UPDATE 22:31. Relațiile cu Rusia sunt la nivelul Războiului Rece, susține secretarul general al NATO, Jens Soltenberg
Până la sfârșitul anului, numărul trupelor NATO aflate în alertă maximă este planificat să crească la 300.000 de personal, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la un summit de la Madrid.
Pentru a pune în aplicare acest plan este necesar ca țările care fac parte din blocul nord-atlantic „să pună la dispoziție forțele promise”, a subliniat secretarul general, dar nu a precizat ce fel de promisiuni au fost făcute și de către ce țări.
Întrebat dacă crede că lumea intră în era unui nou război rece, Stoltenberg a amintit că „Rusia a fost invitată să participe la multe evenimente, iar în 2010 era considerată un partener strategic al NATO”.
Cu toate acestea, după invazia Georgiei, anexarea Crimeei și declanșarea unui conflict armat în Donbass, conducerea blocului a abandonat încercările de a construi parteneriate cu Moscova.
„Relațiile NATO cu Rusia sunt la cel mai scăzut punct de după Războiul Rece”, a recunoscut secretarul general, subliniind că „responsabilitatea pentru acest lucru revine Rusiei”.
UPDATE 21:45. Serviciul de Informații și Securitate al Ucrainei a publicat pentru prima dată imagini de la procedura de schimb a prizonierilor. Locul și ora nu sunt specificate. Se spune că majoritatea celor 144 de luptători ucraineni sunt răniți, o persoană a primit asistență urgentă, procedura de schimb continuă.
UPDATE 21:30. Miliardarul britanic Richard Branson, fondatorul Virgin Galactic, a sosit în această seară la Kiev și s-a întâlnit cu președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy. „Vizita lui Richard Branson în Ucraina este o altă reamintire a faptului că lumea și oamenii celebri continuă să ne susțină. Am vorbit despre menținerea atenției lumii asupra războiului din Ucraina, precum și despre perspectivele de cooperare în reconstrucția postbelică. Richard, mulțumesc pentru cuvintele frumoase despre oamenii noștri și pentru disponibilitatea de a ajuta!”, a scris Zelesnkiy pe canalul său de Telegram.
UPDATE 21:10. Trupele ruse atacă încontinuu orașul Lisichansk,spune guvernatorul regiunii Luhansk, Serghei Gaidai.
„Luptele continuă la periferie, orașul însuși este constant sub atacuri. Autostrada Lisichansk-Bahmut nu este circulabilă din cauza bombardamentelor, folosim rute alternative pentru livrarea ajutoarelor umanitare. O bombă a lovit depozitele noastre cu ajutoare umanitare. Depozitele au fost aproape distruse, iar transportul a fost avariat. Fără victime.
Aproximativ 15.000 de civili rămân în Lisichansk. Evacuarea „liniștită” continuă. În primul rând, siguranța oamenilor, iar uneori evacuarea trebuie oprită. Din 24 februarie, nu am pierdut nicio persoană în timpul evacuării”, a raportat el în această seară.
UPDATE 20:25. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a spus miercuri că informațiile potrivit cărora Rusia a atacat cu rachete mall-ul din Kremenciuk este o „știre falsă”, relatează TASS.
„O încercare de a pretinde că forțele ruse au lovit un mall din Kremenciuk pe 27 iunie este cea mai recentă flagrantă provocare a regimului lui Zelenskiy. Regimul de la Kiev a susținut că în mall se aflau aproximativ 1.000 de civili etc. Din păcate, toate aceste știri false au fost difuzate”, a declarat miercuri Zaharova la o conferință de presă.
„Țările occidentale ar putea la fel de bine să-și întrebe regimurile la ce folosește livrarea și depozitarea armelor și muniției în apropierea unui centru comercial? Nici reporterilor occidentali, nici ONG-urilor occidentale și „activiștilor umanitari”, care sunt atât de îngrijorați de situație, nu le-a trecut niciodată prin cap de a pune această întrebare”, a mai spus Zaharova.
Ea mai adăugat că civilii sunt folosiți ca scuturi umane de dragul intereselor geopolitice ale Occidentului.
UPDATE 19:45. Ministrul ucrainean de externe, Dmiro Kuleba, a lăudat NATO pentru „poziția sa clară" față de Rusia și pentru că a invitat Finlanda și Suedia să se alăture alianței militare.
