„Toți rezidenții civili din Herson trebuie să părăsească imediat orașul", a transmis administrația regională de ocupație pe Telegram, invocând o „situație tensionată pe linia frontului" și „pericolul crescut de bombardamente masive".
UPDATE 14:36. Franța, Marea Britanie și Germania au cerut vineri, într-o scrisoare adresată Națiunilor Unite, o anchetă „imparțială” asupra dronelor iraniene pe care Occidentul susține că Rusia le folosește în războiul din Ucraina. SUA s-au alăturat ulterior acestei inițiative, scrie Calea Europeană, care citează France24 și CNN.
„Am saluta o investigație a echipei Secretariatului ONU responsabilă cu monitorizarea implementării Rezoluției 2231 a Consiliului de Securitate al ONU”, au scris ambasadorii celor trei țări la ONU.
Rezoluția 2231 a CSONU a fost legată de acordul nuclear iranian din 2015, iar elemente ale acestei rezoluții, inclusiv o interdicție privind transferul de arme convenționale, au fost eliminate treptat în 2020. Dar țările au declarat că ambele modele de drone iraniene au fost fabricate după intrarea în vigoare a rezoluției și că transferul „nu a fost permis în prealabil de Consiliul de Securitate”.
UPDATE 12:47. Comisia Europeană, împreună cu Banca Europeană de Investiții lansează un studiu de prefezabilitate pentru a stabili modalitățile optime de conectare a rețelelor feroviare din Ucraina și Republica Moldova la rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T), este menționat într-un comunicat al Reprezentanței CE în România.
Comisia notează că ecartamentul căilor ferate utilizat în cea mai mare parte a UE este diferit de cel din Europa de Est, ceea ce îngreunează transportul de mărfuri în ambele direcții.
O soluție la această problemă ar fi ca ecartamentul feroviar utilizat în UE să fie adoptat și în aceste țări vecine, și anume din Polonia și România în Ucraina și Moldova.
Studiul inițiat astăzi, 21 octombrie, reprezintă o etapă esențială a pregătirii pentru îmbunătățirea conectivității după război între UE, pe de o parte, și Ucraina și Republica Moldova, pe de altă parte.
UPDATE 12:00. Utilizarea de către Rusia a armei nucleare ar fi „un act de ostilitate împotriva umanităţii”, a avertizat premierul japonez Fumio Kishida, aflat sâmbătă în vizită în Australia, relatează AFP și Agerpres.
Intimidarea rusească privind „utilizarea armei nucleare este o ameninţare gravă pentru pacea şi securitatea comunităţii internaţionale şi este absolut inacceptabilă”, a declarat liderul singurei ţări lovite vreodată de bomba atomică.
În mai 2023, Fumio Kishida ar urma să-i primească pe liderii statelor G7 la Hiroshima, lovită de o bombă nucleară americană pe 6 august 1945 care a provocat moartea a 140.000 de persoane. Oraşul nipon Nagasaki a fost de asemenea lovit, trei zile mai târziu.
UPDATE 11:15. În dimineața zilei de 22 octombrie, ocupanții au lansat un atac masiv cu rachete asupra instalațiilor energetice ale principalelor rețele din regiunile vestice. Ukrenergo spune că amploarea pagubelor este comparabilă sau poate depăși consecințele atacului din 10-12 octombrie.
Echipajele de reparații ale companiei vor începe refacerea instalațiilor după ce salvatorii vor elimina consecințele loviturilor. În plus, restricțiile privind alimentarea cu energie sunt aplicate în prezent în regiunile Kiev, Kiev, Cernihiv, Cherkasy, Jytomyr, Sumy, Harkov, Poltava, Dnipropetrovsk, Zaporizhia și Kirovohrad.
Sunt necesare întreruperi temporare pentru a reduce sarcina rețelelor și pentru a evita accidentele repetate după ce rețelele electrice au fost deteriorate prin bombardare.
Ukrenergo” îndeamnă oamenii să nu folosească aparate electrice consumatoare de energie, să oprească iluminatul inutil - acest lucru îi va ajuta pe specialiști să stabilizeze situația cât mai curând posibil și să efectueze lucrările de restaurare necesare.
UPDATE 10:35. Antony Blinken spune că SUA vor menține contactele cu Rusia, dar că orice diplomație mai largă depinde de faptul dacă președintele Vladimir Putin își va manifesta interesul „în oprirea agresiunii”. Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă comună cu ministrul francez de externe, Catherine Colonna, la Washington.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a purtat vineri rare discuţii telefonice cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Au apărut puține detalii ale conversației, dar ambele părți au confirmat că au discutat despre Ucraina. Pentagonul a refuzat să ofere detalii în afară de a spune că Austin, cel care a inițiat conversația, a subliniat necesitatea unor linii de comunicare în mijlocul războiului din Ucraina.
