurgan.

În unele cazuri, de la mobilizare până la deces au trecut doar 9-10 zile.

Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene spune că peste 72.000 de soldați ruși au fost uciși în război până la sfârșitul lunii octombrie, în timp ce informațiile occidentale sugerează, de asemenea, că numărul morților este de zeci de mii.


UPDATE 16:45. Țările UE sunt gata să aprovizioneze Ucraina cu energie electrică în cazul lipsei acesteia din cauza atacurilor cu rachete asupra rușilor, iar acum se lucrează pentru creșterea limitelor de capacitate, a declarat comisara europeană pentru Energie, Kadri Simson, într-un interviu pentru UNIAN.

„Avem premisele necesare pentru ca UE să furnizeze energie electrică Ucrainei. Primul pas a fost făcut în luna martie, când am sincronizat rețeaua energetică ucraineană cu rețeaua Europei continentale în două săptămâni, lucru de care mulți se îndoiau”, a spus ea.

Potrivit lui Simson, electricitatea poate fi transmisă în ambele direcții. Aceasta înseamnă că Ucraina poate exporta și importa energie electrică din UE.

„Evident, țările care ar putea vinde energie electrică Ucrainei sunt, desigur, cei mai apropiați vecini ai acesteia. Volumele pe care le pot furniza sunt limitate de capacitatea de tranzacționare convenită în cadrul rețelei energetice europene ENTSO-E. Continuăm să lucrăm foarte strâns ca să se mărească această limită”, a explicat comisara europeană.


UPDATE 16:25. În sudul Ucrainei, în timpul nopții, armata rusă a lansat lovituri de foc de-a lungul întregii linii de contact de luptă cu Forțele Armate ale Ucrainei, a anunțat speakerul comandamentului operațional „Sud” Vladislav Nazarov.

„În timpul nopții, trupele noastre au fost provocate să deschidă focul folosind sisteme de lansare multiple de rachete, artilerie de tun și mortiere de-a lungul întregii linii de luptă”, a spus el.

El a adăugat că, pentru a clarifica poziția trupelor ucrainene și pentru a ajusta focul de artilerie, inamicul folosește în mod activ recunoașterea aeriană. Potrivit lui Nazarov, aproximativ două duzini de spioni aerieni fără pilot au fost înregistrați în regiunile Herson și Nikolaev.

În același timp, unitățile de rachete și artilerie ale Forțelor de Apărare au finalizat peste 100 de misiuni de foc în timpul nopții. S-au atacat pozițiile armatei ruse, zonele de concentrare a forței de muncă, echipamente și arme, coloane de echipamente inamice, atunci când se încerca deplasarea rezervelor și reorganizarea unităților.

Pierderile inamicilor sunt în curs de actualizare.


UPDATE 15:55. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a anunțat pe Twitter că a avut o conversație telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron.

„O conversație extrem de importantă și productivă cu președintele francez Emmanuel Macron. Decizii concrete pentru întărirea capacității de apărare a Ucrainei. Inițiative concrete de refacere a infrastructurii energetice distruse. Mulțumesc, prietene, pentru sprijinul tău neclintit”, a scris Zelenskiy.UPDATE 15:15. Iranul se pregătește să transfere în Rusia aproximativ 1.000 de arme, inclusiv drone de atac și rachete balistice sol-suprafață cu rază scurtă de acțiune, scrie CNN, cu referire la oficiali occidentali.

Sursele spun că monitorizează îndeaproape livrările iraniene. Potrivit acestora, ultimul transport de arme către Rusia a constat în aproximativ 450 de drone, pe care rușii le folosiseră deja în războiul împotriva Ucrainei.

În prezent, oficialii nu știu datele exacte când noul lot de arme va fi în Rusia. Este posibil ca rachetele și dronele să fie livrate până la sfârșitul anului 2022.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, Iuriy Ignat, a declarat, la un briefing din 1 noiembrie, că este probabil ca Rusia să plaseze rachete balistice iraniene la granița de nord a Ucrainei. Potrivit acestuia, rachetele de acolo vor amenința întreaga Ucraine.

