Maia Sandu, mulțumită de semnarea contractului cu „Gazprom” și consideră convenirea asupra auditării datoriei R. Moldova „un precedent pozitiv în relațiile noastre cu Federația Rusă”

1 noiembrie 2021, 12:21 Politică 197
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.  Sursa: presedinte.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că criza gazelor naturale a fost depășită, odată cu semnarea unui nou contract cu „Gazprom”. Șefa statului a declarat, în cadrul unui interviu acordat publicației ruse „Kommersant”, că este mulțumită de felul în care au decurs negocierile cu partea rusă privind semnarea unui nou contract privind livrarea gazelor către țara noastră, iar faptul că părțile moldo-ruse au convenit asupra unui audit în privința „datoriei istorice” i se pare „ un precedent pozitiv în relațiile noastre cu Federația Rusă.”

„Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu va răspunde luni la întrebările presei despre ce s-a semnat și cum au decurs negocierile. Vreau să spun că vom avea gaz după 1 noiembrie. Acesta este un lucru deja foarte bun. Există un preț care sugerează că Guvernul sau autoritatea de reglementare ar trebui să majoreze tarifele la gaze. Va exista o creștere a tarifelor, dar, în același timp, această creștere nu este atât de mare pe cât ar fi dacă am fi cumpărat astăzi la prețul de piață, pentru că știm cu toții că prețurile de astăzi sunt foarte, foarte mari. Suntem mulțumiți că acest contract a fost agreat și semnat”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a subliniat că Republica Moldova nu a prelungit contractul vechi, ci a semnat un contract nou cu „Gazprom”, iar pe lângă contractul propriu-zis de livrare a gazelor naturale către R. Moldova, părțile au convenit asupra semnării unui protocol, ce presupune auditarea „datoriei istorice.”

„Acesta este un nou contract. Nu am văzut contractul, este un document între doi agenți economici – „Moldovagaz” și „Gazprom”. Știm care este formula din contract și știm că contractul este pe cinci ani. Există și un protocol care a fost semnat de domnul Spînu și domnul Miller. Protocolul spune că părțile au convenit că va avea loc o ședință a comisiei interguvernamentale și că una dintre problemele ce urmează a fi discutată este cea a gazelor naturale. Acolo vor fi, probabil, precizate unele lucruri: cum va avea loc auditul „datoriei istorice” atunci când vor începe discuțiile privind restructurarea acestei datorii.

Totodată, președinta Maia Sandu a precizat că „încă de la început, Guvernul a spus că ar trebui făcut un audit pentru a începe o conversație despre datorii. Protocolul spune că se va face un audit și apoi se va începe o conversație despre ce se va întâmpla cu acele datorii care vor fi confirmate de audit”.

„Este imposibil să faci față tuturor acestor subiecte într-o săptămână, în două săptămâni, pentru aceste decizii e nevoie de timp. Mai întâi e nevoie să vedem ce documente sunt acolo, să se facă un audit și se înceapă o conversație despre restructurare. Mi se pare că acesta este un precedent pozitiv în relațiile noastre cu Federația Rusă, că putem rezolva problema, chiar și o problemă atât de gravă - criza gazelor. Acesta este un bun exemplu că putem rezolva și alte subiecte”, a precizat Sandu.

De asemenea, Maia Sandu a comentat decizia Președinției, dar și a Guvernului de a se implica în negocierile cu Rusia privind livrarea gazelor naturale către Republica Moldova.

„În condiții normale, Guvernul și cu atât mai mult președintele nu ar trebui să participe la negocierile dintre două întreprinderi comerciale - „Moldovagaz” și „Gazprom”. Când prețurile au început să crească la niveluri inacceptabile, a devenit clar că Guvernul ar trebui să se ocupe de această problemă, deoarece aceasta este o problemă foarte serioasă. Prin urmare, l-am sunat de mai multe ori pe domnul Kozak, am vorbit despre aceste probleme, așa că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a plecat în Rusia. Pe de altă parte, atât eu cât și prim-ministra am discutat cu partenerii noștri din alte țări pentru a căuta o soluție, aveam nevoie de gaz, deoarece nu am primit întreg volumul necesar. Am vorbit cu toată lumea și toată lumea și-a dorit foarte mult să ne ajute și a făcut tot ce a putut.

Potrivit Maiei Sandu, negocierile cu șeful-adjunct al administrației Președinției Federației Ruse, Dmitri Kozak, au ajutat în rezolvarea crizei gazelor.

„Am transmis constant mesajul că ne dorim ca contractul să fie semnat, dar ne dorim ca acesta să fie semnat în condițiile pe care să le putem îndeplini. Am încercat să explicăm termenii noștri”, a spus Maia.

Președinta Maia Sandu a demontat informațiile apărute în spațiul public preluate de la Financial Times privind condițiile politice impuse de Rusia Republicii Moldova cu privire la semnarea unui nou contract, precum și prețul vehiculat în presa rusă de 500-600 de dolari per mia metri cubi, potrivit noului contract.

„Persoana care a semnat acest document știe mai bine care va fi prețul” și „în aceste negocieri nu au fost discuții” privind obligarea ieșirii R. Moldova din Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE și aproperea de Uniunea Euroasiatică, a conchis președinta.

Livrările de gaze către Republica Moldova au început luni, 1 noiembrie, în baza unui nou contract cu „Gazprom”, a declarat pentru TASS purtătorul de cuvânt al „Moldovagaz”, Alexandr Barbov.


