„Imaginile care au apărut din orașele Bucha, Irpin și Hostomel cu sute de civili uciși și lăsați pe străzi sunt groaznice”. Deputații au ținut un minute de regulegere

4 aprilie 2022, 10:26 Societate 487
Mana decedat.webp.  Sursa: Replica Media

„Imaginile care au apărut ieri din orașele Bucha, Irpin și Hostomel cu sute de civili uciși și lăsați pe străzi sunt groaznice”, a declarat președintele Parlamentului în debutul ședinței plenare, solicitând deputaților de a ține un minut de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina.

„Astăzi, 4 aprilie, în Republica Moldova a fost declarată zi de doliul național în memoria tuturor vieților nevinovate pierdute în ultimele 40 de zile în Ucraina. Imaginile care au apărut ieri din orașele Bucha, Irpin și Hostomel cu sute de civili uciși și lăsați pe străzi sunt groaznice.

Republica Moldova condamnă cu fermitate masacrul asupra civililor, iar cei responsabili trebuie trași la răspundere. Transmitem sincere condoleanțe familiilor victimelor și poporului ucrainean”, a declarat speakerul Igor Grosu.

Cu o replică a intervenit secretarul executiv al Partidului Socialiştilor, Vlad Batrîncea, în care a condiționat participarea fracțiunii la aceatsă acțiune.

„Noi vom participa la acest minut de reculegere, dar cu o anumită mențiune - că pe parcursul a opt ani de zile sunt victime, inclusiv Odesa și estul Ucrainei, unde au fost bombardate orașe”, a punctat Batrîncea.

Amintim că, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prin care ziua de astăzi, 4 aprilie 2022, este declarată zi de doliu în toată țara. Doliul este instituit întru comemorarea tuturor victimelor războiului declanșat de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022, și în semn de profundă compasiune și solidaritate față de poporul ucrainean.

Trupele ruse au părăsit regiunea Kiev, iar în urma lor au lăsat imagini de coșmar: orașe pârjolite și zeci de cadavre ale cetățenilor ucraineni care zac chiar pe drumuri (numărul exact al victimelor încă nu a fost stabilit). În Bucha au fost găsiți zeci de morți cu mâinile legate, primarul orașului declarând că Bucha era „împânzită cu cadavre”.

Oamenii, a spus primarul, au fost împușcați în ceafă. În satul Motîjin, au fost găsite cadavre într-o groapă comună. Pe marginea uneia dintre autostrăzile din regiunea Kiev, fotojurnaliştii au văzut trupurile unor femei goale. Forțele ruse au încercat să le ardă.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media