„O rachetă are o rază de acțiune de 300 km, o altă rachetă are o rază de acțiune de 700 km. Acestea sunt rachete balistice. Nu avem o apărare eficientă împotriva acestor rachete”, a spus Ignat.

Anterior, Forțele Aeriene au declarat că cea mai bună apărare împotriva rachetelor iraniene este distrugerea lor în depozite.

The Washington Post a raportat pe 16 octombrie că Iranul intenționează să transfere în Rusia un lot suplimentar de drone și, pentru prima dată, rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

Este vorba despre un lot de rachete balistice iraniene cu rază scurtă de acțiune Fateh-110 și Zolfaghar, care sunt capabile să lovească ținte la o distanță de 300, respectiv 700 de kilometri.


UPDATE 14:30. Premierul ceh, Petr Fiala, a cărui ţară exercită în prezent preşedinţia semestrială a UE, a declarat marţi la revenirea sa de la Kiev că Uniunea Europeană ar putea de acum sancţiona Belarus, aliatul Rusiei, pentru rolul său în conflictul din Ucraina, relatează France Presse, citează Agerpres.

Belarus asigură că nu doreşte să se implice direct în război, dar a permis staţionarea soldaţilor ruşi pe teritoriul său, de care Rusia s-a servit ca de o platformă logistică pentru a invada Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

„Analizăm în prezent rolul Belarus şi necesitatea potenţială de a viza” această ţară, a declarat Petr Fiala jurnaliştilor la revenirea sa de la Kiev, unde a efectuat o vizită luni împreună cu miniştrii săi pentru discuţii cu omologii ucraineni.

Guvernul ceh anunţase încă din 7 octombrie că o reuniune comună cu executivul ucrainean va avea loc în 31 octombrie la Kiev.

„Unele sancţiuni împotriva Belarus au fost instituite deja, dar nu putem accepta că Belarus susţine politica Rusiei sau că Rusia eludează impactul sancţiunilor prin intermediul unor ţări precum Belarus”, a adăugat Fiala.

UE a impus opt pachete de sancţiuni vizând în principal industria rusă şi persoane fizice de la începutul invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie.

Rusia trebuie să fie „din ce în ce mai izolată”, consideră Fiala. 'Ştim că sancţiunile funcţionează, putem vedea asta din multe date şi trebuie să continuăm fără îndoială', a mai spus el.

„Trebuie să conştientizăm că atacurile împotriva Ucrainei sunt efectuate din spaţiul aerian al Belarus şi că Belarus furnizează arme Rusiei”, a insistat la rândul său ministrul de externe ceh, Jan Lipavsky.

Minskul şi Moscova au anunţat în octombrie o forţă militară comună, iar armata ucraineană exprimă temeri în legătură cu „ameninţarea crescândă” a unei noi ofensive ruseşti dinspre Belarus, vecinul său din nord. Potrivit Ministerului Apărării de la Minsk, „până la 9.000 de soldaţi ruşi” şi circa 170 de tancuri staţionează în Belarus.

UPDATE 13:40. Rusia a ordonat civililor să părăsească o fâșie din Ucraina de-a lungul malului estic al râului Nipro, o extensie majoră a unui ordin de evacuare despre care Kievul spune că echivalează cu depopularea forțată a teritoriului ocupat, scrie REUTERS.

Rusia a ordonat anterior civililor să iasă dintr-o zonă pe care o controlează pe malul de vest al râului, unde forțele ucrainene au avansat pentru a captura orașul Herson. Oficialii instalați din Rusia au declarat marți că extind acum această comandă la o zonă tampon de 15 km și de-a lungul malului de est.

Ucraina spune că evacuările includ deportări forțate din teritoriul ocupat, o crimă de război. Rusia, care susține că a anexat zona, spune că ia civilii în siguranță din cauza amenințării că Ucraina ar putea folosi arme neconvenționale.

„Din cauza posibilității de utilizare a metodelor de război interzise de către regimul ucrainean, precum și a informațiilor că Kievul pregătește o lovitură masivă cu rachete asupra hidrocentralei Kahovka, există pericolul imediat ca regiunea Herson să fie inundată”, a spus Vladimir Saldo, șeful provinciei Herson, instalat de Rusia.

