VIDEO/ „Jos Maia Sandu!” Fruntașii și simpatizanții partidului ȘOR, au protestat din nou în fața Președinției

2 octombrie 2022, 15:28 Politică 315
protest ȘOR.  Sursa: Captură video/Newsmaker

Fruntașii și simpatizanții partidului ȘOR s-au adunat duminică, 2 octombrie, din nou în perimetrul dintre clădirile Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a cere demisia președintei Maiei Sandu și a guvernării. Președintele raionului Orhei și unul dintre liderii protestelor organizate de partidul ȘOR, a declarat că o parte din protestatari nu au putut ajunge astăzi la manifestație, acuzând guvernarea și forțele de ordine că ar încerca să împiedice organizarea protestelor.

UPDATE/ Organizatorii manifestației au legat o figură din carton a Președintelui Parlamentului Igor Grosu de mai multe baloane cu heliu galbene, apoi au lasat-o să zboare în aer.

Aceștia spun că gestul este unul „simbolic”, care vrea să transmită mesajul că „singurul lucru bun care ar mai putea astăzi să-l facă reprezentanții PAS este să plece. Iar dacă nu vor să plece de bună voie, ei trebuie obligați să o facă”.


UPDATE/ Consilierul partidului ȘOR din Consiliul Municipal Chișinău, Valerii Klimenko, a susținut că la protest ar fi sosit circa 37 de mii de persoane.

De cealaltă parte, reprezentanții partidului ȘOR au comunicat că la manifestația de astăzi din centrul capitalei s-au adunat peste 50 de mii de oameni pentru a cere demisia președintelui Maia Sandu și a guvernării PAS.


UPDATE/ Pe ecranul instalat de organizatorii protestului s-a afișat și deputatul fugar Ilan Șor, liderul partidului ȘOR. Condamnat la 7 ani de închisoare de primele doua instanțe în dosarul Furtul miliardului și în timp ce se ascunde de justiție într-o vilă de lux din Israel, a acuzat guvernarea de hoție.

Ilan Șor a spus că guvernarea a furat poporul și a adus țara într-o situație deplorabilă. El a cerut demisia imediată a conducerii țării, amenințând cu proteste și mai ample.


UPDATE/ Un grup de polițiști și carabinieri au împiedicat protestatarii să ajungă în curtea președinției.


La fel, la protest sunt prezenți deputata Reghina Apostolova și colegul său din Parlament Vadim Fotescu, dar și primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu.

„Astăzi la fel am fost intimidați, opriți, bruscați de către forțele de ordine. Avem semnale că aproape jumătate din cei care au dorit să ajungă astăzi aici nu au avut această posibilitate. Iar Guvernarea vrea să se răzbune cu propriul popor tocmai prin aceste mijloace.

Toate provocările la care am asistat în ultima saptamana nu fac altceva decât să ne întărească poziția.

În ultima săptămână am avut momente energice. A fost pe aici comisarul european Johannes Hann. I-a fost rușină să vină să dea ochii cu poporul, cu toate că l-am așteptat aici, pe scările președinției.

Suntem convinși că cei care conduc Uniunea Europeană și nu numai, au înțeles că ceva este putred în R. Moldova.” a spus Dinu Țurcanu.

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a fost reținut vineri, 30 septembrie, de oamenii legii și condus la Inspectoratul de Poliție Buiucani, după ce ar fi încercat să intre, alături de protestatari, în curtea Președinției cu scopul de „a periclita activitatea instituției.”

Amintim că la 18 septembrie, partidul ȘOR, fromațiune condusă de deputatul fugar Ilan ȘOR, și-a scos, din nou, simpatizanții în stradă. Zeci de cetățeni din diferite raioane ale țării au fost aduși organizat cu autocare și autobuze pentru a protesta împotriva guvernării și a președintei Maia Sandu, la apelul deputatului fugar Ilan Șor.

Totodată, Partidul ȘOR a anunțat regim non-stop de protest „până actualul regim va demisiona” și instaurează „orășelul schimbării” în fața Parlamentului și Președinției. Deși unul dintre liderii protestatarilor Dinu Țurcanu a rugat „ca cei care și-au luat de acasă corturi să le instaleze”, se poate observa că toate sunt de același model și culori.

Organizatorii manifestației au declarat că „orășelul schimbării” va activa până actuala conducere a statului nu va demisiona și vor fi organizate alegeri noi parlamentare și prezidențiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media