UPDATE 20:42. Ungaria nu vrea ca Uniunea Europeană să acorde un nou împrumut comun Ucrainei pentru reconstrucția acesteia după distrugerile provocate de invazia rusească, a declarat, luni, șeful diplomației de la Budapesta, Peter Szijjarto, conform hirado.hu.
„Suntem pregătiţi să continuăm să oferim sprijin financiar pe bază bilaterală, pe baza unui acord bilateral între Ucraina şi Ungaria. Dar, cu siguranţă, nu vom sprijini niciun fel de împrumut comun al UE în acest sens”, a declarat Szijjarto.
„De ce? Pentru că am făcut-o deja odată. Am sprijinit împrumutul comun în timpul pandemiei de coronavirus şi a fost mai mult decât suficient”, a adăugat el. Ministrul ungar a făcut declarațiile la reuniunea țărilor din cadrul Inițiativei Central-Europene, în Bulgaria. El a adăugat că Ungaria, de mult mai mult timp şi în diverse moduri, şi-a ajutat vecinii ucraineni decât „cei care se prezintă acum ca fiind cei mai buni prieteni” ai acestei ţări.
Comisia Europeană propune asistenţă financiară de 1,5 miliarde de euro pe lună pentru a acoperi nevoile Ucrainei pentru anul viitor, urmând ca iniţiativa legislativă în acest sens să fie prezentată în cursul acestei săptămâni.
UPDATE 20:01. Comisia Europeană le-a spus luni reprezentanţilor statelor membre că nu este posibil să fie introdus un plafon al preţului gazelor naturale care în acelaşi timp să nu afecteze contractele pe termen lung sau securitatea aprovizionării, au declarat două surse diplomatice pentru Reuters.
După discuţii îndelungate, la summitul de la finele lunii octombrie, şefii de stat şi de guvern din UE au căzut de acord să însărcineze Comisia Europeană să propună „un cadru de referinţă temporar în UE pentru a plafona preţul gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate” precum şi un „coridor dinamic temporar de preţ pentru tranzacţiile cu gaze naturale”, în ideea de a provoca o scădere a preţurilor.
Însă compromisul convenit între ţări precum Franţa, Spania şi Belgia, care au cerut un plafon de preţ, şi statele membre, în frunte cu Germania, care s-a opus acestei solicitări, a făcut necesară ataşarea a numeroase condiţii suplimentare. Este vorba, în special, de un eventual plafon care să nu afecteze contractele pe termen lung, să nu conducă la o majorare a consumului de gaze sau să îi determine pe producători să îşi reorienteze livrările de gaze în alte direcţii.
UPDATE 18:40. Autoritățile din Ucraina au anunțat care sunt condițiile principale pentru reluarea negocierilor de pace cu Rusia. Ucrainenii vorbesc despre restabilirea teritoriului și dotarea cu sisteme moderne de apărare. Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a declarat marți că principala condiție pentru reluarea negocierilor cu Rusia este restabilirea integrității teritoriale a țării.
Danilov a mai spus că Ucraina are nevoie de "garanția" unor sisteme moderne de apărare aeriană, avioane, tancuri și rachete cu rază lungă de acțiune, potrivit Reuters.
„Rusia, negocieri. Principala condiție a președintelui Ucrainei este restabilirea integrității teritoriale ucrainene. Garanție - apărare aeriană modernă, avioane, tancuri și rachete cu rază lungă de acțiune. Strategie - măsuri proactive. Rachetele rusești trebuie să fie distruse înainte de lansare în aer, pe uscat și pe mare", a scris Danilov pe Twitter.
UPDATE 17:58. Serghei Lavrov, ministrul de externe rus, spune că Rusia și India „iau în considerare” producția în comun de echipamente moderne de apărare.
Șeful diplomației lui Putin spune că a discutat cu ministrul indian de externe despre perspectivele unei cooperări militare și tehnologice. Lavrov nu a precizat despre ce echipament specific de apărare ar putea intra în discuţii.