Un nou contract cu „Gazprom”, pe o durată de 5 ani, la un preț aproximativ de 450 de dolari per mia de metri cubi

Gigantul rus „Gazprom” şi Republica Moldova au anunţat vineri, 29 octombrie, prelungirea cu cinci ani a unui acord de livrare a gazului rusesc către Chișinău. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei „Moldovagaz” și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Noul acord a fost semnat după trei zile intense de negocieri cu partea rusă, acestea fiind purtate de Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, la care a participat și președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

„Negocierile au inclus multe runde de discuții, în diferite formate, atât cu „Gazprom” la Sankt-Petersburg, cât și cu administrația prezidențială a Federației Ruse la Moscova. În paralel au existat multiple discuții telefonice la diferit nivel. Ultima rundă de negocieri a durat trei zile, în perioada 27-29 octombrie la Sankt Petersburg și s-a încheiat cu semnarea de către mine și Alexei Miller a unui protocol care stabilește detalii referitor la agenda comună pe problema gazelor și semnare de către „Moldovagaz” și „Gazprom” a contractului de livrarea a gazelor pentru țara noastră începând cu 1 noiembrie”, povestește Spînu.

Andrei Spînu susține că noul contract cu „Gazprom” nu prevede nicio condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în niciun fel, iar datoria formată la „Moldovagaz”, va fi achitată după efectuarea unui audit.

„Pentru a opri orice speculație - protocolul semnat nu prevede nicio condiționalitate politică și nu pomenește regiunea transnistreană în nici un fel. În ceea ce privește datoria formată la „Moldovagaz”, am convenit să efectuăm un audit independent al acestei datorii în 2022. În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și să avem noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către „Moldovagaz””, a sublinat Spînu.

Spînu a precizat că în legătură cu prețul ee vorba de o relație comercială între „Moldovagaz” și „Gazprom””, iar „doar dacă vor decide aceste companii va fi făcută publică această formulă”.

„În ceea ce ține de preț, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația noastră, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață. Dat fiind că e vorba de o relație comercială între Moldova-Gaz și Gazprom, doar dacă vor decide aceste companii va fi făcută publică această formulă, dar ce pot spune la acest moment este că, în baza prețurilor actuale pe piață, pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În condițiile actuale vom avea un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”, a punctat Andrei Spînu.

Agenția de presă rusă TASS, care a citat o sursă apropiată negocierilor moldo-ruse, scria că prețul pe care-l va achita Republica Moldova pentru gazele naturale ruse, în baza noului contract cu compania „Gazprom”, poate fi între 500-600 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Criza gazelor naturale în Republica Moldova

În octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu „Gazprom”, în volum insuficient. Din aceste considerente, diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei „Energocom”, la prețuri de piață.

Începând cu 22 octombrie, și timp de 30 de zile, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență în contextul situației excepționale de pe piața gazelor naturale.

După instituirea stării de urgență în sectorul energetic, sâmbătă, 23 octombrie, Ucraina a anunțat că este gata să acorde asistență Republicii Moldovei privind aprovizionarea cu gaze în legătură cu situația dificilă din țară, din cauza eșecului negocierilor cu Gazprom - companie controlată de statul rus. Declarația a fost făcută de secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, transmite biz.nv.ua.

Ulterior, Republica Moldova a început procurarea gazelor naturale din surse alternative, iar ce-a patra rundă de licitații lansate de Energocom pentru achiziționarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale, drept furnizor și partener în asigurarea securizării energetice a țării se numără și compania ucraineană „Naftogaz”.

Pentru a susține Republica Moldova în această situație, Comisia Europeană a anunțat că va acorda un sprijin financiar nerambursabil de 60 de milioane de euro Republicii Moldova, pentru a ajuta țara în problema aprovizionării cu gaze.


După primele negocieri eșuate cu „Gazprom”, Serghei Kupriyanov, un oficial din cadrul companiei de gaz, a declarat că, dacă întreaga datorie a țării noastre pentru gazul furnizat, în sumă de 433 de milioane de dolari, nu va fi achitată integral și, în consecință, nu va fi semnat un nou contract de la 1 decembrie a acestui an, atunci „Gazprom” va opri livrările de gaze către Republica Moldova, transmite TASS.

Ulterior, viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii, Andrei Spînu, a venit cu primele declarații după vizita de la Moscova privind semnarea unui nou contract cu „Gazprom” de furnizare a gazelor naturale pentru Republica Moldova. Astfel, Spînu a confirmat că prețul cerut de conducerea rusă este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz și include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a pretinsei datorii de circa 700 de milioane de dolari.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat că nu recunosc datoria istorică invocată de Federația Rusă, în sumă de circa 700 de milioane de dolari, la gazele naturale din anii precedenți. Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că se va negocia cu reprezentanții Gazprom asupra inițierii unui audit în vederea clarificării existenței datoriei anunțate de partea rusă.


Publicația britanică Financial Times a publicat miercuri, 27 octombrie, un articol dedicat crizei gazelor din Republica Moldova în care dezvăluie că Rusia prin Gazprom a cerut Republicii Moldova să renunțe la Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE și implementarea pachetului energetic 3 în schimbul unui contract avantajos de durată de livrare a gazelor.

Cei de la Financial Time citează 2 surse independente care au participat la negocierile de săptămâna trecută. Potrivit acestora, Rusia își dorește o slăbire a influenței europene în Republica Moldova, în schimb fiind gata la concesii mai mari privind livrarea gazelor. Asta după ce „în iulie președinta Maia Sandu și partidul pro-vest susținut de ea au câștigat detașat alegerile parlamentare”, notează publicația.

Kremlinul însă a negat informația. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, susține că „sunt negocieri exclusiv comerciale”, potrivit RIA Novosti.

De menționat că, contractul Chişinăului cu „Gazprom” a expirat la sfârşitul lunii septembrie. Guvernul a cerut o prelungire, dar a fost respinsă noua ofertă de preţ de 790 USD per 1.000 metri cubi de gaz.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media