Meduza/ Bărbații din categoria vârstelor de mobilizare nu vor putea să părăsească Rusia, după referendumurile din estul Ucrainei

25 septembrie 2022, 14:06 Rusia 326
Referendum în Ucraina.  Sursa: www.reuters.com

Autoritățile ruse urmează să închidă granițele pentru bărbații în vârstă de mobilizare, a declarat pentru Meduza o sursă apropiată Administrației Prezidențiale (AP) a Federației Ruse. Potrivit acestuia, data cea mai probabilă pentru introducerea interdicției este 28 septembrie, după finalizarea așa-ziselor referendumuri care au loc acum în teritoriile ucrainene ocupate de ruși, scrie portalul citat.

A doua sursă, apropiată tot de Administrația Prezidențială, spune că acest lucru se va întâmpla „după referendumurile” care au loc în autoproclamatele DNR, LNR și în teritoriile ocupate din regiunile Herson și Zaporojie din Ucraina.

Acestea se vor încheia în seara zilei de 27 septembrie.

Persoana a remarcat că ar exista o aparență de „vize de ieșire”: pentru a părăsi Rusia, bărbații ar trebui să obțină permisiunea de la biroul militar de înregistrare și înrolare.

„Referendumurile” privind aderarea la Federația Rusă au început vineri dimineața în republicile autoproclamate Donețk și Luhansk și zonele ucupate Herson și Zaporojie. Kievul și comunitatea internațională consideră aceste „referendumuri”, anunțate la începutul săptămânii și organizate în grabă de autoritățile de ocupație, nelegitime, acuzând Rusia de confiscarea unor porțiuni întregi de teritoriu, la fel cum a făcut în 2014 cu peninsula Crimeea.

Amintim că la 21 septembrie, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat mobilizare parțială. Putin a spus că până acum, pe frontul din Ucraina au luptat doar militari profesioniști și voluntari. De acum încolo însă, din cauză că Ucraina nu vrea să se așeze la masa negocierilor, fiind influențați de Occidentul care nu dorește pace și alimentează cu armament armata ucraineană, Rusia este mai determinată ca oricând să demoleze regimul neo-nazist din Ucraina și să elibereze teritoriile ucrainene.

Potrivit președintelui rus Vladimir Putin, cei care se află în rezervă și au specialitățile militare și experiența de luptă corespunzătoare sunt supuși conscripției. Pe portalul guvernamental „Explain.rf” se spune că „cu prioritate” sunt supuși mobilizării soldații și sergenții de până la 35 de ani, ofițerii subalterni – până la 50 de ani, ofițerii superiori – până la 55 de ani.

Anterior, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că este „esenţial” ca separatiştii susţinuţi de Moscova în Ucraina să organizeze referendumuri în urma cărora regiunile lor să adere la Rusia, pentru că, spune el, „aderarea la Rusia constituie constituie un pas vital în protejarea intereselor lor şi ar putea justifica şi mai mult utilizarea forţei militare de către Rusia pentru a le proteja”.

Prin încorporarea celor patru zone ale Ucrainei în Rusia, Moscova ar putea justifica escaladarea militară după cum este necesar pentru a-și apăra teritoriul. Putin a declarat miercuri că Rusia va „utiliza toate mijloacele de care dispunem” pentru a se proteja, o aparentă referire la armele nucleare.

Referendumurile au fost denunțate de lideri mondiali, printre care președintele SUA Joe Biden, secretarul general al ONU Antonio Guterres și președintele francez Emmanuel Macron, precum și NATO, Uniunea Europeană și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). „Referendumele simulate” sunt „ilegale și ilegitime”, a spus șeful NATO.

OSCE, care monitorizează alegerile, a declarat că rezultatele nu vor avea forță legală, deoarece nu sunt conforme cu legea ucrainei sau standardele internaționale și zonele nu sunt sigure. Nu există observatori independenți și o mare parte din populația de dinainte de război a fugit.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media