LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 207. Explozii în Herson; Patru medici uciși după bombardarea rusă a unui spital de psihiatrie din regiunea Harkiv

18 septembrie 2022, 09:12 Ucraina 351
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Suntem în cea de-a 207-a zi de război în Ucraina, declanșat de Rusia la indicația președintelui Vladimir Putin. În această noapte, Rusia a lovit de trei ori în regiunea Nikopol - de la „Gradov” și artilerie grea, a declarat șeful administrației militare regionale Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko.

Paul Ronzheimer, jurnalist la ediția germană a Bild, a publicat un videoclip care, potrivit acestuia, a fost realizat într-o închisoare de tortură din Izium, echipată de armata rusă. Procuratura ucraineană spune că au găsit un alt centru de tortură în satul cazac Lopan, regiunea Harkiv.

La Herson a avut loc un schimb de focuri, în urma căruia organele de drept ruse au raportat uciderea unui grup de „criminali” în orașul ocupat de armata rusă.

Inginerii au reparat una dintre liniile de transport externe ale CNE Zaporojie - acum sistemele sale de securitate sunt din nou conectate la rețeaua electrică externă ucraineană.

UPDATE 18:33. Șeful administrației militare a regiunii Luhansk, Serghei Gaidai, a confirmat că trupele ucrainene au trecut râul Oskol și controlau malul stâng din seara zilei de 17 septembrie.

Gaidai nu a spus exact unde au traversat Forțele Armate ale Ucrainei Oskol, dar a publicat un videoclip care arată un BMP-2 traversând râul pe un pod de pontoane.


UPDATE 17:35. Au fost mai multe explozii în Herson. Potrivit agențiilor de presă ruse, au fost în total șase.

Videoclipuri au apărut online care fac dificilă determinarea exactă a locului unde au avut loc aceste explozii.

Agenția UNIAN și canalul de telegram „Realnaya Voina” raportează că una dintre explozii a avut loc în zona unei unități militare de pe strada Pestel.


UPDATE 16:50. În Ielenovka, un prizonier ucrainean a fost ucis, încă patru au fost răniți, au declarat reprezentanții autoproclamatei DNR. Aceștia au acuzat armata ucraineană că bombardează colonia unde sunt ținuți prizonierii.

TASS, citând o declarație a reprezentanților republicii autoproclamate, relatează că trupele ucrainene ar fi tras trei rachete din MLRS Uragan în așezarea Ielenovka, unde se află colonia.

Aceasta este deja a doua explozie în colonia Ielenovka, unde sunt ținuți prizonieri ucraineni, inclusiv militari ai regimentului Azov care au apărat Azovstal.

În urma exploziei din noaptea de 29 iulie în colonia corecțională nr. 120 din Ielenovka, lângă Donețk, au fost uciși peste 50 de prizonieri de război ucraineni. Kievul și Moscova se învinuiesc reciproc pentru cele întâmplate.


UPDATE 15:45. Cântăreața rusă Alla Pugaceova a cerut Ministerului Justiției rus să o recunoască drept agent străin, după ce soțul ei Maxim Galkin a fost înscris, vineri, în registrul persoanelor -„agenți străini”. Autoritățile ruse au considerat că acesta a fost finanțat de Ucraina.

Pugaceova a spus că este solidară cu soțul ei, „care dorește Patriei prosperitate, o viață liniștită, libertate de exprimare și încetarea morții copiilor noștri pentru scopuri iluzorii care fac țara noastră o proscrisă și îngreunează viața cetățenilor noștri”.

După începerea invaziei ruse a Ucrainei, Galkin s-a expus cu critici dure la adresa războiului. Galkin a comentat crimele de război ale soldaților ruși din Bucha și a spus că nu poate exista nicio justificare pentru război.

Pugaceova și-a făcut deja aluzii de mai multe ori cu privire la poziția ei împotriva războiului, dar nu a comentat direct invadarea Ucrainei.
UPDATE 15:20. Associated Press a raportat că procurorii dintr-o zonă a Ucrainei în care forțele ruse s-au retras recent în fața unei contraofensive ucrainene acuză Rusia că a torturat civili într-un sat care a fost recent eliberat.

Într-o declarație, procurorii din regiunea Harkiv au menționat că au găsit un subsol în care forțele ruse ar fi torturat prizonieri în satul Kozacha Lopan, în apropiere de granița cu Rusia, transmite The Guardian.


UPDATE 14:47. Pe 18 septembrie, 10 nave cu o încărcătură de 169,3 mii tone de produse agricole pentru țări africane, asiatice și europene urmează să părăsească porturile Odesa, Chornomorsk și Yuzhny, a anunțat Ministerul Infrastructurii al Ucrainei într-un comunicat.

Începând cu ora 10:00, opt nave părăsiseră deja porturile, încă două își așteptau rândul la acea oră. Ministerul a mai spus că de la lansarea primului vas cu alimente ucrainene au fost exportate în total 3,7 milioane de tone de diverse mărfuri agricole.

În total, 165 de nave cu alimente au părăsit porturile ucrainene către țările din Asia, Europa și Africa.