„Având în vedere situația, am decis să extind zona de evacuare cu 15 km de Nipro”, a spus el.

„Decizia va face posibilă crearea unei apărări stratificate pentru a respinge atacurile ucrainene și pentru a proteja civilii”.

Moscova a acuzat Kievul că planifică să folosească așa-numita „bombă murdară” pentru a răspândi radiațiile sau să arunce în aer un baraj pentru a inunda orașele și satele din provincia Herson. Kievul spune că acuzațiile că ar folosi astfel de tactici pe propriul său teritoriu sunt absurde, dar că Rusia ar putea planifica ea însăși astfel de acțiuni pentru a da vina pe Ucraina.


UPDATE 12:40. Prim-ministra finlandeză Sanna Marin a cerut Ungariei și Turciei să aprobe rapid cererile suedeze și finlandeze de aderare la Alianța de apărare NATO, scrie REUTERS.

Ungaria şi Turcia sunt singurele două state din Alianţă care nu au ratificat încă cererile de aderare.

„Toate privirile sunt acum pe Ungaria şi Turcia. Aşteptăm că aceste ţări să ratifice cererile. Cred că este important ca acest lucru să se întâmple mai repede decât mai târziu”, a spus şefa guvernului finlandez la o conferinţă cu alţi lideri nordici.

Finlanda şi Suedia au reiterat săptămâna trecută că vor să adere la NATO în acelaşi timp, prezentând un front unit în faţa Turciei.

Cele două state nordice vecine au cerut să adere la Alianţa Nord-Atlantică în mai, ca răspuns la invazia rusă din Ucraina, dar s-au izbit de obiecţiile Turciei, care acuză cele două ţări că găzduiesc organizaţii pe care ea le consideră teroriste.


UPDATE 12:10. La Kiev, alimentarea cu apă a apartamentelor locuitorilor locali a fost complet restaurată, anunță primarul orașului Kiev, Vitali Klitciko, pe Facebook, potrivit UNIAN.

„Alimentarea cu apă a caselor locuitorilor Kievului a fost complet restaurată”, a spus Klitciko.

„S-a restabilit și furnizarea de energie la Kiev. Deconectarea este folosită, deoarece deficitul din sistemul energetic după atacurile barbare ale agresorului este semnificativ”, a adăugat primarul.


UPDATE 11:45. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei solicită comunității mondiale să retragă invitația președintelui Vladimir Putin de a participa la summitul G20, care va avea loc în perioada 15-16 noiembrie la Bali (Indonezia), a anunțat speakerul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, în microblogul său de pe Twitter.

„Putin a recunoscut public emiterea unui ordin de lansare cu rachete împotriva civililor ucraineni și a infrastructurii energetice. Cu sânge pe mâini, nu ar trebui să stea la aceeași masă cu liderii mondiali. Invitația lui Putin la summitul de la Bali ar trebui retrasă și Rusia ar trebui exclusă din „Grupul celor douăzeci”, - a subliniat Nikolenko.


UPDATE 10:42. O femeie a decedat și alte cinci persoane au fost rănite în urma bombardamentelor asupra orașului Nikolaev, scrie Hromadske. Alte 12 persoane care au rămas blocate în apartamentele lor în urma exploziei au primit ajutor.

Ocupanții au lansat patru rachete din complexul S-300 în oraș. În urma bombardamentelor, o serie de bunuri civile au fost avariate. O rachetă a lovit și a deteriorat clădirea Primului Gimnaziu Ucrainean care poartă numele „Arkas”.

Celelalte trei rachete au lovit teritoriul Colegiului Profesional Politehnic din Nikolaev. O clădire a colegiului cu 4 etaje a fost parțial distrusă, iar sectorul privat și clădirile de apartamente din apropiere au fost, de asemenea, deteriorate. În plus, au fost incendii în depozitul colegiului și într-o clădire de locuințe cu 5 etaje. În mai multe case particulare au fost sparte ferestre și uși, iar acoperișul a fost deteriorat.


