Podul rutier de pe strada Mihai Viteazul intră în reparație. Traficul rutier va fi parțial sistat începând de astăzi

8 septembrie 2022, 13:10 Auto 1954
Chisinau Mihai Viteazul.  Sursa: Replica Media

Începând de astăzi, 8 septembrie, accesul vehiculelor pe podul de pe strada Mihai Viteazul din capitală va fi limitat, deoarece peste două zile vor demara lucrările de reabilitare a construcției rutiere, a anunțat primarul general al municipiului Chișinău Ion Ceban. Potrivit edilului, muncitorii vor închide inițial două benzi marginale, iar alte patru benzi de pe ambele sensuri vor rămâne accesibile pentru șoferi.

„Începând cu ziua de astăzi, 8 septembrie, va fi inițiată procedura de sistare parțială a circulației pe pod. Mai exact, vor fi închise două benzi marginale, câte una pe sens, pentru a produce un disconfort minim pentru participanții la trafic, celelalte patru 4 benzi de circulație rămân funcționale. Zona urmează a fi securizată în următoarele două zile, după care vor începe intervențiile propriu-zise”, a anunțat joi primarul Ion Ceban.

Edilul a explicat că lucrările vor începe cu strămutarea și modernizarea rețelei de contact, care, spune el, nu vor afecta circulația transportului public.

În paralel, în perioada menționată, se va lucra la partea inferioară a podului, în special la ranforsarea coloanelor și consolidarea fundațiilor. Ulterior, vor fi reparate toate elementele vechi ale căii podului.

Învelișul asfaltic de pe toată suprafața podului, hidroizolarea cu straturile de protecție și egalizare, elementele rosturilor de dilatație, parapetul pietonal, îmbrăcămintea asfaltică de pe trotuar și blocurile de trotuar vor fi înlăturate până la grinzile suprastructurii.

Grinzile vor fi reparate sau înlocuite, la fel va fi înlocuit sistemul de iluminat stradal și reparată în totalitate rețeaua de contact.

Primarul precizează că lucrările de reabilitare a podului vor dura 26 de luni, conform contractului de execuție, iar pentru ele, din bugetul municipal au fost alocate 108 milioane lei.

Ion Ceban a menționat că municipalitatea a reușit, după patru licitații eșuate, să contracteze o companie din Ucraina care va repara podul în baza unui contract în valoare de 108 milioane de lei.

„Proiectul de execuție a lucrărilor de reparație a Podului rutier a fost realizat în anul 2019. Începând cu 2020, au fost anunțate 4 licitații de achiziție a lucrărilor, care însă au eșuat, din lipsa de participanți. În anul curent s-a desfășurat cea de-a 5-a licitație, contractul fiind adjudecat de un consorțiu format din Compania „Gran But Service” din Ucraina, sucursala Vulcănești, compania „Genesis International” SRL și „Compania Electrică” SRL”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Podul rutier de pe strada Mihai Viteazul este o magistrală de interes sectorial, cu șase benzi de circulație și două trotuare pietonale, având o lungime totală de 300 metri și lățimea de 26 metri, cu 9 deschideri (grinzi) a câte 33 de metri fiecare.

Din anul 1974, de la darea în exploatare, podul nu a fost supus reparaților complexe niciodată.

În această perioadă a fost doar întreținut de către Î.M. Regia „Exdrupo” prin lucrări de reparații curente parțiale la suprastructura podului: frezarea cu înlocuirea betonului asfaltic uzat, intervenții la rosturile de dilatare și mentenanța parapetelor pietonale și de siguranță.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media