Porturile ucrainene au fost deblocate la mijlocul verii datorită acordurilor pe care Ucraina și Rusia le-au semnat cu Turcia și ONU. Conform termenilor acordului, Moscova nu folosește rutele maritime deschise pentru a ataca Ucraina, iar Kievul este de acord să ghideze navele cu alimente de-a lungul unui coridor sigur.

Vorbind la Forumul Economic de Est de la Vladivostok, la începutul lunii septembrie, președintele rus Vladimir Putin a spus că exportul de cereale din porturile ucrainene ar trebui limitat, deoarece, așa cum susține el, aproape toate cerealele au fost trimise către UE și nu către țările în curs de dezvoltare, așa cum se presupunea.

Putin a numit țările europene „colonizatoare” care înșală țările în curs de dezvoltare.

În același timp, conform datelor ONU, aproximativ 30% din alimentele din Ucraina sunt furnizate țărilor cu venituri mici și medii din Africa, Asia și Orientul Mijlociu.


UPDATE 13:40. Ca urmare a bombardării unui spital de psihiatrie din satul Strelechya, regiunea Harkiv din Ucraina, patru lucrători medicali au fost uciși, doi pacienți au fost răniți, a declarat Oleg Sinegubov, șeful administrației regionale Harkiv.

Potrivit acestuia, bombardamentele masive au fost efectuate de trupele ruse și au avut loc în timpul evacuării pacienților.

Potrivit lui Oleg Sinegubov, din 600 de pacienți ai Spitalului Regional Harkiv, 30 au fost evacuați.

Satul Strelechya, regiunea Harkiv, regiunea Harkiv din Ucraina, este situat în imediata apropiere a graniței cu Rusia.

De pe ce teritoriu s-a efectuat bombardarea, Oleg Sinegubov nu a spus.


UPDATE 13:05. Bombardamente cu rachete Kramatorsk, atacuri asupra regiunii Nikolaev - situația din regiunile Ucrainei:

- În regiunea Dnipropetrovsk, armata rusă a tras în raionul Nikopol de trei ori din „Gradov” și artilerie grea, a declarat șeful regiunii, Valentin Reznicenko. În Nikopol, trei persoane au fost rănite, au fost avariate câteva zeci de case cu mai multe etaje și private, anexe, mașini, o grădiniță, magazine și linii electrice.

- În regiunea Harkiv, armata rusă a bombardat masiv regiunile Harkiv și Chuguev și au fost bombardate și regiunile Kupyansky și Izium. În urma bombardamentelor din Chuguev, o fetiță de 11 ani a murit, în satul Streleche, regiunea Harkiv, două femei au murit. În plus, 11 persoane au fost rănite, au fost distruse clădiri de locuințe și anexe, benzinării, garaje și unități de producție.

- În regiunea Luhansk, armata rusă a tras în pozițiile Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv trei lovituri aeriene și 17 bombardamente. Bătăliile de poziție continuă, în care armata rusă suferă pierderi semnificative, spun autoritățile ucrainene.

- În regiunea Donețk noaptea, rușii au tras cu rachete spre Kramatorsk și Rodinsky, alte așezări au fost bombardate de artilerie.Regiunea rămâne fără gaz și parțial fără apă și electricitate. În timpul zilei în regiunea Donețk - 5 morți, 18 răniți.

- În regiunea Nikolaev, rușii au tras în Nikolaev, infrastructura civilă a avut de suferit. În urma bombardării lui Ochakovo, două persoane au fost grav rănite. Așezările societății Bereznegovatsky, situate pe linia de demarcație, rămân sub foc constant.

- Luptele continuă în regiunea Herson, potrivit rezumatului comandamentului operațional „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei. Se raportează bombardarea satelor din regiunea Berislav.


UPDATE 11:37. Reuters anunță că secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, va organiza consultări și întâlniri de securitate în timpul unei vizite de două zile în China, începând de duminică, a anunțat Ministerul de Externe al Chinei.

Patrușev va participa la cea de-a 17-a rundă a consultărilor strategice de securitate a Chinei în Rusia și la cea de-a șaptea întâlnire a cooperării de securitate între forțele de ordine chineze și ruse în timpul vizitei sale, a anunțat ministerul de externe într-un comunicat publicat duminică pe site-ul său.

Întâlnirile au loc după ce președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin au purtat discuții față în față în Uzbekistan joi, primele de la izbucnirea războiului din Ucraina.


UPDATE 10:30. Forțele ucrainene anunță despre pierderile ruse de la începutul războiului și până în prezent:

personal - au fost lichidate aproximativ 54.480 (+230) persoane;

tancuri ‒ 2.210 (+8);

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 4718 (+17);

sisteme de artilerie – 1309 (+30);

RSZV / MLRS – 312 (+0);

sisteme de război antiaeriene ‒ 168 (+0);

aeronave – 251 (+0);

elicoptere – 217 (+1);

Nivel operațional-tactic UAV – 918 (+7);

rachete de croazieră ‒ 238 (+2);

nave de război / bărci ‒ 15 (+0);

vehicule și rezervoare de combustibil – 3.578 (+7);

echipament special ‒ 122 (+1).