A fost cea de a cincea întâlnire între cei doi miniştri în acest an. Referindu-se la ajutorul pentru Ucraina, Lavrov a acuzat din nou ţările occidentale că încearcă „să consolideze un rol dominant în afacerile mondiale” şi să „prevină democratizarea relaţiilor internaţionale” sub pretextul „evenimentelor din Ucraina”. De aceea, a spus Lavrov, el apreciază foarte mult poziţia „prietenilor indieni” ai Rusiei în privinţa Ucrainei.
UPDATE 16:53. Agenția de presă de stat rusă RIA Novosti relatează că viceministrul de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a spus că doar Ucraina împiedică perspectiva negocierilor.
„Nu există precondiții din partea noastră, cu excepția condiției principale - ca Ucraina să dea dovadă de bunăvoință”, a declarat Rudenko.
Rudenko a subliniat că Ucraina a adoptat o lege care interzice negocierile și a adăugat că „Ne-am declarat întotdeauna pregătirea pentru astfel de negocieri, care au fost întrerupte fără nicio vină a noastră”.
UPDATE 16:37. Un alt voluntar american a murit în luptă în Ucraina, a confirmat luni un purtător de cuvânt al Legiunii Internaționale a țării, ridicând numărul luptătorilor americani uciși în războiul împotriva Rusiei la cel puțin șase.
Timothy Griffin, din New York, luptase alături de ucraineni ca parte a contraofensivei lor pe frontul de est, când unitatea sa a fost atacată. Purtătorul de cuvânt al legiunii, identificat drept „Mockingjay” la NBC News, a spus că Griffin a fost „ucis în acțiune”.
„Suntem în contact cu familia și Legiunea Internațională, iar forțele armate ale Ucrainei se ocupă de procesul de repatriere, în coordonare cu familia, urmând dorințele și instrucțiunile acestora”, a spus purtătorul de cuvânt.
Detaliile despre istoria voluntarilor ucraineni a lui Griffin sunt puține, dar oamenii care cunosc moartea lui au declarat pentru NBC că a luptat în regiunea Harkiv.
UPDATE 15:58. Un soldat ucrainean al unei unități de artilerie trage spre pozițiile ruse din afara Bakhmut pe 8 noiembrie.
sursa foto: Bülent Kılıç/AFP/Getty Images
UPDATE 15:46. „Linda Thomas-Greenfield se află într-o vizită de o zi la Kiev, unde va avea o serie de întâlniri pentru a reafirma sprijinul neclintit al SUA pentru Ucraina, deoarece aceasta își apără libertatea și suveranitatea pe fondul invaziei brutale și neprovocate a Rusiei”, a declarat Ambasada SUA în Ucraina.
Vizita oficialei la Kiev nu a fost anunțată în prealabil, așa cum se întâmplă de obicei cu vizitele politicienilor occidentali de rang înalt în Ucraina de la începutul războiului.
Ambasadorul la ONU are un statut foarte înalt în SUA. După statut, ea este echivalată cu membrii Cabinetului.
Linda Thomas-Greenfield a vorbit deja cu fermierii ucraineni despre cereale și, de asemenea, sa întâlnit cu președintele Zelenskiy.
UPDATE 14:58. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a primit premiul Medal of Freedom, acordat anual de organizația americană non-profit Centrul Constituțional Național.
Într-un mesaj video cu această ocazie, el i-a îndemnat pe americani să rămână uniți. Ceremonia a avut loc la Philadelphia.
„Vă îndemn să mențineți o unitate de nezdruncinat, așa cum este acum, până în ziua în care vom auzi cu toții acele cuvinte importante la care am visat. Până când vom auzi că pacea a fost restabilită în sfârșit. Democrațiile nu ar trebui să se oprească pe drumul spre victorie”, a spus Zelenskiy în limba engleză.
Apelul a fost făcut înainte de începerea alegerilor din SUA, în care, potrivit previziunilor, republicanii pot câștiga majoritatea într-una sau ambele camere ale Congresului.
