Mold-street: Un milionar american încearcă să recupereze circa 10 milioane dolari de la regiunea separatistă

26 septembrie 2022, 09:43 Justiție 374
Uzina de ulei de floarea soarelui din Bender/Tighina.  Sursa: Liuba Șevciuc/Mold-street

Compania WJ Holding Limited din Cipru, deținută de milionarul Yuri Drukker, încearcă să recupereze prin instanțele internaționale și cele din Moldova un prejudiciu, estimat la circa 10 milioane de dolari, de la așa zisa republică moldovenească nistreană (RMN), scrie portalul Mold-street.

Până în 2011, holdingul WJ a deținut fabrica de ulei Floarea Soarelui din Bălți și alte active în Republica Moldova (controla circa 70% din piața uleiului vegetal), pe care le-a vândut lui Vaja Jhashi. A păstrat în schimb uzina de ulei din Bender, pe care cumpărat-o în 2003 de la autoritățile separatiste de la Tiraspol.

O investigație Mongabay arată că firmele deținute de Yuri Drukker și partenerii săi au fost implicate în operațiuni de spălare a banilor, evaziune fiscală, cooptarea persoanelor politice de rang înalt în încercarea de a captura piețele agricole de bază ale democrațiilor emergente. În plus, au făcut totul cu sprijinul financiar al uneia dintre principalele bănci de dezvoltare din lume.

Pe lângă plata prețului de cumpărare de 1,05 milioane dolari, WJ Holding Limited s-a angajat atunci să facă și o serie de investiții în modernizarea fabricii, să mențină activitatea și să achite la timp salariile angajaților.

O parte din angajamente însă nu au putut fi îndeplinite la timp, ca urmare a unor situații de forță majoră, care au dus la sistarea activității uzinei pentru câțiva ani.

Pe 28 martie 2012 a fost semnat un acord adițional, care a inclus un program de investiții actualizat, prin care WJ au repus în funcțiune uzina, în proiect fiind atrasă și Stubrick Limited, o companie cipriotă însărcinată cu marketingul și care, împreună cu WJ Holding, obține finanțare din exterior, scrie Mold-street.

Conform programului de investiții din 2012, WJ Holding a fost obligată să proceseze 400 de tone de semințe oleaginoase pe zi. La rândul său, autoritățile de la Tiraspol s-au angajat să introducă o taxă la export de 10% la semințe oleaginoase, cu un minim de 30 euro pe tonă, pentru cinci ani de la 1 august 2012.

Aceasta a fost introdusă în mai 2012 și era menită să asigure o aprovizionare adecvată cu materie primă Uzina de la Bender la un preț rezonabil.

Dar la finele anului 2012 decizia de introducere a acestei taxe a fost abrogată, iar în 2013 taxa la exportul de semințe de oleaginoase a fost restabilită, dar numai la un nivel de 5% cu un minim de 10 euro pe tonă. Ea urma să rămână în vigoare timp de patru luni, începând cu 21 septembrie 2013. Pe 27 septembrie 2013, taxa a fost redusă la doar 5 dolari pe tonă.

WJ Holding a scris de câteva ori conducerii de la Tiraspol, inclusiv liderului separatist Evgheni Șevciuc, cerând îndeplinirea angajamentelor, deoarece abolirea taxei descurajează investitorii și îngreuna obținerea finanțării pentru achiziționarea de materii prime.

Mai departe însă autoritățile separatiste au adoptat alte decizii, care au afectat activitatea uzinei, inclusiv un statut special pentru companiile offshore din anumite jurisdicții „paradis fiscal” care își desfășoară activitatea în Transnistria. Astfel, pentru asemenea societăți costurile pentru gaze și electricitate s-au dublat.

Așa că în final uzina și-a sistat activitatea, iar WJ Holding s-a adresat în arbitraj internațional pentru recuperarea investițiilor, notează sursa citată.

Pe 6 iunie 2018, Curtea de Arbitraj a Camerei Internaţionale de Comerţ din Paris, Franța, a decis încasarea din contul așa zisei rmn în beneficiul WJ Holding Limited a sumei de 1,05 milioane de dolari cu titlu de rambursare a prețului de achiziție pentru acţiunile uzinei din Bender, 2,77 milioane dolari cu titlu de compensaţie pentru investițiile efectuate în decursul anilor 2003-2011, 5,11 milioane de dolari cu titlu de compensaţie pentru investițiile efectuate în decursul anilor 2012-2014 și 878.570 dolari cu titlu de penalitate contractuală.

De atunci WJ Holding Limited încearcă încasarea sumei prin intermediul instanțelor de judecată din Republica Moldova și alte state.

De exemplu, Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Sud din New York a decis pe 9 februarie 2021 să satisfacă cererea WJ Holding Limited de încasare de la autoproclamata rmn a sumei de 12,43 milioane de dolari.

În schimb, Curtea de Arbitraj din Moscova a respins, pe 29 iunie 2021, cererea WJ Holding Limited de recunoaștere și încuviințare a executării silite a hotărârii arbitrale străine a Curții de Arbitraj a Camerei Internaționale de Comerț din Paris.

Și Curtea de Apel Chișinău a respins, pe 3 iunie 2022, o astfel de cerere, dar pe 21 septembrie 2022 Colegiul Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a adoptat o hotărâre prin care a casat încheierea Curții de Apel Chișinău din 3 iunie 2022.

Totodată, CSJ a decis că cererea WJ Holding Limited privind recunoaşterea şi încuviințarea executării silite a hotărârii arbitrale străine se trimite la Curtea de Apel Chișinău, pentru examinare în același complet de judecată.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media