VIDEO/ Un om de afaceri din Orhei și doi ucraineni, reținuți pentru contrabandă cu valută din Europa. Circa 400 de mii de dolari au fost ridicați în timpul perchezițiilor

18 noiembrie 2022, 10:41 Societate 194
Dolari, aduși prin contrabandă în R. Moldova.  Sursa: Poliția Republicii Moldova

Doi ucraineni și directorul unei companii de transport din raionul Orhei au fost reținuți pentru contrabandă cu valută. Bărbații, bănuiți că ar face parte dintr-o rețea infracțională care ar fi organizat o schemă de contrabandă de milioane de dolari americani, aduși în țară din statele europene. Doar în timpul perchezițiilor, polițiștii moldoveni au reușit să ridice circa 400.000 de dolari.

Banii ridicați se prezumă a fi aduși în Moldova din statele europene, însă fără ca să fie declarați la intrarea în țară, așa cum prevede legea. Fapta de contrabandă a fost deconspirată în seara de joi, în flagrant, la intrarea în țară prin Cahul.

Au urmat mai multe percheziții, în municipiul Chișinău, de unde au fost ridicate mai multe sume de bani, care totalizat cifrează circa 400.000 dolari americani, într-o schemă mai amplă de contrabandă de milioane de dolari americani.

În schemă au fost implicați trei bărbați, toții fiind reținuți pentru 72 de ore.

Figurantul principal este directorul unei companii de transport din Orhei, cu vârsta de 60 de ani, care circula în calitate de pasager în mijlocul de transport vizat și care, deci, intra în țară cu sumele de bani nedeclarate. Potrivit datelor din dosarul penal, banii erau ulterior livrați celorlalți doi suspecți din Odesa, Ucraina, cu vârste de 26 și, respectiv, 27 de ani.

În prezent nu se știe care era scopul folosirii ulterioare a banilor transportați în țară prin contrabandă. Banii ridicați urmează să fie indisponibilizați, iar procurorii PCCOCS vor determina necesitatea solicitării aplicării arestului preventiv în privința celor trei. Urmărirea penală continuă în vederea stabilirii tuturor aspectelor acestei infracțiuni, timp în care cei trei se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Acțiunile de investigație au fost efectuate de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, de comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Serviciul Vamal.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media