UPDATE 14:40. Consilierul american pentru securitate națională a declarat că Casa Albă menține deschise liniile de comunicare cu Moscova pentru a evita posibilitatea unei catastrofe nucleare.
„Am făcut acest lucru atunci când a fost necesar să clarificăm potențialele neînțelegeri și să încercăm să reducem riscul și să reducem posibilitatea unei catastrofe, cum ar fi potențiala utilizare a armelor nucleare”, a spus Jake Sullivan, luni, într-o discuție la Clubul Economic din New York.
UPDATE 13:45. Reprezentanții serviciilor de informații militare din Ucraina au găsit informații care ar putea indica faptul că dronele iraniene au fost furnizate Rusiei după începerea unei invazii la scară largă a Ucrainei pe 24 februarie, transmite BBC.
„Elicea dronei Mohajer-6 a fost făcută abia în februarie a acestui an. A durat și livrarea în Federația Rusă. Adică au fost livrate anul acesta”, a spus un reprezentant din Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării.
Iranian Mohajer este asamblat din piese produse în diferite țări. Majoritatea componentelor sunt din Statele Unite, există un motor austriac și o cameră japoneză și nu există componente rusești.
Sâmbătă, ministrul de externe al Iranului a declarat că țara a furnizat Rusiei doar drone înainte de începerea invaziei Ucrainei. Înainte de asta, Teheranul a negat cu totul astfel de livrări, în Rusia încă fiind refuzate.
UPDATE 13:22. La Dnipro, la stațiile de transport în comun au fost instalate adăposturi anti-bombă (în Ucraina se numesc mobile), în care trecătorii se pot refugia în timpul unui raid aerian.
Pereții adăpostului anti-bombă au mai mult de 25 cm grosime, iar tavanul este de aproximativ 40 cm. Adăpostul este conceput pentru 18 persoane. Întreaga structură cântărește aproximativ 70 de tone: este realizată din beton armat durabil, care va proteja oamenii de resturi și cochilii de ciorchine în cazul bombardării.
Această inițiativă nu este nouă. Anterior, adăposturi similare au fost deja instalate în Harkiv. Au fost cazuri în oraș când oameni care așteptau un autobuz la o stație de autobuz au murit în timpul bombardării.
Și în Odesa se construiesc adăposturi mobile anti-bombă. Acestea sunt planificate să fie instalate în parcuri, stații de autobuz și alte locuri publice din oraș.
UPDATE 12:48. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy va participa la summitul G20 de la Bali săptămâna viitoare, cel mai probabil participând virtual, a declarat marți purtătorul de cuvânt al radiodifuzorului public Suspilne, relatează Reuters.
Zelenski a declarat săptămâna trecută că nu va participa dacă președintele Vladimir Putin va participa la summitul din Indonezia, care este programat să aibă loc în perioada 15-16 noiembrie.
Serghei Nikiforov, purtătorul de cuvânt, nu a spus dacă Zelenskiy și-a schimbat poziția.
Putin nu a confirmat încă dacă va participa.
UPDATE 12:17. De dimineață în regiunile Kiev, Cernihiv, Cherkasî, Jîtomir, Sumî, Harkiv, Poltava, electricitatea este întreruptă de urgență, transmite serviciul de presă al Ukrenergo. De fapt, astăzi nu au fost întreruperi planificate, dar, după cum a explicat Ukrenergo, consumul de energie electrică a crescut din cauza vremii reci.
Acest lucru duce la o creștere a sarcinii echipamentelor și la o lipsă de energie electrică în sistemul de alimentare.
„Există o amenințare cu accidente nu mai puțin complicate decât cele cauzate de bombardamentele inamice”, relatează Ukrenergo pe canalul său Telegram.
De la sfârșitul lunii septembrie, trupele ruse și-au schimbat tactica de bombardare: acum trag în infrastructura critică a orașelor ucrainene, inclusiv în centralele electrice. Daunele nu pot fi reparate rapid, așa că ucrainenii trebuie să economisească electricitatea: electricitatea este întreruptă în mod regulat în orașe.