Kuleba a scris pe Twitter că liderii NATO au luat „decizii dificile, dar esențiale" la summitul de la Madrid, precizând că „o poziție la fel de fermă și activă față de Ucraina va contribui la protejarea securității și stabilității euro-atlantice.”
UPDATE 19:30. Jens Stoltenberg spune că relațiile cu Rusia sunt cele mai rele de la Războiul Rece.
Întrebat dacă NATO presupune intrarea într-un al doilea Război Rece, Stoltenberg spune că NATO s-a străduit pentru relații mai bune cu Rusia de zeci de ani. El a declarat că Rusia a fost invitată să participe la multe activități și a fost considerată un partener strategic al NATO în 2010, dar „Rusia este cea care a părăsit” încercările de a construi un parteneriat.
A făcut asta cu un tipar de comportament - folosirea forței împotriva Georgiei, anexarea Crimeei și utilizarea forței în Donbas, în estul Ucrainei din 2014, spune el.
UPDATE 19:00. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus președintelui indonezian Joko Widodo, aflat în vizită la Kiev, că va participa la viitorul summit G20 din Bali, în funcție de cine va mai lua parte la întâlnire, transmite Ukrinform.
„Cu siguranță accept invitația. Participarea Ucrainei va depinde de situația de securitate din țară și de componența participanților la summit", a declarat Zelenski în urma discuțiilor pe care cei doi șefi de stat le-au avut la Kiev.
UPDATE 18:20. Despre schimbul de prizonieri cu Kievul a anunțat și liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk din estul Ucrainei. Denis Pușilin a declarat miercuri că schimbul a implicat câte 144 de luptători de fiecare parte.
„Astăzi aducem acasă 144 de luptători ai Republicii Populare Donețk și ai Federației Ruse care au fost capturați de inamic”, a scris Pușilin pe canalul său Telegram. „Am predat Kievului același număr de prizonieri din unitățile armate ucrainene, majoritatea fiind răniți”.
UPDATE 17:40. Siria a recunoscut oficial independența și suveranitatea autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Luhansk, a transmis ministerul de externe sirian, citat de agenția de știri siriană SANA.
„Republica Arabă Siriană a decis să recunoască independența și suveranitatea Republicii Populare Lugansk și Republicii Populare Donețk”, a declarat agenției SANA un reprezentant al ministerului de externe sirian. Potrivit oficialului sirian, Damascul lucrează în prezent pentru stabilirea relațiilor diplomatice cu autoproclamatale Republici Populare Luhansk și Donețk.
La începutul lunii iunie, președintele sirian Bashar al-Assad a început procesul de recunoaștere oficială a Republicilor Populare Donețk și Luhansk. Purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a spus că Kremlinul salută acest pas.
UPDATE 17:23. Ucraina a reușit să elibereze încă 144 de militari capturați de trupele ruse, dintre care majoritatea sunt apărători ai uzinei Azovstal. Acesta este cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul invaziei ruse din 24 februarie 2022, anunță Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.
Dintre cei 144 de prizonieri eliberați - 95 sunt apărători ai Uzinei Azovstal, inclusiv 43 de militari ai regimentului Azov. În general, s-a reușit eliberarea:
- 59 de soldați ai Gărzii Naționale;
- 30 de ofițeri ai Forțelor Navale;
- 28 de militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei;
- 17 de angajați ai serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei;
- 9 Militari din Apărarea teritorială;
- Un polițist.
Lista include 23 de ofițeri și 69 de subofițeri și superiori. Cel mai în vârstă dintre cei eliberați are 65 de ani, cel mai tânăr - 19 ani.
Cei mai mulți dintre ucrainenii eliberați au răni grave: răni prin împușcătură și plăgi provocate de schije, răni explozive, arsuri, fracturi, amputații ale membrelor.
Ministerul Apărării al Ucrainei notează că toți răniții beneficiază de asistență medicală și psihologică de urgență corespunzătoare. Cercetașii mai notează că sediul de coordonare își continuă activitatea privind întoarcerea tuturor apărătorilor capturați.
UPDATE 16:43. Siria a declarat că recunoaște oficial independența și suveranitatea celor două regiuni separatiste Luhansk și Donețk din estul Ucrainei.
Reuters relatează că președinția siriană și-a afirmat intenția de a construi relații cu cele două republici separatiste și că astăzi demersul a fost confirmat de agenția de știri de stat SANA, citând o sursă din ministerul de externe.
