VIDEO/ FOTO/ „În numele copiilor” - mesajul de pe o rachetă care a lovit gara din Kramatorsk. Ce se știe despre rachetele Tochka-U, pe care Rusia neagă că le mai folosește

8 aprilie 2022, 15:40 Societate 824
Una din rachetele care a lovit gara din Kramatorsk, 8 aprilie 2022.  Sursa: ministerul ucrainean al Apărării

Pe una dintre cele două rachete care au lovit gara din Kramatorsk și au ucis cel puțin 39 de civili, inclusiv patru copii, care urmau să fie evacuați, era scris un mesaj în limba rusă - „за детей”, care în traducere înseamnă „în numele copiilor”. În timp ce ministerul Apărării al Federației Ruse a negat implicarea în atacul sângeros din Kramatorsk, argumentând că rachetele tactice Tochka-U, ale căror fragmente au fost găsite în apropierea gării, sunt folosite „numai de forțele armate ucrainene”, mai multe imagini video și foto distribuite pe rețelele de socializare arată contrariul.

Rusia a informat vineri dimineață că a lansat lovituri „de mare precizie” asupra unor gări din zona apropiată Kramatorskului, dar nu a dat mai multe detalii și nu a menționat acest oraș. După ce pe internet au apărut imaginile sângeroase ale victimelor civile, Ministerul rus al Apărării a negat că forțele rusești ar fi fost responsabile de atac. Potrivit Moscovei, rachetele sunt de tipul Tochka-U, folosite doar de armata ucraineană.

Cu toate acestea, mai multe comunițăți OSINT (open source intelligence) au remarcat că Rusia a dislocat și, cel mai probabil, folosit sisteme de rachete Tochka-U în timpul războiului din Ucraina.

O sursă din Belarus a jurnalistului și analistului militar Dilan Maliasov, a postat pe Twitter, pe 30 martie, un film realizat pe autostrada M10 din Belarus în care apare o coloană militară rusească, însoțită de o mașină de poliție, ce se deplasează pe direcția Rechitsa – Gomel.

Dilan Maliasov afirma pe defence-blog.com că sistemele de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Tochka-U au fost scoase oficial din uz de armata rusă în 2019-2021, dar, probabil, din cauza necesității militare, acestea au fost repuse în serviciu. Mai mult, pe 16 martie 2022, într-o scrisoare trimisă Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Rusia a declarat că armata sa nu mai folosește Thocka-U.

„Erau cel puțin 8 transportoare Tochka-U, mai multe transportoare blindate BTR-82a, circa 9 camioane Kamaz, unele încărcate cu rachete Tochka-U, un vehicul de comunicații și o macara”, a scris MotolkoHelp pe Twitter.Astăzi, jurnalistul Dilan Maliasov a scris pe blogul său că rachetele balistice tactice Tochka-U ale forțelor militare ruse sunt din nou operaționale, făcând referire la analiștii de informații care analizează fotografiile și videoclipurile de pe rețelele sociale.

În același timp, alte imagini publicate astăzi arată lansarea a două rachete mari exact în momentele de dinaintea exploziilor din Kramatorsk.

„Cu puțin timp înainte de atacul asupra gării Kramatorsk, în jurul orei 10:25, au fost lansate două rachete din orașul Shakhtarsk, din teritoriul separatist Donețk, controlat de forțele ruse. Și gara Kramatorsk a fost lovită de două rachete, iar acesta ar putea fi locul de unde au fost lansate”, spune sursa.Jurnalistul Julian Röpcke, de la publicația Bild, a făcut o selecție de capturi de pe canalele de telegram rusești - „Presa rusă a raportat prima cu mândrie masacrul de la Kramatorsk, susținând că rachetele lor au lovit un tren de muniții care a sosit ieri seară. După apariția imaginilor cu victime civile, au început să dea vina pe Ucraina. Aceeași poveste ca și cu #MH17 în 2014”, a scris el.


Thocka-U este un sistem mobil de lansare de rachete, a fost dezvoltat în URSS în anii 1960 și 1970 pentru a distruge ținte importante inamice la o distanță de aproximativ 100 km de linia frontului. Rachetele tactice pot fi dotate trei tipuri de „capete” explozive: convențional, cu fragmentație și nuclear/chimic. Cele mai performante rachete Thocka-U, Scarab C, pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 120 de kilometri, cu o acuratețe de circa 50 - 250 de metri, scrie agenția de presă UNIAN.

În ciuda vechimii lor, rachetele sunt încă în dotarea Forțelor Armate ale Ucrainei și, după cum s-a dovedit, și ale armatei ruse, care au anunțat oficial că renunță la acestea în 2019, dar acum le folosește în războiul împotriva Ucrainei. Aparent, din cauza lipsei rachetelor Iskander, mai moderne și mai periculoase.

Sistemele de rachete sovietice Thocka-U au fost utilizate în mai multe conflicte armate, precum al doilea război din Cecenia (1999) sau războiul din Siria (2011 – prezent), și se află și în dotarea armatei ucrainene.

Amintim că două rachete au lovit o gară din Kramatorsk, un oraș din regiunea Donețk aflat sub jurisdicție ucraineană. În stația atacată se aflau mii de civili care înercau să fugă din oraș, după ce zilele trecute autoritățile ucrainene au îndemnat populația din orașele de est „să se evacueze dacă există o astfel de oportunitate”.

Cel puțin 39 de persoane, printre care 4 copii, au fost ucise și 87 rănite în urma atacului. Presa ucrainenă scria despre circa 4 000 de persoane care se aflau pe peroane în așteptarea evacuării. Autoritățile regiunii Donețk spun că spitalele din Kramatorsk nu fac față numărului de răniți, iar oamenii ajung fără mâini și picioare pe mesele de operații, fiind mobilizați pentru intervenții 30-40 de chirurgi.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media