UPDATE 11:56. Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei a declarat marți că „principala condiție” pentru reluarea negocierilor cu Rusia va fi restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei.
Potrivit Reuters, Alexei Danilov a scris pe Twitter că Ucraina are nevoie și de „garanția” apărării antiaeriene moderne, aeronavelor, tancurilor și rachetelor cu rază lungă de acțiune.
UPDATE 11:21. Șeful Administrației Regionale de Stat Nikolaev, Vitaly Kim, a dezmințit informațiile potrivit cărora în regiune se pregătesc evacuări.
„Ei împrăștie un fals precum că în regiunea Nikolaev se pregătește pentru evacuare. Nu este adevărat. Nu vă faceți griji și urmați informațiile oficiale”, a precizat Kim.
UPDATE 10:00. Calculele armatei ucrainene privind pierderile ruse de la începutul invaziei:
personal - aproximativ 77.170 (+710) persoane au fost lichidate;
tancuri ‒ 2.786 (+15);
vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5.654 (+24);
sisteme de artilerie – 1.791 (+9);
RSZV / MLRS – 391 (+0);
sisteme de război antiaeriene ‒ 203 (+1);
aeronave – 278 (+1);
elicoptere – 260 (+0);
Nivel operațional-tactic UAV – 1.476 (+4);
rachete de croazieră ‒ 399 (+0);
nave de război / bărci ‒ 16 (+0);
vehicule și rezervoare de combustibil – 4216 (+17);
echipament special ‒ 159 (+2).
UPDATE 09:18. Un alt raport al serviciilor secrete britanice este dedicat construcției de structuri defensive în teritoriile ocupate de Rusia.
În special, Rusia a început să construiască astfel de structuri în jurul lui Mariupol. În acest scop, la două fabrici sunt produse structuri piramidale antitanc din beton armat, cunoscute sub denumirea de „dinți de dragon”.
Aceste structuri au fost probabil instalate între Mariupol și satul Nikolskoye, și din nordul Mariupol până în satul Starîi Krîm din regiunea Donețk.
Potrivit informațiilor, Rusia își întărește pozițiile în toate teritoriile ocupate, inclusiv în regiunile Zaporojie și Herson. Pe 19 octombrie 2022, proprietarul PMC Wagner, Evghenii Prigojin, a anunțat construirea liniei Wagner în regiunea Luhansk ocupată de ruși.
Această activitate sugerează că Rusia depune eforturi semnificative pentru a pregăti o apărare în profunzime în spatele liniei sale actuale de front, care ar împiedica probabil un avans rapid ucrainean în cazul unei descoperiri.
UPDATE 09:07. Potrivit șefului adjunct al Oficiului președintelui Ucrainei Kiril Timoșenko, în ultima zi, au fost înregistrate 74 de bombardamente, dintre care 58 au lovit infrastructura civilă în 17 așezări.
Noaptea trecută, „Gradov și artileria grea” au bombardat regiunea Dnepropetrovsk, a declarat șeful OVA local, Valentin Reznicenko.
Potrivit acestuia, la Nikopol, obuzele rusești au lovit zeci de case cu mai multe etaje și private, două întreprinderi industriale, un spital, o școală, o școală profesională, mașini și o conductă de gaz.
Regiunile Zaporojie și Herson au fost, de asemenea, atacate, a spus Timoșenko.
Potrivit acestuia, o școală de serviciu era sub focul rachetelor de apărare antiaeriană S-300. Inamicul a distrus o instituție de învățământ în Zolotoy Balka.
UPDATE 08:45. Ungaria este gata să sprijine în continuare Ucraina pe bază bilaterală, dar nu va fi de acord cu un nou împrumut al UE în acest scop, anunță ministrul de externe Peter Szijjarto.
