Radio Chișinău nu mai poate folosi numele capitalei în denumire. Socialiștii și Șor din CMC au respins solicitarea postului de radio

27 mai 2022, 10:55 Societate 301
Radio Chișinău.  Sursa: radiochisinau.md

După ceva mai mult de 10 ani de activitate, Radio Chișinău care este fondat de Radio România, trebuie să-și schimbe denumirea. Asta deoarece Consiliul Municipal al capitalei a respins solicitarea companiei Pajura Albă, deținătorul licenței de emisiei, care a cerut prelungirea cu 10 ani a dreptului de folosire a denumirii Chișinău.

Compania regretă această decizie, spune că nu a primit deocamdată un act oficial de la Primărie și speră că municipalitatea va reveni la decizie și o va schimba.

Decizia a fost luată încă la una din ședințele CMC din 21-28 aprilie. Consilierii PSRM (19), PCRM (1) și cei de la ȘOR (2) au votat împotrivă, iar astfel, solicitarea SRL Pajura Albă a fost respinsă cu 23 de voturi. 18 consilieri, cei de la Platforma DA (8), PAS (4), PL (2), PUN (1) și independenții Victor Bunescu, Aliona Mandatii și Ala Tîșcu au votat pentru, în timp ce consilierul PD, Victor Mîndru s-a abținut.

Consilierul Șor, Valeri Klimenko a declarat că acordul este unul păgubos pentru locuitorii capitalei deoarece compania care se folosește de toponimicul Chișinău este un SRL, generează profit și ar trebui să plătească un milion de lei pe an municipiului. La fel, și socialiștii prin vocea consilierei Silvia Grigioriev s-au declarat împotriva proiectului pentru că municipalitatea nu câștigă niciun ban.Menționăm că în ianuarie 2012, Consiliul Municipal Chișinău a acordat printr-o decizie companiei SRL Pajura Albă dreptul de a folosi numele Radio Chișinău pe o perioadă de 10 ani. Termen care a expirat în acest an.

După votul din CMC, Radio Chișinău a venit cu o reacție în care „administrația și angajații postului de radio își declară regretul și dezamăgirea profundă față de această decizie”.

„Radio Chișinău pe tot parcursul celor zece ani de emisie, a fost un partener loial și onest al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, precum și al autorităților centrale și locale, angrenate în procesul de modernizare al țării și de integrare a acesteia în Uniunea Europeană.

SC Pajura Albă SRL - societatea ce operează frecvențele postului, în calitate de contribuabil, a plătit în decursul celor zece ani, absolut toate taxele datorate bugetului de stat și local, întocmai și la timp. Angajații societății au beneficiat de toate drepturile prevăzute de legile în vigoare, acestora fiindu-le create cele mai bune condiții pentru a-și desfășura activitatea, într-un mediu cât mai bun și mai prietenos cu putință”, se arată în comunicatul companiei.

Compania spune că încă nu a primit niciun act oficial din partea Consiliului Municipal referitor la folosirea numelui Chișinău în denumire și speră că municipalitatea își va reconsidera poziția.

„Lipsa oricărei reacții din partea primăriei la solicitările noastre, ne dă încă speranța să credem că votul consilierilor municipali care au respins Proiectul de decizie rezidă din necunoașterea obiectului de activitate al unui post de radio și posibila confuzie între o societate care comercializează bunuri cu brandul Chișinău și o societate ce operează un post de radio ce difuzează informatii, cultură și divertisment.

În acest sens așteptăm încrezători, dar fără a neglija nicio posibilitate legală de intervenție, o eventuală reconsiderare a poziției și votului Consiliului Municipal Chișinău”, se mai arată în comunicat.

Cu o reacție la refuzul de a prelungi permisiunea de folosire a denumirii Chișinău, a venit și ministrul Infrastructurii și Dezvioltării Regionale. Andrei Spînu a criticat decizia și a sugerat că în spatele acesteia stă primarul Ion Ceban. „Ion, nu e frumos! Data viitoare când mergi după proiecte în România, te rog să nu uiți de această decizie”, a scris Spînu pe pagina sa de facebook.

Consiliera primarului Ion Ceban, Natalia Ixari a declarat pentru Replica Media că executivul nu este de acord cu decizia Consiliului Municipal și că direcția economie este în căutarea unei soluții pentru ca Radio Chișinău să-și poată continua activitatea în regim normal.
Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media