UPDATE 10:01. Președintele american Joe Biden l-a îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să nu folosească arme tactice nucleare sau chimice în urma eșecurilor din Ucraina, relatează Reuters.

Întrebat de CBS ce i-ar spune lui Putin dacă s-ar gândi să folosească astfel de arme, Biden a declarat: „Nu. nu. nu. Ar schimba fața războiului, spre deosebire de orice de la cel de-al doilea război mondial”.

Biden a spus că răspunsul SUA va fi „consecvențial”, dar a refuzat să ofere detalii. Rusia „ar deveni mai mult un paria în lume decât au fost vreodată”, a spus Biden. „În funcție de amploarea a ceea ce fac, va determina ce răspuns va avea loc”, a mai adăugat liderul american.

Oficialii guvernului rus au respins sugestiile occidentale că Moscova ar folosi arme nucleare tactice în Ucraina, dar rămâne o îngrijorare pentru unii din vest.


UPDATE 09:35. Informații britanice: Rusia a crescut numărul de ținte în cadrul infrastructurii civile în încercarea de a submina moralul poporului ucrainean.

Rezumatul de dimineață al informațiilor britanice:

- Rusia a lansat câteva mii de rachete cu rază lungă de acțiune împotriva Ucrainei începând cu 24 februarie 2022. Cu toate acestea, în ultimele șapte zile, Rusia a crescut numărul de ținte în rândul infrastructurii civile, chiar și acolo unde probabil nu vede rezultate militare imediate.

- Această categorie de ținte includea atacuri asupra rețelei electrice și a unui baraj pe râul Inguleț din Krivoy Rog.

- Confruntată cu eșecurile din prima linie, Rusia a extins probabil zonele pe care este pregătită să le lovească în încercarea de a submina moralul poporului și guvernului ucrainean.


UPDATE 09:00. Ziarul german Welt scrie că, după câteva săptămâni de ezitare, guvernul german a fost de acord să trimită Ucrainei 18 monturi de artilerie autopropulsate CH-155 în valoare de 216 milioane de euro. Kievul ar dori să le comande de la grupul Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

După cum rezultă din documentele primite de ziarul Welt, Kievul a cerut livrarea de obuziere încă din 14 iulie. Acest lucru a fost declarat într-o scrisoare a ministrului apărării al Ucrainei, Alexei Reznikov, către omologul său german Christine Lambrecht.

Cu toate acestea, producătorul de arme KMW își va putea transfera produsele în Ucraina nu mai devreme de 30 de luni. Adică cel puțin în 2025, scrie Welt.

RCH-155 este o montură de artilerie autopropulsată pe șasiul transportorului blindat Boxer. Este echipat cu un tun L52 cu o rază de acțiune declarată de până la 54 km și o cadență de foc de 9 cartușe pe minut.


UPDATE 08:30. Eșecul Rusiei de a trimite întăriri la scară largă în estul Harkiv și în regiunea Luhansk lasă o mare parte din nord-estul Ucrainei ocupate de Rusia extrem de vulnerabilă la o contraofensivă ucraineană în curs de desfășurare, arată raportul zilnic al Institutului SUA pentru Studiul Războiului (ISW).

Experții militari nu exclud ca Rusia să fi decis să nu apere zona, în ciuda afirmațiilor repetate ale președintelui Vladimir Putin că scopul „operațiunii militare speciale” ar fi „eliberarea” regiunilor Donețk și Luhansk.

Strategic, ar putea fi mai important pentru Rusia să păstreze teritoriile ocupate din sudul Ucrainei decât cele din nord-est, se arată în raportul ISW. În același timp, experții notează că armata rusă continuă să desfășoare „operațiuni ofensive fără sens”, de exemplu, în jurul lui Bakhmut. Cu toate acestea, ISW sugerează că acest lucru se face aproape automat și fără prea multe speranțe de succes.

Între timp, Ucraina își extinde pozițiile la est de râul Oskol și la nord de râul Seversky Doneț - acest lucru ar putea permite Forțelor Armate ale Ucrainei să încercuiască trupele rusești în jurul Limanului.

Înaintarea în continuare a armatei ucrainene spre est de-a lungul malului nordic al râului Seversky Doneț ar putea deschide abordări către Lisiceansk și, în cele din urmă, spre Severodonetsk, concluzionează experții militari.


UPDATE 08:00. În această seară, Rusia a lovit de trei ori în regiunea Nikopol - de la „Gradov” și artilerie grea, a declarat șeful administrației militare regionale Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko. Potrivit acestuia, Nikopol însuși a fost tras de două ori. În consecință, trei persoane au fost rănite: o femeie de 49 de ani și doi bărbați - 26 și 82 de ani.

Câteva zeci de case cu mai multe etaje și private, mașini, mai multe anexe, conducte de gaz și linii electrice au fost avariate în oraș, piața a luat foc, a scris Reznicenko. Acesta a spus că au fost atacate și o grădiniță, mai multe magazine, o frizeroe și o clădire a administrației locale.Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august,1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie și 17 septembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media