VIDEO/ Ion Perju, despre pierderile înregistrate în sectorul agricol: Pagube de aproximativ 227 milioane lei din cauza calamităților naturale, în ultimele două luni

1 iulie 2021, 09:31 Agricultură 41
Ion Perju.  Sursa: Ecopresa

În perioada mai-iunie 2021, au avut loc circa 40 de situații exceplționale, ce implică furtuni, ploi torențiale, vijelii, grindină, care au afectat 77 de localități din 23 de raioane ale țării. Raportul a fost prezentat de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, în cadrul unui briefing de presă, astăzi, 1 iulie, cu privire la pagubele înregistrate în sectorul agricol, în urma calamităților naturale din ultimele două luni.

„La moment avem semănate peste 318 mii hectare de grâu, orz – 64 mii de hectare, porumb pentru boabe – 494 mii hectare, floarea soarelui – 360 mii de hectare și cartofi – 20 mii de hectare. La moment, starea culturilor este una bună, foarte bună. Anul este bun pentru culturile de toamnă, însă ploile nu încetinesc. Starea lucrurilor nu este peste tot atât de bună. Astfel, în conformitate cu rapoartele recepționate, în perioada mai-iunie au fost înregistrate 40 de situații excepționale cu caracter natural. Intemperiile s-au produs pe teritoriul a 77 de localități din 23 de raioane. Cele mai afectate sunt Ungheni, Florești, Soroca, Ștefan Vodă, Criuleni. Până la 28 iunie, au fost afectate 1642 ha de porumb; 1852 ha de floarea soarelui; 1073 ha de grâu; 1088 ha de orz; 1467 ha de sfeclă de zahăr; 51 ha de rapiță; 17 ha de legume; 5 ha de harbuzării; 197 ha de alte culturi; 367 ha de viță de vie (podgorii); 2192 ha de livezi. Suplimentar la această sumă, în această perioadă se fac verificări în teren, la Ștefan Vodă. Pagubele estimate sunt de 65 de milioane. Aproximativ 227 de milioane este valoarea estimativă a pagubelor la culturile agricole. Am promis că vom instala 18 sisteme antigrindină și am solicitat de la Ministerul Finanțelor peste 7 milioane de lei pentru a angaja 120 de persoane care să asigure sistemul antigrindină și lansarea rachetelor. De asemenea, solicităm alte 12 milioane de lei pentru procurarea a 2000 de rachete antigrindină, pentru a nu ajunge în august-septembrie fără un sistem antigrindină activ”, a declarat Ion Perju.


La 10 iunie, ministrul Ion Perju a declarat că în luna mai și în prima jumătate a lunii iunie anul curent, au fost înregistrate peste 20 de situații excepționale cu caracter natural, precum vijelii, ploi torențiale cu grindină, vânturi puternice, furtuni de praf, care au dus la pagube destul de mari. Acestea s-au produs pe teritoriul a 29 de localități din 14 raioane, cele mai afectate fiind Edinet, Criuleni, Drochia, Florești, Ialoveni, Orhei, Rezina, Rîșcani, Soroca, SÎngerei, Telenești, Șoldănești și Ungheni.
Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media