Autoproclamata Republică Populară Donețk și Republica Populară Luhansk au fost formate ambele în aprilie 2014. Până acum, singurul stat membru ONU care le-a recunoscut legitimitatea a fost Rusia. Osetia de Sud, ea însăși o regiune separatistă recunoscută de majoritatea statelor internaționale ca parte a Georgiei, le-a oferit anterior recunoaștere.
UPDATE 16:30. Conferința de presă a lui Jens Stoltenberg NATO de la Madrid s-a încheiat, dar, între timp a vorbit și Maria Zaharova, ofițera de presă a Ministerului de Externe al Rusiei. Ea a spus că Rusia nu exclude confiscarea bunurilor occidentale în interiorul granițelor sale.
Reuters o citează spunând că Rusia este pregătită să „acţioneze în consecinţă” dacă Occidentul decide să folosească activele îngheţate ale statului, principalul dintre acestea fiind în jur de 300 de miliarde de dolari din rezervele de valută ale băncii centrale.
Zakharova a mai adăugat că utilizarea unor astfel de fonduri „va fi interpretată de noi ca un atac ilegal și sfidător neprietenos, dându-ne dreptul de a lua măsuri de represalii pentru a ne proteja interesele”.
„Nu trebuie să uităm de activele străine ale țărilor occidentale, întreprinderile și cetățenii care se află pe teritoriul țării noastre”, a spus ea.
Dacă Occidentul nu a reușit să adere la principiile democrației, unei economii deschise, proprietății private și independenței judiciare, atunci „vom recunoaște acest lucru și vom acționa în consecință”, a adăugat Zaharova.
UPDATE 16:20. Liderii NATO au anunțat un nou „concept strategic” ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a „alterat grav mediul nostru de securitate”, descriind Moscova drept „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității și stabilității aliaților”.
NATO a invitat Suedia și Finlanda să devină membre ale alianței militare, potrivit unui comunicat publicat de summitul NATO de la Madrid.
„ Aderarea Finlandei și Suediei îi va face pe ei (aliații) mai siguri, NATO mai puternică și zona euro-atlantică mai sigură. Alianța a promis un ajutor suplimentar pentru Kiev și a convenit asupra unui pachet de sprijin menit să modernizeze sectorul de apărare al țării. NATO a mai spus că a decis să-și consolideze în mod semnificativ propria descurajare și apărare.
Aliații s-au angajat să desfășoare forțe suplimentare robuste pregătite pentru luptă pe flancul nostru estic, care să fie extinse de la grupurile de luptă existente la unități de dimensiunea brigăzii, acolo unde și atunci când este necesar, susținute de întăriri disponibile credibile, echipamente prepoziționate și comandă și comandă îmbunătățită”, se arată în declarație.
UPDATE 15:53. Jens Stoltenberg și-a început conferința de presă NATO la Madrid.
Secretarul general a anunțat în cuvântul său de deschidere, transmite The Guardian:
- NATO își va îmbunătăți grupurile de luptă din partea de est a alianței până la nivelurile de clasă;
- Va transforma Forța de răspuns NATO și va crește numărul de forțe de pregătire ridicată la peste 300.000;
- De asemenea, își va spori capacitatea, incluzând mai multe echipamente prepoziționate și stocuri de provizii militare, mai multe capacități desfășurate în avans, cum ar fi apărarea aeriană, întărirea comenzii și controlului și planuri de apărare îmbunătățite cu forțe prealocate pentru a apăra aliați specifici.
UPDATE 15:37. Uciderile și execuțiile extrajudiciare ale civililor de către armata rusă au fost înregistrate în peste 30 de așezări din Ucraina, potrivit unui raport al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.
Crimele au fost înregistrate în regiunile Kiev, Cernihiv, Harkiv și Sumî în timpul în care aceste teritorii se aflau sub controlul armatei ruse - la sfârșitul lunii februarie și în martie. Sunt cunoscute peste 300 de astfel de crime, se arată în raport.
ONU a putut confirma și 23 de cazuri de violență sexuală împotriva civililor.
„Majoritatea au fost comise în zone controlate de Forțele Armate ale Federației Ruse, dar au existat cazuri în zone controlate de guvernul [ucrainean]”, se arată în raport.
