Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken: Statele Unite au un plan în cazul în care Rusia folosește arme nucleare

26 septembrie 2022, 09:45 SUA 165
Antony Blinken, secretar de Stat al SUA.  Sursa: Replica Media

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a numit retorica nucleară a lui Vladimir Putin „iresponsabilă”. Într-un interviu acordat companiei americane de televiziune și radio CBS, Blinken a spus că Statele Unite au elaborat un plan de acțiune în cazul utilizării armelor nucleare de către Rusia. Secretarul de stat american nu s-a oferit să dea detalii despre măsuri concrete, transmite BBC.

Întrebat dacă SUA au contactat în privat Kremlinul cu privire la amenințarea unui război nuclear, Blinken a răspuns că „da”.

Potrivit lui Blinken, războiul lui Putin în Ucraina a eșuat deja.

„El a spus foarte clar încă de la început că scopul său a fost să ștergă identitatea Ucrainei ca țară independentă. Acest obiectiv a eșuat deja. Ucrainenii luptă pentru pământul lor. Se luptă pentru țara lor. Rușii - nu. Militarii ruși care sunt aruncați în acest conflict, de multe ori nu știu unde merg sau ce fac. Nu pentru asta vor să lupte. Ucrainenii luptă pentru viitorul lor. Ei se luptă pentru pământul lor. Se luptă pentru viața lor”, a adăugat Blinken.

Totodată, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, într-un interviu pentru CBS a declarat că Statele Unite au spus Kremlinului „în privat și la un nivel foarte înalt” că orice utilizare a armelor nucleare ar avea consecințe catastrofale pentru Rusia, întrucât Statele Unite și aliații săi „vor răspunde decisiv”.

„Am spus clar și specific la ce va duce acest lucru. Și în mod public, am declarat, de asemenea, clar că aceasta este o chestiune de principiu: SUA vor da un răspuns decisiv dacă Rusia folosește arme nucleare”, se arată în mesaj transmis de Sullivan.

Vladimir Putin, anunțând mobilizarea parțială și sprijinul pentru „referendumurile” din 21 septembrie, a spus că integritatea teritorială a Rusiei va fi asigurată „cu toate mijloacele de care dispunem”. „Iar cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că și roza vântului se poate întoarce în direcția lor”, a amenințat președintele rus.

Mai mulți experți au subliniat deodată că rezultatele „referendumurilor” ar permite Rusiei să amenințe și mai intens Ucraina și Occidentul cu arme nucleare, referindu-se la apărarea teritoriului său.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media