Blinken a catalogat recentele atacuri ale Rusiei asupra centralelor electrice și a altor infrastructuri civile din Ucraina precum și mobilizarea trupelor drept „îngrozitor, carne de tun pe care Putin încearcă să o arunce în război”.
UPDATE 09:45. Uniunea Europeană intenționează să acorde un ajutor de 1,5 miliarde de euro pe lună Ucrainei până în 2023 pentru a sprijini această țară devastată de război, a anunțat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după un summit al celor 27 de state membre ale UE.
„Acest lucru va da o cifră totală de 18 miliarde pentru anul viitor (...), un flux de venituri previzibil, stabil și de încredere”, a declarat von der Leyen într-o conferință de presă la Bruxelles, potrivit AFP.
„I-am instruit pe miniștrii de finanțe să dezvolte mecanismul adecvat”, a spus ea.
În condițiile în care economia ucraineană a fost devastată de opt luni de ofensivă rusă, Kievul estimează că nevoile lunare de finanțare ale guvernului sunt cuprinse între trei și patru miliarde de euro.
Aceste trei-patru miliarde ar trebui să fie finanțate de UE, de americani și de instituțiile financiare internaționale, a declarat Ursula von der Leyen.
„Este important să trimitem un semnal Ucrainei”, a declarat șeful executivului european.
UPDATE 09:27. Peste 6.000 de civili au fost ucişi de când Rusia a invadat Ucraina, iar numărul este, cel mai probabil, mult mai mare decât poate fi calculat acum, afirmă autoritatea Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, potrivit CNN.
„Până în 18 octombrie, Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului a înregistrat 15.956 de victime civile: 6.322 ucise şi 9.634 rănite începând din 24 februarie”, a declarat Rosemary DiCarlo, subsecretarul general pentru politică şi consolidarea păcii, la reuniunea de vineri a Consiliului de Securitate al ONU, relatează News.ro. „Cel puţin 397 de copii au fost ucişi în război”, a afirmat ea.
Totodată, ONU este îngrijorată de distrugerea infrastructurii energetice critice, a spus DiCarlo.
„Împreună cu preţurile în creştere la gaz şi cărbune, privarea cauzată de aceste atacuri ameninţă să expună milioane de civili unor dificultăţi extreme şi chiar condiţiilor care pun în pericol viaţa, în această iarnă”, a arătat DiCarlo, subliniind că atacurile care ţintesc civili şi infrastructura civilă sunt interzise.
Potrivit lui DiCarlo, Comisia Internaţională Independentă de Anchetă în Ucraina a trimis raportul său către Adunarea Generală a ONU săptămâna aceasta.
UPDATE 09:10. La 21 octombrie, președintele ucrainean Vladimyr Zelenskiy a semnat proiectul de lege nr. 6482, care prevede înregistrarea militară voluntară a femeilor.
Rada Supremă a adoptat proiectul de lege corespunzător și l-a trimis președintelui spre semnare pe 7 octombrie. 297 de deputați au votat „pentru”. Potrivit documentului, femeile care au o specialitate și/sau o profesie legată de specialitatea contabilă militară relevantă pot intra în înregistrarea militară a conscrișilor la cererea lor.
UPDATE 09:00. În dimineața zilei de 22 octombrie, a fost anunțată o alertă aeriană în toată Ucraina. S-au auzit explozii în mai multe regiuni.
Explozii s-au auzit și în regiunea Kiev și Hmelnitski. Oamenii sunt rugați să rămână în adăposturi. Drept urmare, luminile s-au stins în Hmelnitski. Consiliul local îndeamnă oamenii să se aprovizioneze cu apă, pentru că aceasta poate dispărea într-o oră.
O serie de explozii au răsunat în regiunea Rivne. Lumina s-a stins într-o parte din Rivne. Autoritățile nu au comentat acest lucru deocamdată. În plus, rețelele de socializare au raportat explozii la Odesa, Cernihiv și Luțk.
Un avion al Forțelor Armate ale Ucrainei a doborât o rachetă deasupra cartierului Dnistrovsky din regiunea Cernăuți. Racheta a căzut în lac, nu s-au produs pagube obiectelor și caselor, relatează OVA.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie,19 octombrie, 20 octombrie și 21 octombrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