Au fost înregistrate și aproximativ 250 de cazuri de detenție a activiștilor locali, jurnaliștilor, oficialităților guvernamentale și a altor civili. Raportul notează că majoritatea au fost probabil reținuți de armata rusă, dar există și 12 cazuri de dispariție forțată a unor persoane pe care autoritățile ucrainene le-ar putea bănui de complicitate cu Rusia.
UPDATE 14:50. Vladimir Zelenskiy a vorbit la summitul NATO de la Madrid. Cele mai importante teze:
- Ucraina are nevoie de mai multe arme, în special de artilerie modernă, pentru ca războiul să nu se prelungească;
- Ucraina are nevoie de 5 miliarde de dolari pe lună pentru protecție și apărare;
- În cazul înfrângerii Ucrainei, Rusia nu se va opri aici: „Obiectivele Rusiei sunt cunoscute. Sunt evidente”;
- Conducerea rusă vede lumea altfel. Nu ca dumneavostră. Se uită, de exemplu, la Lituania - nu ca membru al alianței, ci ca republică a Uniunii Sovietice. (...) Întrebarea este - cine urmează? Moldova? Țările Baltice? Polonia? Răspunsul - toate”;
- NATO trebuie să găsească un loc pentru Ucraina în spațiul comun de securitate, altfel alianța se va confrunta cu Rusia: „Fie asistență urgentă pentru Ucraina, suficientă pentru victorie, fie un război amânat între Rusia și dumneavoastră”.
sursa foto: Yves Herman/Reuters
UPDATE 14:42. Papa Francisc a condamnat bombardarea centrului comercial aglomerat din Kremenciuk, descriindu-l ca fiind cel mai recent dintr-un șir de „atacuri barbare” împotriva Ucrainei.
Adresându-se mulțimilor din Piața Sf. Petru din Vatican, Francis a spus: „În fiecare zi, port în inima mea Ucraina dragă și martirizată, care continuă să fie flagelată de atacuri barbare precum cel care a lovit centrul comercial din Kremenciuk.
Mă rog ca acest război nebun să se poată termina curând și îmi reînnoiesc apelul de a persevera fără să obosesc să mă rog pentru pace”.
UPDATE 14:13. S-a ajuns la un acord de ultim moment între Turcia, Finlanda și Suedia pentru a permite celor două țări nordice să devină membre NATO.
UPDATE 13:40. Marea Britanie a inclus 13 oameni de afaceri și întreprinderi ruși pe lista de sancțiuni.
Pe listă figurează președintele Norilsk Nickel, al doilea cel mai bogat om din Rusia, Vladimir Potanin, și proprietarul M-Video și Eldorado Said Gutseriev, fiul unui proeminent om de afaceri rus Mihail Gutseriev, potrivit BBC.
Pe lângă ei, pe lista sancțiunilor a mai fost inclusă și președintele cunoscutei companii rusești de exploatare a cărbunelui Colmar Group, Anna Tsivileva, care este numită o rudă a lui Vladimir Putin.
Grupul Kolmar este și el pe listă.
Soțul lui Tsivileva, guvernatorul regiunii Kemerovo, Serghei Tsivilev, a căzut și el sub sancțiuni.
UPDATE 12:51. Principalele informații din briefingul Ministerului rus al Apărării cu privire la războiul din Ucraina:
- În timpul operațiunilor ofensive din zona rafinăriei de petrol Lîsîceansk, au fost provocate pierderi grele brigăzii a 10-a de asalt montan a Forțelor Armate ale Ucrainei;
- Loviturile de artilerie din regiunea Harkiv au ucis până la o sută de militari ai batalionului ucrainean „Kraken”;
- Forțele armate ale Federației Ruse continuă să lovească instalațiile militare de pe teritoriul Ucrainei;
- În timpul zilei, loviturile aeriene au distrus patru posturi de comandă ale Forțelor Armate ale Ucrainei în apropiere de Harkiv și o bază de antrenament de mercenari în apropiere de Nikolaev;
- Sistemele rusești de aviație și apărare aeriană au doborât trei avioane ucrainene, un elicopter și nouă UAV.
UPDATE 12:17. SUA își vor schimba poziția militară în Europa din cauza războiului din Ucraina
Statele Unite își schimbă poziția militară în Europa din cauza amenințărilor reprezentate de Rusia după invazia Ucrainei, a declarat președintele american Joe Biden.
Potrivit acestuia, SUA vor crește numărul de distrugătoare din Spania de la patru la șase.
