DOC/ Slusari a publicat o notă SIS despre averile lui Musteață și Cernat. Magistrații spun că informațiile nu corespund în totalitate adevărului și acuză o tentativă de denigrare

23 noiembrie 2021, 17:57 Justiție 348
Alexandr Slusari, Dorel Musteață, Nina Cernat.  Sursa: Colaj Replica Media

Fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandr Slusari, a publicat o notă informativă, care ar fi fost emisă de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) pe numele magistraților Dorel Musteață și Nina Cernat în iarna anului 2020. Din documentele prezentate de fostul parlamentar, reiese că ambii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar fi persoane înstărite, cu mai multe locuințe, automobile, și terenuri agricole. Solicitați de Replica Media, atât Dorel Musteață, cât și Nina Cernat, au declarat că o mare parte din informația prezentată nu corespunde realității și au dat de înțeles că documentele au apărut în spațiul public exact în momentul în care CSM a început să dea curs solicitărilor Procuraturii de inițiere a mai multor dosare penale pe numele persoanelor din sistemul justiției.

„Aceasta este nota informativă de la SIS pe numele lui Dorel Musteață și Ninei Cernat. Vedeți despre câte apartamente, case de lux, terenuri și automobile este vorba. Vedeți cine și cu cine sunt cumătrii și cine a deservit pe Platon în cadrul operațiunii Laundroma”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

Vicepreședintele Platformei DA a spus că se bucură că s-a pornit lupta cu îmbogățirea ilicită, în special în rândurile judecătorilor, menționând că este important ca acest proces să nu fie unu selectiv.

„După cum vedeți, domnul Stoianoglo a avut toata informația la dispoziția din ianuarie 2020, însă nu a pornit dosar penal. Atunci Dorel Musteață era loial regimului Dodon - Platon, iar mai apoi, probabil domnul Procuror General s-a gândit la târguri politici. Evident că aceeași informația a primit și doamna Sandu, și domnul Litvinenco și doamna Stamate. Însă dânșii au preferat să „reformeze” justiția cu Dorel Musteață și Nina Cernat”, a mai adăugat Slusari.

Solicitat de Replica Media, Dorel Musteață s-a arătat nedumerit de existența unei asemenea note informative, cu toate că a menționat că știa că a fost urmărit anterior.

Magistratul a spus că „lucrurile expuse în acea notă sunt denaturate”.

„Acolo este un automobil care aparține cumnatei mele, dar este inclus ca al meu. Sunt bunuri pe numele soacrei și al soției dobândite până la căsătorie. Mai mult de atât, acolo sunt două apartamente care aparțin fostei soții. Eu nu nici nu știu unde se află aceste apartamente, dar sunt înregistrate pe numele fiicei noastre. Declarațiile mele pe venit sunt expuse în fiecare an. Două case... una este casa părinților, alta este casa socrilor. Achitarea tranșei - din nota care este publicată se vede că informația este neverificată. Însăși SIS confirmă în acest mod că nu sunt probe că cineva mi-ar fi achitat apartamentul meu la preț preferențial”, a argumentat judecătorul.

Președintele CSM consideră că verificările s-au făcut în 2019, înainte de concursul la Curtea Constituțională. El a dat de înțeles că de atunci s-a aflat sub presiunea PSRM și a Platformei DA, dar și a judecătorilor din sistem controlați de aceste două formațiuni politice, timp în care i s-a cerut demisia de două ori de oameni apropiați conducerii președintelui de atunci Igor Dodon și a premierului Ion Chicu, iar în martie 2020 a fost reținut fratele său, care a fost eliberat după 48 de ore.

„Am fost abordat de mai multe ori de către Nicolae Posturusu, care era consilierul președintelui de atunci Igor Dodon, dar și de către ministrul Afacerilor Interne de atunci, Andrei Năstase. Faptul că dânșii mă telefonau, îmi scriau mesaje, pot confirma cu ușurință”, a spus judecătorul.

Judecătorul a anunțat, pe această cale, că va depune o plângere la Procuratură, în care va cere investigarea modului în care Alexandr Slusari a intrat în posesia acestor documente.

„Dacă acest document există, înseamnă că el trebuie să fie secret. Dacă el are acces la documente secrete, trebuie să spună de unde are acces. Probabil că, dacă există la SIS sau la PG acest document, înseamnă că organele abilitate trebuie să verifice scurgerile de informații”, a spus Musteață.

Dorel Musteață consideră că momentul în care nota informatică SIS a apărut în spațiul public nu este o simplă coincidență. Magistratul a menționat că acest lucru s-a întâmplat după ce judecătoarea Olesea Țurcan a cerut recuzarea sa „la examinarea demersului cu privire la eliberarea avizului pentru pornirea urmăririi penale” pe numele acesteia, solicitat de către procurorul general interimar Dumitru Robu.

La rândul său, judecătoarea Nina Cernat ne-a spus o mare parte din informația prezentată în pretinsele note informative ale SIS nu corespunde adevărului - „acolo este inclusă și averea surorii mele, care are familia ei și care nu are nimic comun cu mine, cumnatul meu... Eu nu știu cine a semnat așa informație... Îmi pare rău că SIS lucrează în așa mod”.

Magistrata a declarat pentru Replica Media că informația a fost adunată atunci când ea și Dorel Musteață au fost cei mai vocali în CSM, când s-au pronunțat „împotriva faptului ca politicul să acapareze justiția” și a apărut în spațiul public exact în momentul în care CSM a început să dea acordul la începerea dosarelor penale - „cineva a obținut această informație, nu știu în ce mod, și a hotărât să ne ponegrească”.

Îmi este interesant cum au ajuns aceste informații în spațiul public, acolo sunt date cu caracter personal inclusiv a rudelor mele. Mă gândesc să iau măsuri”, a subliniat Nina Cernat.

Judecătoarea a ținut să sublinieze că nu are nicio legătură cu Veaceslav Platon, așa cum menționează Alexandr Slusari.

„Eu sunt una dintre judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție care am anulat o hotărâre ce ține de dosarul Laundromat. Eu nici acum nu știu cine e Platon, niciodată nu l-am cunoscut și nici nu am de gând. Nu am nicio tangență cu el și nici cu firmele lui”, ne-a spus judecătoarea Nina Cernat.

Am solicitat de la SIS o confirmare privind autenticitatea documentelor prezentate de ex-deputatul Alexandr Slusari, însă nu am primit deocamdată un răspuns.

Amintim că la 4 noiembrie 2021, președintele interimar al CSM Dorel Musteață și judecătorul Ghenadie Plămădeală au fost numiți de Parlament în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), până la atingerea plafonului de vârstă, de 65 de ani.

Proiectul dat a fost criticat dur de opoziție. Deputatul BCS, Vasile Bolea, a acuzat majoritatea că l-a accedat în funcție pe candidatul Musteață ca să-i „întoarcă datoria pentru serviciul prestat”, fâcând referire la mișcările din cadrul Procuraturii Generale în ultima perioadă.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media