DOC/ APCE a adoptat un amendament prin care a recunoscut regiunea transnistreană drept zonă de ocupație rusă

16 martie 2022, 09:30 Politică 543
APCE.  Sursa: https://pace.coe.int/

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a decis marți, 15 martie, excluderea Federației Ruse din componența sa. În același context, APCE a adoptat în unanimitate un amendament prin care a recunoscut oficial regiunea transnistreană drept zonă de ocupație rusă.

„Adunarea deplânge faptul că, în ciuda numeroaselor apeluri la încetarea ostilităților și respectarea dreptului internațional, conducerea rusă a persistat în agresiunea sa, escaladarea violenței din Ucraina și amenințările dacă alte state intervin.

Prin atitudinea sa și acțiunile sale, Federația Rusă este o amenințare deschisă la adresa securității în Europa, urmând o cale care include şi actul de agresiune militară împotriva Georgia și ocupațiile ulterioare ale celor două regiuni ale sale în 2008, anexarea ilegală a Crimeei și rolul acesteia în estul Ucrainei, care a culminat cu ilegalitatea recunoașterea republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk ca „state independente””, se arată în rezoluție.

La proiectul de decizie a fost prezentat un amendament, propus de membrii APCE din România, Ucraina, Franta, Estonia, Marea Britanie, Georgia, Turcia au care au cerut recunoașterea agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Republicii Moldova și recunoașterea regiunii transnistrene drept zonă de ocupație rusă”. Amendamentul a fost aprobat în unanimitate.

„În proiectul de aviz, punctul 5, în a doua propoziție, după cuvintele „o cale care de asemenea include" introduceți următoarele cuvinte: „actul de agresiune militară împotriva Republicii Moldova și respectiv ocuparea regiunii sale transnistrene”, indică amendamentul.

Potrivit PE, amendamentul a fost adoptat în unanimitate, ceea ce inseamna că va fi inclus în textul final al rezoluției.


Aceasta este prima recunoaștere oficială a Transnistriei ca teritoriu ocupat la nivel internațional. Până acum, Consiliul Europei a vorbit despre „teritoriu aflat sub controlul efectiv al Federației Ruse”, notează Evropeiskaia Pravda.

Sursa notează că reprezentanții Republicii Moldova nu sunt coautori ai amendamentului. Totuși, în baza votului unanim, nici aceștia nu s-au opus recunoașterii ocupației.

Amintim că la 4 martie 2022, așa-zisul Departament de Externe de la Tiraspol a cerut Republicii Moldova „rezolvarea definitivă” a conflictului transnistrean și semnarea unui acord-interstatal dintre Chișinău și Tiraspol.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține„asemenea declarații nu sunt o noutate” și că „nu este un lucru serios”.

„În primul rând nu îmi este clară această preocupare, pe de o parte spun că nu își doresc să facă parte din componența Republicii Moldova, dar pe de altă parte, au pretenții la planurile de viitor ale Republica Moldova. În al doilea rând, asemenea declarații le-am tot văzut în timp, deci nu este o noutate, este un comunicat sau o declarație pe care au scos-o de la naftalină.

Este o contradicție în logica lor. Nu este un lucru serios. Să-i întrebăm de ce nu renunță la acordul de liber schimb cu UE, dacă nu le place viitorul european al R. Moldova, multe dintre exporturile de acolo merg pe piețele UE. Colaborarea cu UE este acum mai serioasă decât cea cu Federația Rusă. Tuturor cred că le-ar conveni să trăiască într-o țară europeană”, a spus șefa statului.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media