Alexandru Tănase, despre nemulțumirile legate de prima ședință a Parlamentului: „Nu s-a întâmplat nimic altceva decât respectarea procedurii legale”

26 iulie 2021, 12:53 Politică 4614
Alexandru Tănase.  Sursa: Alexandru Tănase/Facebook

Fostul președinte al Curții Constituționale (CC), Alexandru Tănase, s-a arătat nedumerit de nemulțumirile care au apărut după ce fracțiunea majoritară PAS a decis să ia o pauză până joi, 29 iulie, pentru a aproba organele de conducere ale Legislativului și pentru constituirea fracțiunilor parlamentare. Expertul în drept constituțional a precizat că totul s-a făcut conform procedurii legale.

Socialistul Vlad Batrîncea a declarat, într-un briefing de presă după ședința Parlamentului, că procedura de constituire a noului Legislativ a fost încălcată. Totuși, fostul președinte al CC, Alexandru Tănase, susține contrariul.

Tănase a declarat pentru Replica Media că procedura legală de constituire a noului Legislativ a fost respectată: „Are loc ședința de constituire și mai apoi se formează organele de lucru ale Parlamentului”, a precizat Tănase.

„Nu prea înțeleg nemulțumirile față de pauza luată de Parlament pentru constituirea fracțiunilor parlamentare. De fapt nu s-a întâmplat nimic altceva decât respectarea procedurii legale. Astfel, Președinta Curții Constituționale a prezentat raportului privind rezultatele alegerii Parlamentului și validarea mandatelor deputaților aleși. Președinta Republici a venit cu un mesaj politic față de Parlamentul ales, iar deputații și-au luat câteva zile pentru a constitui grupurile parlamentare și organele de lucru ale Parlamentului. Apropo, art. 4 (3) al regulamentului Parlamentului prevede că fracțiunile parlamentare se constituie în termen de 10 zile (!) după constituirea legală a Parlamentului”, a scris Alexandru Tănase pe pagina sa de Facebook.

Amintim că socialiștii s-au arătat nemulțumiți de decizia deputaților fracțiunii PAS în Parlament, care au propus luarea unei pauze până joi, 29 iulie, pentru a aproba organele de conducere ale Parlamentului. Deputatul socialist din BECS, Vlad Batrîncea, a declarat că astfel s-a încălcat regulamentul cu privire la constituirea noului Legislativ.

Astăzi, 26 iulie 2021, a avut loc ședința de constituire a Parlamentului nou ales. La încheierea ședinței, liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu, a propus o pauză până joi, 29 iulie. „Deși regulamentul prevede 10 zile pentru constituirea fracțiunilor, alegerea organelor de conducere, șamd, noi propunem în zilele care urmează să decidem asupra componenței nominale a comisiilor, președinții, vicepreședinții, secretarii, membrii biroului și să revenim în ședință joi, la orele 10:00”, a spus Igor Grosu, înainte ca deputații să părăsească plenul Legislativului.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media