Tiraspolul acuză nejustificat Chișinăul de blocadă economică. Biroul Politici de Reintegrare publică noi cifre privind cota importurilor pe semestrul I 2022

4 august 2022, 11:27 Economie 110
Tiraspol.  Sursa: Replica Media

Biroul Politici de Reintegrare a publicat noi cifre care relevă cota procentuală cantitativă a importurilor de bunuri în regiune pe semestrul I 2022, raportat la totalul importurilor pe întreg teritoriul țării. Într-un comunicat de presă, reprezentanții Biroului menționează că cifrele demonstrează că Tiraspolul a acuzat nejustificat autoritățile de la Chișinău privind aplicarea pretinsei „blocade” comercial-economice.

Astfel, în semetsrul I din 2022, regiunea transnistreană a importat:

- 20,42% din totalul de carne congelată și organe comestibile proaspete, refrigerate și congelate;

- 17,66% din totalul de pește și fructe de mare vii, proaspete, congelate;

- 10,40% din total de benzină, ș.a.m.d.

Cifre detaliate în acest sens sunt în posesia autorităților naționale competente.

Coraportul unor cifre de bunuri importate cu numărul locuitorilor cu domiciliu permanent în raioanele de est ale țării evidențiază o diferență la unele categorii de mărfuri de 2-3 ori mai mare comparativ cu malul drept al Nistrului ceea ce denotă că acele bunuri nu sunt consumate exclusiv în regiune ci pătrund și pe alte piețe de consum.

Mai mult decât atât în anul curent se observă o creștere a cererii de bunuri achiziționate de pe malul drept al Nistrului, iar companiile din regiune ce desfășoară operațiuni comercial-economice externe conform rigorilor legislației naționale în vigoare continuă să beneficieze de un șir de facilități fiscal-vamale, se mai arată în comunicatul BPR.

Corespunzător, retorica acuzatoare și provocatoare a Tiraspolului este nefondată și lipsită de date veridice probate, notează Biroul.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media