Reacția Rusiei la sancțiunile SUA: Americanii vor primi un răspuns puternic, nu neapărat simetric, dar direct și sensibil

23 februarie 2022, 15:52 Rusia 397
Rusia.  Sursa: www.thenewfederalist.eu

Ministerul de Externe al Federației Ruse susține că va răspunde „nu neapărat simetric, dar direct și sensibil” sancțiunilor impuse de Statele Unite ale Americii (SUA), în urma recunoașterii independenței republicilor autoproclamate „DNR” și „LNR” și subliniază că „pachetul de sancțiuni anunțat de Administrația SUA (deja al 101-lea la rând) care afectează sectorul financiar odată cu extinderea listei persoanelor împotriva cărora sunt introduse restricții personale, este în concordanță cu încercările continue ale Washingtonului de a schimba cursul Rusiei.”

„În ciuda inutilității evidente a eforturilor depuse de-a lungul anilor pentru a împiedica dezvoltarea economiei noastre, Statele Unite se apucă din nou în mod reflex de instrumente restrictive care sunt ineficiente și contraproductive din punctul de vedere al intereselor americane”, se arată în comunicat.

Potrivit Ministerului rus de Externe, Rusia a demonstrat că, cu toate costurile sancțiunilor, este capabilă să minimizeze daunele.

„Cu atât mai mult, presiunea sancțiunilor nu este în măsură să ne afecteze hotărârea de a ne apăra cu fermitate interesele”, se subliniază în comunicat.

MAE rus afirmă că „în arsenalul politicii externe americane, care este prizonierul stereotipurilor unei lumi unipolare cu o falsă convingere că Statele Unite au încă dreptul și pot impune tuturor propriile reguli ale ordinii mondiale, nu au rămas alte mijloace decât șantajul, intimidarea și amenințările. În privința puterilor mondiale, în primul rând asupra Rusiei și a altor jucători internaționali cheie, acest lucru nu funcționează.”

„Lasă „strigătele” din SUA să fie urmate de sateliții și clienții lor care și-au pierdut complet independența”, se mai arată în comunicat.

La final, Ministerul rus de Externe precizează că rușii sunt „deschiși către diplomația bazată pe principiile respectului reciproc, egalității și luării în considerare a intereselor celuilalt”.

Președintele SUA, Joe Biden, a făcut declarații la subiectul cu privire la declararea independenței de către Rusia a republicilor autoproclamate „DNR” și „LNR”, menționând că „e începutul unei invazii rusești în Ucraina. E o încălcare flagrantă a dreptului internațional”. În acest context, președintele american a anunțat și despre noi sancțiuni impuse Rusiei.

Totodată, miniştrii de externe ai ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit să impună sancţiuni împotriva a 27 de oficiali şi entităţi din Rusia, printre care bănci şi sectorul de apărare rus, precum să şi limiteze accesul Rusiei la pieţele de capital europene.

Rada Supremă a Ucrainei a probat, astăzi, 23 februarie, și a recomandat Consiliului Național de Securitate și Apărare să impună sancțiuni împotriva a 351 de deputați ai Dumei de Stat și ai Consiliului de Securitate al Federației Ruse care au votat pentru decizia de recunoaștere a independenței autoproclamatelor republici „DPR” și „LPR”.


Amintim că Consiliul Național de Securitate și Apărare a decis instituirea stării de urgență în toată Ucraina, cu excepția regiunilor Donețk și Lugansk, transmite Unian.net.

Marți, 22 februarie, Germania a anunțat că va suspenda autorizația gazoductului Nord Stream 2, cancelarul Olaf Scholz declarând că procesul de certificare a acestuia nu poate continua date fiind ultimele acțiuni ale Rusiei asupra Ucrainei, menționează Reuters. Anunțul făcut de către Olaf Scolz vine după ce acesta avertizase, luni, 21 februarie, că recunoașterea independenței regiunilor separatiste Lugansk și Donețk de către Moscova ar reprezenta „o denunțare unilaterală” a acordului de la Minsk.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, în seara zilei de luni, 21 februarie, decretul de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. De asemenea, Putin a semnat acorduri de prietenie și cooperare cu liderii autoproclamați Denis Pușilin și Leonid Pasechnik, care prevăd că părțile lor „confirmă și respectă integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor existente” ale Rusiei. Totodată, liderul Federației Ruse a ordonat armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa.

Asta după ce, liderii autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk, Denis Pușilin și Leonid Pasecinik, au cerut Rusiei luni, 21 februarie, să recunoască independența celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei. Ambii au înregistrat câte o adresare video în care și-au exprimat recunoștința pentru „asistența acordată” de Rusia locuitorilor din cele două regiuni și au sugerat Kremlinului să ia în considerație a posibilității încheierii unor „acorduri de prietenie și cooperare”.

La 22 februarie, Duma de Stat a Rusiei a ratificat acordurile de prietenie și cooperare între Rusia și cele două republici separatiste din Donbas, așa-zisele DNR și LNR, recunoscute „independente” de Vladimir Putin. Documentele au fost aprobate cu 400 de voturi pro.

Oficialii ucraineni au declarat că trupe rusești ar fi intrat deja pe teritoriul separatist în această seară și că localnicii din orașul Makiivka, condus de rebeli, au văzut ceea ce par a fi vehicule blindate rusești în mișcare. O sursă care a vorbit sub protecția anonimatului a spus că „un convoi uriaș de transportoare blindate rusești și alte echipamente a călătorit timp de o oră și jumătate” și a fost văzut îndreptându-se spre nord, în regiunea Donețk.

Oficialii ucraineni spun că nu se poate spune dacă trupele aparțin armatei obișnuite ruse sau provin din unități separatiste controlate de ruși.

Între timp, Putin a adresat, la 22 februarie, o solicitare Consiliului Federației cu privire la utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. La scurt timp după anunțul făcut de președinta Consiliului, Valentina Matvienko, solicitarea liderului de la Kremlin a fost aprobată. Acesta va decide personal numărul de formațiuni militare zonele de operațiune ale acestora și perioada de ședere în afara Rusiei, a declarat șeful comitetului constituțional din cadrul Consiliului, Andrei Klișas.

La acest subiect:

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media