Dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durleşti: 20 de zile de arest pentru fiica fostului primar al orașului

19 noiembrie 2021, 19:55 Justiție 240
Centrul Național Anticorupție (CNA).  Sursa: Replica Media

Centrul Național Anticorupție (CNA) anunță că persoana reținută pentru 72 de ore fiind cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durleşti, a primit mandat de arestare pentru 20 de zile. Potrivit Anticorupție.md, este vorba despre Diana Crudu - fiica fostului primar de Durlești.

„Persoana reţinută de CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durleşti a fost arestată pentru 20 de zile. Decizia poate fi contestată”, se menționează în comunicatul CNA.

Persoana vizată ar fi Diana Crudu - fiica fostului primar de Durlești, potrivit portalulului Anticorupție.md. Aceasta este cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă până la 8 ani de detenție cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.

Amintim că, mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești sunt cercetați penal de ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii anticorupție într-un dosar de abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza orașului Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc.

Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada anilor 2005 - 2006, un consilier local, devenit ulterior primar, și alți funcționari din cadrul primăriei Durlești ar fi eliberat în mod fraudulos titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru 21 de loturi, amplasate în extravilanul orașului Durlești, cu suprafața totală de circa 1,5 ha.

„În continuarea acțiunilor sale infracționale, fostul consilier le-ar fi solicitat pretinșilor beneficiari să se prezinte la notar, unde ar fi semnat procuri generale, care îl împuterniceau pe primul, dar și pe membri ai familiei lui, să administreze și să înstrăineze terenurile respective. Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice”, potrivit CNA.

Ancheta a stabilit că, beneficiarii finali ai terenurilor s-au dovedit a fi rude, persoane apropiate fostului consilier, dar si persoane implicate în schemă. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depășește 6,5 milioane de lei.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media