UPDATE 10:04. Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia își suspendă - dar nu încetează - participarea Acordul care permite trecerea în siguranță a navelor care transportă exporturi de cereale ucrainene, scrie BBC.

Moscova s-a retras sâmbătă din acordul intermediat de ONU, susținând că Ucraina a folosit un coridor de siguranță în Marea Neagră pentru a ataca flota. ONU spune că în noaptea aceea nu erau nave în coridor. Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atac.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că acordul va fi onorat și a acuzat Rusia că „șantajează lumea cu foamea” - o afirmație pe care Rusia o neagă.

În ciuda impactului, 12 nave care conţineau 354.500 de tone de alimente, inclusiv cereale, au părăsit luni porturile ucrainene de la Marea Neagră, a anunţat Ministerul Infrastructurii din Ucraina.

Acesta a constituit un volum record de exporturi de la începutul tranzacției cu cereale, a declarat un purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa, citat de Reuters.

Una dintre navele care transporta 40.000 de tone de cereale era destinată Etiopiei, unde exista „posibilitatea reală de foamete în masă”, a adăugat Ministerul Infrastructurii.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, marina sa a impus o blocare a porturilor ucrainene de la Marea Neagră, prinzând aproximativ 20 de milioane de tone de cereale destinate exportului în interiorul țării, împreună cu alte produse alimentare precum porumb și ulei de floarea soarelui.

În iulie, Turcia și ONU au încheiat un acord între Ucraina și Rusia, fiind de acord să reia exporturile de cereale prin porturile Mării Negre.

Luni, totuși, președintele Putin a declarat că acordul este suspendat, invocând atacul „masiv” cu drone asupra flotei sale din Crimeea de care a pretins că Kievul este responsabil. El a spus că siguranța maritimă trebuie asigurată și că implementarea exporturilor de cereale în astfel de condiții este prea riscantă.

„Ucraina trebuie să garanteze că nu vor exista amenințări la adresa navelor civile”, a spus Putin într-un discurs televizat.

Kievul nu și-a recunoscut responsabilitatea pentru atac, spunând că Moscova plănuia de mult să renunțe la acordul intermediat internațional și a folosit atacul ca pretext pentru a face acest lucru.

„În condițiile în care Rusia vorbește despre imposibilitatea de a garanta siguranța transportului maritim în aceste zone, un astfel de acord nu este fezabil și capătă un alt caracter – mult mai riscant, periculos și negarantat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Retragerea Rusiei din acord a fost condamnată de SUA, care au spus că Moscova folosește mâncarea pe post de armă. Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a cerut Rusiei să-și revizuiască decizia, spunând că periclitarea exportului de cereale și îngrășăminte ar avea un impact asupra crizei alimentare globale.

Ambasadorul Rusiei în SUA a respins acuzațiile potrivit cărora țara sa exacerbează o criză alimentară globală, declarând că este nedrept să critici Rusia.

Suspendarea vine în momentul în care Rusia afirmă că și-a extins evacuările din regiunea ocupată Herson, în ciuda faptului că a afirmat în weekend că acestea s-au încheiat.


UPDATE 09:25. Armata rusă a tras asupra orașului Nokolaev cu rachete S-300, ucigând o femeie, a anunțat primarul localității Alexandr Senkevici pe pagina sa de Telegram.

„În jurul miezului nopții, Nikolaev a fost atacat de rachete S-300, în urma cărora au fost avariate o serie de obiecte civile”, a scris primarul.

De asemenea, în urma bombardamentelor, clădirea instituției de învățământ a fost parțial distrusă.

„O clădire de locuit cu două etaje a fost complet distrusă. Într-o altă casă a izbucnit un incendiu din cauza lovirii de muniție și a fragmentelor acestora”, a mai spus primarul.

Sursa/ UNIAN. Bombardarea Nikolaevului

În plus, mai multe ferestre și uși au fost sparte în mai multe case particulare, iar acoperișul a fost deteriorat.

„Într-o unitate medicală, valul de explozie și schijele au doborât plăci OSB, cu care echipele noastre de construcții au cusut ferestrele după bombardarea anterioară”, a spus Senkevici.

