ULTIMA ORĂ/ Procurorul general suspendat, plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile

8 octombrie 2021, 18:27 Justiție 445
Alexandr Stoianoglo.  Sursa: Replica Media

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu, potrivit deciziei magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Cererea de recuzare a judecătorului, Nicolae Corcea, a fost respinsă, după ce avocații lui Stoianoglo au solicitat recuzarea acestuia. Anunțul a fost făcut de Victor Furtună, imediat după ce Curtea Supremă de Justiție a respins cererea de strămutare a dosarului Stoianoglo la o altă instanță de grad superior.

Procurorul de caz în dosarul Stoianoglo a explicat de ce a cerut 30 de zile de arest pentru Procurorul General suspendat. Victor Furtună anunță că deja sunt 5 capete de acuzare care sunt „extrem de grave” și prevăd pedeapsă cu închisoarea, influența lui Stoianoglo în Procuratură și exemplele de presiune din partea altor procurori pe care le-a avut zilele trecute.

„Domnul Stoianoglo trebuie plasat în arest din mai multe considerente. În primul rând, dumnealui este învinuit în 5 infracțiuni extrem de grave pentru care legea prevede pedeapsă cu închisoare. Dumnealui este o persoană publică, este procuror general al republicii, s-a constatat în cadrul urmăririi penale că dumnealui a favorizat un grup de crimă organizat, cred că nu este cazul să spun ce grup, este grupul condus de Veaceslav Platon care i-a ajutat să revizuiască o hotărâre de judecată definitivă, să scape de închisoare, să evite înaintarea bănuielilor pe anumite capete de acuzare, să pună în aplicare alte scheme infracționale care deja sunt implementate și sunt în fază incipientă. Totodată dlui este procuror general conducător al Procuraturii Generale și este șeful procurorilor ierarhic inferiori, are o influență extrem de mare în sistemul procuraturii. Vă dați seama, eu sunt acum un om care luptă de unul singur împotriva întreg sistemului”, a declarat Furtună.

Procurorul spune că dacă Stoianoglo va fi pus în libertate există riscul să influențeze ancheta, iar acuzarea să nu poată administra probe. Un alt argument al lui Furtună ține și de presiunile la care a fost supus imediat după inițierea dosarului penal pe numele lui Alexandr Stoianoglo.

„Dumneavoastră știți că au fost careva incidente, inclusiv presiuni asupra mea. Vă dau exemple. Elementar este faptul că nu am putut lua, este o chestiune procedurală, fiecare cauză penală urmează să aibă număr de evidență. Eu elementar, până nu am depus un raport pe numele CSP-ului, pe numele conducătorilor nu am putut elementar lua numere de evidență. Intervenții care probează că există riscuri de împiedicare a bunei desfășurări a urmăririi penale. Intervenția PG asupra membrilor CSP în momentul examinării, ați fost cei care ați monitorizat și ați dat în vileag aceste fapte. Alt exemplu, conflictul meu cu superiorul meu care îmi cerea explicații asupra unor chestiuni care nu avea dreptul legal să le ceară. S-a constat că dlui era în conflict de interese, este o persoană interimară numită în funcție de domnul Stoianoglo. Elementar vorbind, funcția lui se ține de semnătura domnului Stoianoglo. El nu avea dreptul să-mi ceară mie explicații”, a explicat Furtună.

În același timp, procurorul spune că nu este influențat de actuala guvernare și afirmă că este „independent și supus numai legii și cred că orice procuror corect și integru ar fi procedat exact ca mine”.


La 6 octombrie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de numire a lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar. Documentul a fost semnat miercuri, 6 octombrie, la scurt timp după ce Robu a fost desemnat oficial de către Consiliului Superior al Procurorilor să exercite interimatul la șefia Procuraturii Generale.

Dumitru Robu a fost desemnat oficial la funcția de procuror general interimar miercuri, 6 octombrie, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor.

Dumitru Robu a mai exercitat interimatul funcției de procuror general. Acum doi ani, candidatura lui Robu la funcţia de procuror general interimar a fost înaintată către Parlament, cu voturile deputaţilor din alianţa de atunci PSRM - ACUM, precum şi a opoziţiei democrate. Dumitru Robu a devenit cunoscut publicului după ce s-a aflat că gestionează dosarul licitaţiei trucate privind amenajarea parcărilor în Chişinău, în care sunt vizaţi fostul primar Dorin Chirtoacă, Nistor Grozavu, omul de afaceri Alexandru Pincevschi, fostul şef al Direcţiei transport, Igor Gamreţki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivaşcenco şi administratorii a trei firme de parking.


În ședința de marți, Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, sesizarea deputatului PAS prin care s-a decis pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, vizând pretinsele acțiuni ilegale. Tot la ședința CSP s-a decis suspendarea sa din funcție.

Totodată, CSP l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună - în calitate de procuror de caz. Acesta a decis pornirea urmăririi penale împotriva procurorului general.

Înainte ca Alexandr Stoianoglo să iasă la un briefing de presă, anunțat pentru ora 18:00, la Procuratura Generală au venit mai mulți ofițeri SIS însoțiți de procurorul anticorupție Victor Furtună, delegat să conducă urmărirea penală.

Ulterior, procurorul general suspendat a ieșit, escortat de mai mulți ofițeri SIS, din sediul Procuraturii Generale, în urma unor percheziții efectuate în biroul acestuia de către procurorul de caz, Victor Furtună, și ofițerii SIS.

Furtună a anunțat ieri că Stoianoglo este reținut pentru 72 de ore, într-un dosar penal în care acesta este bănuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața organelor competente.



Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media