„Vom fi cu toți martorii unui maraton contra cronometru. Eu voi demonstra și pe acest caz nevinovăția”: Dodon, după încheierea urmăririi penale în dosarul „Energocom”, unde are statut de învinuit

9 august 2022, 15:50 Justiție 5738
Igor Dodon a votat.  Sursa: Replica Media

Fostul președinte Igor Dodon, investigat în două dosare penale - unul denumit generic „Energocom” și al doilea fiind învinuit pentru patru capete de acuzare, a venit cu un comentariu după ce Procuratura Generală a anunțat că a încheiat acțiunile de urmărire penală pe episodul incriminat ex-președintelui Republicii Moldova din „schema cu energia electrică”. Aflat în arest la domiciliu, într-un mesaj pe rețelele de socializare ex-liderul PSRM dă de înțeles că se va adresa Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO).

„Juriștii pot explica ușor graba procurorilor de a trimite în judecată acest dosar, chiar și în lipsa probelor. Dar în țara unde justiția este controlată politic, asta mai puțin contează. Avertizez că vom fi cu toții martorii unui maraton contra cronometru pe acest caz. Și din nou cu justiție televizată, dar fără probe juridice. Acest “sprint” al justiției capturate de la Chișinău a fost anticipat chiar ieri de Sergiu Litvinenco. Ministrul Justiției s-a scăpat cu vorba, anunțând că este sigur de finalitatea pe dosare, care va veni “cu mult mai devreme decât cred unii și cu mult mai devreme decât asta s-a întâmplat în alte state”.

Nu vom întreba nici retoric de unde un ministru al Justiției cunoaște despre finalitatea și viteza dosarelor penale, dacă nu le controlează direct. Declarația lui va servi, în viitorul apropiat, drept probă atât pentru CEDO, cât și pentru un dosar penal pentru abuz de putere, intervenție în actul justiției și capturarea statului. Iar eu voi demonstra și pe acest caz nevinovăția”, a transmis Dodon.

Amintim că, Procuratura Generală a încheiat acțiunile de urmărire penală pe episodul incriminat ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, vizat în cadrul cauzei penale, denumit generic „Energocom”. În cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Totodată, Igor Dodon este investigat într-un alt dosar, inițiat la sfârșitul lunii mai curent, fiind bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media