Declarația comună adoptată la Washington, după întrevederea între Joe Biden și Vladimir Zelenski la Casa Albă: SUA oferă Ucrainei armament de 60 de milioane de dolari în lupta împotriva agresiunii rusești

2 septembrie 2021, 15:49 SUA 139
Joe Biden și Vladimir Zelenski.  Sursa: Joe Biden/Facebook

Președintele SUA, Joe Biden, l-a primit la Casa Albă pentru prima dată pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar cu acest prilej cei doi lideri au adoptat o declarație comună privind parteneriatul strategic SUA-Ucraina.

„La treizeci de ani de la restabilirea independenței Ucrainei, legăturile dintre Statele Unite și Ucraina sunt mai puternice ca niciodată. Valorile noastre comune și angajamentul nostru față de o Europă întreagă, liberă, democratică și în pace constituie baza parteneriatului nostru strategic. Lucrăm împreună pentru a aborda provocările globale comune, inclusiv securitatea și diversificarea energetică, schimbările climatice și pandemia COVID-19”, se arată în declarația comună.

Totodată, oficialii menționează că relația țărilor servește drept piatră de temelie pentru securitate, democrație și drepturile omului în Ucraina.

„Suntem dedicați implementării de către Ucraina a reformelor profunde și cuprinzătoare necesare pentru îndeplinirea aspirațiilor sale europene și euro-atlantice. De asemenea, suntem uniți în angajamentul nostru față de suveranitatea Ucrainei și integritatea teritorială în fața agresiunii rusești continue.

În declarație se mai arată că succesul Ucrainei este esențial pentru lupta globală dintre democrație și autocrație.

„În timp ce ne confruntăm împreună cu această provocare, rămânem optimiști cu privire la obiectivele noastre ambițioase comune de a promova democrația, a oferi dreptate, a spori prosperitatea și a consolida securitatea Ucrainei. Ucraina a realizat progrese în construirea instituțiilor cu integritate și intenționează, cu sprijinul SUA, să continue să combată corupția, să asigure responsabilitatea, să protejeze drepturile omului, să realizeze aspirațiile cetățenilor săi și să creeze condiții favorabile pentru atragerea investițiilor străine directe și stimularea creșterii”.

Casa Albă mai informează că pentru a se consemna statutul deosebit al parteneriatului SUA-Ucraina, secretarul de stat al SUA și ministrul ucrainean de externe intenționează să aprobe o nouă Cartă în cadrul reuniunii Comitetului pentru parteneriat strategic de la Washington din această toamnă.

Statele Unite sunt alături de Ucraina și vor continua să lucreze pentru a trage Rusia la răspundere pentru agresiunea sa cu privire la Crimeea. „În secolul XXI, națiunilor nu li se poate permite să redeseneze frontierele cu forța. Rusia a încălcat această regulă de bază în Ucraina. Statele suverane au dreptul de a lua propriile decizii și de a-și alege propriile alianțe. Statele Unite sunt alături de Ucraina și vor continua să lucreze pentru a trage Rusia la răspundere pentru agresiunea sa. Sprijinul SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei este neclintit”, se arată în declarația comună.

În declarație mai este menționat că Statele Unite nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată presupusa anexare a Crimeei de către Rusia și își reafirmă sprijinul deplin pentru eforturile internaționale, inclusiv în formatul Normandie, care vizează negocierea unei rezoluții diplomatice a conflictului condus de Rusia din estul Ucrainei pe baza dreptului internațional , inclusiv Carta ONU. „Statele Unite sprijină eforturile Ucrainei de a utiliza Platforma Crimeea pentru a concentra atenția și acțiunile internaționale asupra costurilor umanitare și de securitate ale ocupării Crimeei de către Rusia, cu scopul de a restabili în mod pașnic controlul Ucrainei asupra acestui teritoriu în conformitate cu dreptul internațional. Împreună, cerem Rusiei să reia angajamentul pentru încetarea focului din estul Ucrainei și să se angajeze cu adevărat în eforturile de soluționare a conflictelor pentru a pune capăt războiului”.

Totodată, Statele Unite anunță un nou pachet de asistență de securitate de 60 de milioane de dolari, care include sisteme anti-blindate suplimentare Javelin și alte capacități defensive letale și neletale, pentru a permite Ucrainei să se apere mai eficient împotriva agresiunii rusești. Statele Unite au angajat 2,5 miliarde de dolari în sprijinul forțelor ucrainene din 2014, inclusiv peste 400 de milioane de dolari doar în acest an.

În declarație este menționat că Statele Unite și Ucraina „acordă prioritate problemelor de securitate cibernetică la nivel de conducere. În octombrie, guvernele SUA și Ucraina intenționează să organizeze al patrulea dialog cibernetic SUA-Ucraina la Kiev pentru a consolida cooperarea bilaterală în domeniul securității cibernetice, schimbul de informații și sprijinul SUA pentru consolidarea capacității Ucrainei în domeniul securității cibernetice, inclusiv în sectorul financiar al Ucrainei”.

Referitor la situația pandemică, potrivit declarației, Statele Unite au oferit aproximativ 55 de milioane de dolari în asistență legată de COVID-19 și au donat Ucrainei aproape 2,2 milioane de doze de vaccinuri COVID-19. Statele Unite intenționează să ofere asistență suplimentară Ucrainei, să includă sprijin pentru depozitarea lanțului frigorific și 12,8 milioane de dolari suplimentari în asistență legată de COVID, extrasă din Actul privind planul de salvare pentru America.

Conflictul aflat în curs în estul Ucrainei a lăsat 3,4 milioane de persoane care au nevoie de ajutor umanitar. Din 2014, Statele Unite au acordat asistență de salvare a vieții de peste 306 de milioane de dolari pentru a ajuta ucrainenii care au nevoie, care se îluptă pe hrană, adăpost, apă potabilă sigură și protecție pentru cei mai vulnerabili, inclusiv persoanele în vârstă. Guvernul SUA va acorda Ucrainei în acest an asistență umanitară suplimentară de 45 de milioane de dolari, se mai arată în declarația semnată de cei doi președinți.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media