Potrivit acestuia, se cunoaște că o femeie a murit în urma bombardamentelor.


UPDATE 09:05. La Kiev a fost restabilită în întregime alimentarea cu apă și energie a locuitorilor, a anunțat primarul capitalei ucrainene, Vitalii Kliciko.

„Locuitorii Kievului au reluat complet alimentarea cu apă la casele lor. Mulțumim specialiștilor Kiivvodokanal și DTEK, care au lucrat aproape o zi pentru a returna apă și electricitate locuitorilor capitalei”, a spus el.

Potrivit lui Kliciko, a fost reluată și alimentarea cu energie la Kiev, „dar curentul electric va fi sistat periodic din cauza că deficitul în sistemul energetic, după atacurile agresorului, este semnificativ”.


UPDATE 08:55. Trei civili au murit, iar alții trei au fost răniți în urma atacurilor din ultimele 24 de ore, afirmă șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavel Kirilenko.

„La 31 octombrie am aflat despre trei civili din regiunea Donețk uciși de ruși, - 2 în Bahmut și 1 în Kurahovo”, a scris oficialul pe Telegram. În plus, a menționat Kirilenko, oamenii legii au găsit cadavrul unui civil care a murit în timpul operațiunii de capturare a localității Rubțov de către ruși.


UPDATE 08:45. Statul Major al Forțelor Armatei ucrainene, raportul de dimineață de 1 noiembrie - la Kahovka armata rusă evacuează oamenii din casele din apropierea malurilor Niprului (lac de acumulare) și echipează fortificații și câmpuri de mine în jurul caselor.

Orașul Kahovka este situat în regiunea Herson, pe malul estic al lacului de acumulare, vizavi de orașul Berislav. Berislav și Novaia Kahovka, în aval de Nipru, sunt considerate cele mai apropiate ținte probabile pentru o ofensivă ucraineană. Linia frontului, conform raportului Statului Major ucrainean, nu s-a schimbat semnificativ în ultimele 24 de ore.


UPDATE 08:35. ISW: întoarcerea hrivnei în Herson este o dovadă a eșecului „de-ucrainizării”.

Un alt punct din noua analiză-rezumat a Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW): autorii notează decizia autorităților de ocupație din regiunea Herson de a permite oficial circulația hrivnei împreună cu rubla - și o numesc un semn de probleme cu economia și eșecul în distrugerea tuturor legăturilor dintre teritoriul ocupat și Ucraina.

ISW reamintește că reprezentanții administrației ruse de ocupare a regiunii Herson au declarat încă din mai că regiunea va trece complet la ruble în septembrie. Acum au permis oficial circulația hrivnei - totuși, prin stabilirea unui curs de schimb nefavorabil.

Potrivit ISW, ei au fost determinati de situația economică dificilă și de utilizarea activă a hrivnei pe piața neagră. „Eșecul intențiilor administrației de ocupație rusă de a impune rubla” arată că încercările de a „distruge identitatea ucraineană par să eșueze”, se arată în raport.

„Identitatea și patriotismul ucrainean în teritoriile ocupate de Rusia sunt păstrate, deși nu va fi ușor pentru Ucraina să reconstruiască instituțiile și economia regională pe care ocupanții ruși le distrug pe măsură ce armata ucraineană eliberează noi teritorii”, scriu experții.


UPDATE 08:20. ISW: Ministerul rus al Apărării își minte concetățenii, promițând că nu va trimite recruți în Ucraina.

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) scrie în ultima analiză că Ministerul rus al Apărării înșală concetățenii, afirmând că recruții pentru proiectul de toamnă care începe marți nu vor fi trimiși la război.

„Recruții vor fi aproape sigur trimiși în Ucraina în martie sau aprilie 2023, după ce au fost antrenați, și pot fi trimiși mai devreme dacă este necesar pentru a răspunde la schimbările de pe câmpul de luptă”, a spus ISW.

Potrivit analiștilor americani, Ministerul Apărării înșală concetățenii, în special, pentru a preveni eschivarea în masă de la mobilizare.