Washingtonul va trimite, de asemenea, două escadrile suplimentare de F-35 în Marea Britanie și va plasa cartierul general al Armatei a 5-a în Polonia.
UPDATE 11:08. Avocatul lui Ivan Safronov riscă până la 10 ani de închisoare pentru că a postat pe Facebook despre acțiunile armatei ruse, transmite BBC.
Motivul dosarului penal pentru falsuri împotriva avocatului Dmitri Talantov a fost o postare pe Facebook formată din cinci propoziții - despre acțiunile armatei ruse la „Harkoi, Mariupol, Irpen, Bucha”.
Talantov, avocatul jurnalistului Ivan Safronov acuzat de trădare, a fost reținut pe 28 iunie la Izhevsk. I s-a adus un dosar despre falsuri despre armata rusă, pedeapsa maximă pentru care este de până la 10 ani într-o colonie.
În postarea sa, Talantov scrie că refuză să-i înțeleagă pe cei care îl susțin pe Vladimir Putin și conducerea rusă după fotografiile publicate cu crime de război din Bucha, Irpen și alte orașe ucrainene. Ancheta a concluzionat că această postare conține informații în mod deliberat false.
Examenul lingvistic ordonat de anchetă a concluzionat că Talantov a scris postarea „sub forma unei declarații despre fapte și evenimente”, și a exprimat, de asemenea, o „atitudine negativă față de președintele rus V.V. Putin și politicile sale”.
UPDATE 10:30. Britanicul Sean Pinner, care a luptat de partea Ucrainei și a fost condamnat la moarte de autoritățile „Republicii Populare” Donețk, a depus un recurs în casație împotriva verdictului, relatează Interfax, citând-o pe avocata sa Iulia Tserkovnikova.
„Am formulat recurs în casație, termenul de examinare este de două luni. Dacă va fi respins, vom scrie cerere de grațiere, întreabă clientul, sunt obligat", a spus avocatul.
Pe 9 iunie, instanța autoproclamatei DNR i-a găsit vinovați de mercenarism, tentativă de preluare a puterii cu forța și de asemenea pe britanici Sean Pinner și Aiden Aslin, precum și pe cetățeanul marocan Saadoun Brahim, pentru a îndeplini activități teroriste.
Toți au luptat în Forțele Armate ale Ucrainei și au fost capturați în estul țării.
UPDATE 10:21. Turcia și-a ridicat dreptul de veto asupra cererii Finlandei și Suediei de a se alătura NATO, după ce cele trei națiuni au convenit să-și protejeze securitatea, punând capăt unei drame de câteva săptămâni care a testat unitatea aliaților împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia.
Astfel, președintele Recep Tayyip Erdoğan al Turciei, președintele Sauli Niinistö al Finlandei și prim-ministrul Magdalena Andersson al Suediei s-au întâlnit la Madrid marți, 28 iunie, în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.
În acea întâlnire, liderii au convenit asupra unui memorandum trilateral pentru a aborda preocupările legitime de securitate ale Turciei, deschizând calea pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Memorandumul a fost semnat de miniștrii de externe ai celor trei țări – Mevlüt Çavuşoğlu din Turcia, Pekka Haavisto din Finlanda și Ann Linde din Suedia – în prezența tuturor celor trei lideri naționali și a secretarului general.
Înțelegerea a fost făcut publică după patru ore de discuții chiar înainte de începerea summitului NATO la Madrid, evitând un impas jenant la reunirea a 30 de lideri care și-au propus să dea dovadă de hotărâre împotriva Rusiei, văzută acum de alianță ca o amenințare directă de securitate, scrie Reuters.
UPDATE 09:50. Din rezumatul de dimineață al Statului Major General al SBU al Ucrainei:
- Trupele ruse au tras cu artilerie asupra pozițiilor ucrainene din zonele de frontieră ale regiunilor Sumî și Cernihiv;
- În apropierea graniței cu regiunea Sumî, sunt desfășurate sisteme de rachete cu lansare multiplă Russian Grad;
- În direcția Seversk, inamicul continuă să țină în zonele de frontieră de pe teritoriul regiunilor Bryansk și Kursk până la trei grupuri tactice de batalion din Armatele 1 de tancuri și 20 de arme combinate și unități aeropurtate;
- În direcția Harkiv, unitățile inamice își concentrează principalele eforturi pe menținerea pozițiilor ocupate anterior;
- În direcția Slaviansk, trupele ruse își concentrează principalele eforturi pe încercările de a ajunge la linia Bogorodichnoye-Krasnopolye și de a crea condiții pentru o nouă ofensivă asupra Slaviansk;
- Amenințarea cu lovituri aeriene și cu rachete de pe teritoriul Belarusului împotriva obiectelor de pe teritoriul Ucrainei rămâne.