Făcând trimitere la pachetul de sprijin financiar pentru Ucraina, în valoare de 18 miliarde de euro, care ar urma să fie anunțat de Comisia Europeană în această săptămână, Szijjarto a amintit, în cadrul unei reuniuni a şefilor diplomaţiilor din Iniţiativa Central-Europeană, că Ungaria a susţinut ”cu zeci şi sute de milioane de euro” instituţiile medicale, de învăţământ, culturale şi religioase din Ucraina încă înainte de război.
”Suntem gata să continuăm să susţinem Ucraina pe baza unui acord bilateral”, a precizat ministrul ungar de externe.
În acelaşi timp, a notat oficialul de la Budapesta, Ungaria ”categoric nu va susţine un împrumut comun al UE” în acest scop deoarece ”am mai făcut acest lucru o dată. Am susţinut împrumutul comun al UE din timpul pandemiei şi a fost mai mult decât suficient”, a insistat Szijjarto.
UPDATE 08:15. Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a confirmat luni informaţia potrivit căreia canalele de comunicare dintre Washington şi Moscova rămân deschise în pofida războiului din Ucraina, relatează BBC.
Wall Street Journal a relatat că Sullivan a purtat discuţii confidenţiale cu omologul său rus, secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patruşev, şi cu un consilier de rang înalt al Kremlinului în materie de politică externă, Iuri Uşakov, în ultimele câteva luni.
Sullivan a declarat la New York că este „în interesul” SUA să menţină contactul cu Kremlinul, dar a insistat că oficialii sunt „conştienţi cu cine au de-a face”, transmite News.ro.
UPDATE 07:45. Două nave militare ale Federației Ruse care se pregăteau să atace Ucraina se întorc acasă după nouă luni de așteptare în Marea Mediterană, deoarece Turcia nu le-a permis trecerea prin strâmtoarea Bosfor, relatează publicația Ucraineană ZN.
La începutul invaziei Rusiei împotriva Ucrainei, Turcia a închis trecerea prin strâmtoarea Bosfor pentru navele de război rusești. Astfel, navele agresorului au rămas în Marea Mediterană și nu au putut lua parte la război. După nouă luni de așteptare, navele Federației Ruse au început să se întoarcă în porturile din care au plecat.
Potrivit şeful Grupului de Monitorizare al Institutului de Studii Strategice ale Mării Negre, Andriy Klymenko, pe 6 noiembrie, două nave de război ale flotei ruse, marcate cu simbolurile așa-numitei operațiuni speciale, au fost reperate în Singapore.
„Crucișătoarul de rachete al Federației Ruse Varyag (011) din Flota Pacificului și marea navă anti-submarin Admiral Tributs (564) au fost reperate în strâmtoarea Singapore, întorcându-se din Marea Mediterană la Vladivostok. Acestea au rămas inactive timp de nouă luni, pregătindu-se să intre în Marea Neagră pentru a participa la atacul asupra Ucrainei. Literele Z și V sunt inscripționate pe țevi”, a scris Klymenko, pe pagina sa de Facebook.
UPDATE 07:20. Întreprinderea de Stat Antonov construiește un al doilea avion An-225 Mriya, după ce primul a fost distrus de ruși în timpul ofensivei din regiunea Kiev din februarie. Potrivit șefului companiei, noul Mriya este gata în proporție de 30%, scrie publicația ucraineană Pravda.
Directorul general interimar al Antonov, Evhen Havrilov, a declarat la Leipzig, pentru Bild, că noua aeronavă Mriya este deja gata în proporție de 30%.
„Lucrările la noul avion continuă într-o instalație secretă. Al doilea AN-225 va fi completat cu piese de la aeronava bombardată, pe lângă piese noi.”
În plus, aeroportul Leipzig/Halle (Germania) va contribui la strângerea de fonduri pentru reconstrucția aeronavei Mriya distruse.
Nava amiral a aviației ucrainene, legendarul avion An-225 Mriya, a fost distrus la începutul invaziei rusești în Ucraina.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie și 7 noiembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