În raportul anterior de duminică, ISW a sugerat că președintele rus Putin spera să folosească „mobilizarea parțială” pentru a menține pozițiile în Ucraina până în primăvară, iar apoi, după dezghețul de primăvară, să schimbe valul și să arunce în luptă o masă de recruți antrenați în grabă.În același timp, analiștii ISW cred că speranțele lui Putin nu se vor împlini: rezerviștii și conscrișii nu vor putea schimba situația pe fronturi.

Generalii ruși asigură că recrutatorii din mobilizarea curentă nu vor fi trimiși nici în teritoriile pe care Rusia le-a danexat ilegal, nici în Ucraina în general.

„Cetăţenii chemaţi la serviciul militar nu vor fi trimişi în unităţile militare de pe teritoriul Republicilor Populare Doneţk şi Luhansk, Zaporojie şi Herson şi nu vor fi implicaţi într-o operaţiune militară specială în Ucraina”, au transmis cu o zi înainte agenţiile ruse, citându-l pe Evgheni Burdinski, șeful departamentului principal de organizare și mobilizare al Statului Major al Rusiei.


UPDATE 08:05. Harta actualizată a frontului în regiunile Harkiv și Luhansk:UPDATE 07:55. Harta actualizată a sectorului de sud-vest al frontului, în regiunile Nikolaev și Herson:UPDATE 07:45. Organismul de supraveghere nucleară al ONU a început inspecțiile la două instalații nucleare din Ucraina, inspecții efectuate la cererea Kievului pentru a răspunde acuzațiilor Rusiei că lucrează la așa-numita „bombă murdară”, a declarat luni șeful organismului de supraveghere, Rafael Grossi.


UPDATE 07:35. Poliția ucraineană a deschis 12 dosare penale împotriva profesorilor care au colaborat cu autoritățile ruse de ocupație în orașele și satele capturate și apoi eliberate, a anunțat luni de șeful departamentului de investigații al poliției din regiunea Harkiv, Serghei Bolvinov.

„Rușii și colaboratorii au interzis limba ucraineană, au distrus și au ars manuale ucrainene în școli, au distrus exponate în muzeul de studii ucrainene din școala orașului Izium. Așa a fost introdusă „lumea rusă””, a scris Bolvinov.

Potrivit acestuia, poliția a găsit cazuri de cooperare între angajații sistemului de învățământ în orașele Kupiansk, Balakleia, Izium și Volciansk și în alte șapte localități. Unii dintre colaboratori au fugit cu trupele ruse, în timp ce alții au rămas.


UPDATE 07:20. Noi explozii în orașele din Ucraina.

Surse ucrainene la începutul nopții au raportat noi explozii în unele orașe. Șeful administrației regionale Poltava, Dmitri Lunin, a scris că la Poltava s-au auzit explozii și a îndemnat pe toată lumea să rămână în adăposturi.

Lunin a precizat ulterior că a avut loc un raid cu drone kamikaze. Trei dintre acestea au fost deja doborâte, dar altele au rămas în aer.

Cu puțin timp înainte de aceasta, internauții din Nikolaev au raportat patru explozii puternice.

Nikolaev este un oraș de primă linie, în timp ce Poltava este situat adânc în spate, la peste o sută de kilometri de granița cu Rusia și la aproximativ 250 de km de cel mai apropiat sector al frontului.


UPDATE 07:00. Rusia a lansat 78 de rachete și cinci drone kamikaze asupra Ucrainei într-o singură zi, susține Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi.

Potrivit oficialului militar, armata rusă a lansat 55 de rachete de croazieră Kh-101, o rachetă aeriană ghidată Kh-59, 22 de rachete din sisteme antiaeriene S-300 reprogramate pentru a trage în ținte terestre, patru drone kamikaze iraniene Shahed-136” și o dronă kamikaze „Lancet-3” (dronă rusă cu o rază de acțiune de 50 km).

La scurt timp după ce generalul Zalujnîi a publicat informațiile, au apărut rapoarte despre mai multe rachete lansate asupra orașului Nikolaev și în împrejurimile sale.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie și 31 octombrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media