UPDATE 08:51. Incendiu în Kursk, Rusia. Canalul Telegram Nexta a publicat imaginile, amintind că rachetele care au lovit centrul comercial din Kremenchuk au fost lansate din regiunea Kursk. Atacul s-a soldat cu cel puțin 18 morți potrivit guvernului de la Kiev.
UPDATE 08:24. Un bloc de locuit cu mai multe etaje a fost ținta unui bombardament în această dimineață, la Nikolaev. Potrivit Guvernatorului regiunii, Vitali Kim, până la această oră sunt confirmați trei morți și cinci răniți.
UPDATE 08:15. Regiunea Herson a început pregătirile pentru referendumul de aderare la Federația Rusă, regiunea urmând să devină un subiect cu drepturi depline, a declarat Kirill Stremousov, pretinsul șef-adjunct al administrației militaro-civile din regiune, transmite TASS.
UPDATE 07:50. Germania și Țările de Jos au decis să transfere Ucrainei încă trei monturi de artilerie autopropulsate Panzerhaubitze 2000.Despre asta a anunțat la Madrid de ministra germană a apărării Christine Lambrecht și ministra olandeză a apărării Kaisa Ollongren, transmite Deutsche Welle.
În același timp, Lambrecht a concluzionat că Germania și-a epuizat posibilitățile de a furniza Ucrainei aceste instalații de artilerie. Germania a decis să trimită artilerie suplimentară la Kiev la cererea ministrului apărării al Ucrainei Oleksiy Reznikov.
„Este important ca Ucraina să poată conta pe noi. Dacă spun că au nevoie de ceva, atunci facem tot posibilul să le oferim”, a spus Ollongren.
Anterior, Germania trimisese deja Ucrainei 7 tunuri autopropulsate Panzerhaubitze 2000, iar Olanda - 5. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a raportat că primele obuziere germane Panzerhaubitze 2000 se aflau deja pe front.
UPDATE 07:25. Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, este așteptat să participe la summit-ul NATO în regim de videoconferință. Kievul continuă să ceară mai multe livrări de arme de la partenerii săi.
Ţările NATO, care deja un furnizat miliarde de dolari ajutor Kievului, vor conveni la Madrid „un program de asistenţă complet pentru Ucraina pentru a o ajuta să-şi respecte dreptul la legitimă apărare", a promis marţi Jens Stoltenberg.
„Este extrem de important să fim gata să continuăm să ne oferim sprijinul, deoarece Ucraina se confruntă astăzi cu o brutalitate pe care nu am mai văzut-o în Europa de la al Doilea Război Mondial”, a îndemnat el.
UPDATE 07:00. Summit-ul NATO de la Madrid continuă și astăzi, unde mai mult de 40 de şefi de state şi guverne se reunesc pentru a discuta viitorul Alianţei în contextul războiului din Ucraina. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că la Madrid urmează a fi luate decizii cheie pentru viitorul NATO.
„Vom aproba un nou concept strategic, vom consolida capacitățile noastre de apărare și vom decide asupra unui pachet cuprinzător de asistență pentru Ucraina”, a asigurat el.
După patru luni de vești proaste din Ucraina, liderii NATO au ceva de sărbătorit: Turcia și-a ridicat obiecțiile față de admiterea Suediei și Finlandei în alianță. Pentru NATO, care încearcă să ofere Ucrainei armele de care are nevoie pentru a descuraja forțele ruse care avansează treptat, acesta este un eveniment uriaș. Suedia și Finlanda aduc cu ele armate moderne, cea mai avansată tehnologie și o coastă lungă a Mării Baltice, relatează corespondentul BBC al apărării, Frank Gardner.
Cu toate acestea, premierul britanic Boris Johnson este de așteptat să emită un avertisment la summit-ul de astăzi că spune că „trebuie să săpăm mai adânc” pentru a ne pregăti pentru deceniul mai periculos pe care îl vede în fața noastră.
El va anunța o serie de mișcări ale Marii Britanii în cadrul NATO, inclusiv extinderea bazei britanice din Estonia.
REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie și 28 iunie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
