Peste 3,3 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începerea invaziei ruse, arată datele Organizației Naţiunilor Unite

20 martie 2022, 13:32 Ucraina 143
Refugiați la frontieră.  Sursa: IGPF

Peste 3,3 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începerea invaziei ruse, arată ultimele date ale Organizației Naţiunilor Unite, în timp ce 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării, relatează AFP.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a precizat că 3.328.692 de ucraineni şi-au părăsit ţara de la începutul războiului, scrie Agerpres.

„Oamenii continuă să fugă întrucât se tem de bombe, de lovituri aeriene şi de distrugeri. Ajutorul este vital, dar nu poate opri teama. Doar încetarea războiului o poate face”, a declarat şeful UNHCR, Filippo Grandi.

Aproximativ 90% din refugiaţii ucraineni sunt femei şi copii. Bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani pot fi chemaţi să lupte şi trebuie să rămână în ţară.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a indicat, miercuri, că 162.000 de cetăţeni ai unor ţări terţe au părăsit Ucraina în ultimele trei săptămâni.

Potrivit UNHCR, şase din zece refugiaţi ucraineni au ajuns în Polonia, ceea ce înseamnă 2.010.693 de persoane până în prezent.

În România au sosit 518.269 de refugiaţi ucraineni, număr în care sunt incluse şi persoanele care au traversat Republica Moldova.

Un număr de 299.273 de refugiaţi ucraineni au ajuns în Ungaria, iar alţi 240.009 în Slovacia.

UNHCR estimează că 184.563 de persoane au trecut din Ucraina în Rusia, dintre care 50.000 au venit din regiunile pro-ruse Doneţk şi Lugansk.

Potrivit ultimelor date ale Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova, pe teritoriul RM se află la moment 98.367 cetățeni ucraineni.


Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media