VIDEO/ „Șansele sunt substanțiale”. Așteptările deputaților referitor la acordarea statutului de țară candidată în aderarea R. Moldova la UE

23 iunie 2022, 13:59 Politică 114
Parlamentul RM.  Sursa: Replica Media

Părerile deputaților referitor la acordarea statutului de țară candidată pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sunt divergente. Dreapta politică privește cu ochi pozitivi decizia care urmează să fie luată în cadrul instituțiilor europene referitor la Republica Moldova. De cealaltă parte, unii deputați se arată sceptici și menționează că nu e direcția cea mai potrivită, deoarece ne-am putea trezi cu anumite condiții neprielnice venite de la Bruxelles.

„Noi ne așteptăm la un răspuns pozitiv și sperăm mult că așteptările noastre sunt adevărate. Dar, șansele parcă sunt substanțiale”, a comentat deputatul PAS Dumitru Alaiba.

„Noi suntem conștienți de faptul că avem încă multe de făcut pentru a deveni membru al UE. Suntem mai multe reforme la care trebuie să facem față”, a punctat deputatul PAS Lilian Carp.

„Voință politică trebuie să avem, deschidere - pentru că o să fim asistați, o să fim consultați. În rest - înainte!”, a spus președintele Parlamentului Igor Grosu.

De cealaltă parte, deputatul Vasile Bolea se arată deranjat de condiționalitățile pe care ar putea să le transmite autoritățile europene pentru a pregăti Moldova să facă parte din familia UE.

„Eu intuiesc că sunt mai multe condiționalități impuse, inclusiv pe alte domenii, posibil pe domeniul social, economic. Nu cunoaștem aceste condiționalități, de aceea vedem o anumită profanare a acestui proces”, s-a expus deputatul socialist.

„În momentul în care în satele noastre nu avem wc-uri, nu avem apă, canalizare, lumină - eu cred că este complicat să vorbim despre statutul de țară candidată în UE”, a opinat deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber.

„Noi nu știm ce condiții sunt impuse, în afară de fraze generale despre reformarea justiției n-am auzit nimic”, a precizat deputatul „ȘOR” Vadim Fotescu.Menționăm că, joi, 23 iunie, Parlamentul European a votat rezoluția prin care se cere acordarea Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană. Deputații europeni au votat rezoluția cu 529 de voturi, a anunțat europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Decizia finală privind acordarea statutului de candidat țărilor va fi luată în cadrul Summitului de două zile al statelor membre UE de la Bruxelles.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a arătat încrezător că liderii țărilor din Uniunea Europeană vor acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la UE.
Anatol
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media