Peskov, despre intențiile țărilor occidentale de a renunța la gazul rusesc: „Lumea este mult mai largă decât Occidentul”

6 aprilie 2022, 22:06 Rusia 598
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.  Sursa: TASS

Rusia poate furniza gaze și altor țări, deoarece lumea este mult mai largă decât Occidentul. Astfel a comentat miercuri, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse Dmitri Peskov, posibilele pierderi ale țării sale în cazul în care statele occidentale ar refuza să mai cumpere gazul rusesc.

„Trăim sub sancțiuni de mult timp, ne-am obișnuit. (...) Viața continuă, în ciuda acestor sancțiuni”, a spus Peskov, citat de agenția de presă TASS.

„Ne uităm cu atenție la propriile pierderi”, a spus Peskov, după ce a fost întrebat despre posibilele pierderi pentru Rusia dacă Occidentul încetează să mai importe gaz rusesc. „Putem exporta gaze în alte țări. Lumea este mult mai largă decât Occidentul. Este nevoie de gaz în întreaga lume”, a adăugat Peskov.

Potrivit purtărorului de cuvânt al Kremlinului, „se pregătește deja o nouă ordine mondială și un nou sistem financiar în lume. Este ceva care se va întâmpla în mod inevitabil”.

Marți, secretarul de stat al Ministerului francez de externe, Clément Beaune, a declarat că UE se pregătește să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei din cauza războiului declanșat în Ucraina.

Cel de-al cincilea pachet de restricții a fost anunțat miercuri, 6 aprilie. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că interdicțiile, în special, vor afecta exportul de semiconductori, mașini și echipamente de transport către Federația Rusă, precum și importul de cărbune rusesc. În plus, vor fi luate măsuri cu privire la importul de petrol din Federația Rusă. În același timp, UE nu va refuza gazul rusesc, deoarece Ungaria este gata să se opună unei astfel de decizii.

Tot astăzi, Casa Albă a anunțat că Statele Unite ale Americii impun un nou set de „măsuri economice devastatoare” și imediate împotriva regimului de la Kremlin, pentru „atrocitățile comise din Ucraina, inclusiv în orașul Bucha”. Washingtonul interzice de acum încolo noile investiții în Rusia și impune „cele mai dure sancțiuni financiare” celei mai mari bănci din Rusia și mai multor întreprinderi importante de stat, precum și oficialilor guvernului rus și membrilor familiilor acestora. De asemenea, SUA interzice Rusiei să-și plătească datoriile din fondurile sale înghețate pe teritoriul american.

Amintim că președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că Rusia va refuza să accepte plata pentru livrările de gaze naturale în valute care „s-au compromis”, inclusiv dolari și euro, și va trece la plăți în ruble.

Recent, Președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au semnat la Bruxelles un acord pentru reducerea dependenței Europei de gazul rusesc, o declarație comună publicată de Casa Albă și Comisia Europeană care prevede edificarea unui grup operativ privind securitatea energetică și prin care SUA se angajează să asigure o majorare a livrărilor de gaze naturale lichefiate.

Polonia va renunța la gazele rusești din 2023. Termenul contractului pe termen lung dintre Polonia și Rusia pentru achiziționarea de gaze se încheie în decembrie 2022 și nu vor exista noi tranzacții cu Federația Rusă.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media