VIDEO/ ULTIMA ORĂ/ Maia Sandu a promulgat legea care interzice simbolurile V, Z și panglica Sfântului Gheorghe

19 aprilie 2022, 11:59 Politică 333
Maia Sandu.  Sursa: Replica Media

Maia Sandu a promulgat marți, 19 aprilie, legea care interzice în Republica Moldova simbolurile care promovează agresiunea militară rusă în Ucraina. Noile prevederi intră în vigoare în momentul publicării decretului.

„Modificarea legislației Republicii Moldova cu privire la semne și litere care sunt folosite de armata rusă în Războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea pe teritoriul țării noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastra istorică. Oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, în acea conflagrație sângeroasă îndreptată împotriva umanității și a bunei conviețuiri între popoare.

Noi ținem minte sacrificiul eroilor, știm cât de mare a fost prețul cu care a fost obținută pacea atunci. Cel puțin 100 de mii de oameni din Moldova și-au pierdut viața pentru ca noi să trăim în pace. De aceea, specularea Victoriei din 1945 pentru a promova astăzi o agresiune militară împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinților și bunicilor noștri care și-au dat viața pentru ca noi să putem trăi în pace.

Datoria noastră era să păstrăm această pace, dar din păcate, războiul bate la ușile noastre și el nu vine doar din afară, războiul începe în noi, începe din intoleranță și neînțelegere, din resentiment și ură. Războiul începe prin cuvinte grele aduse vecinului și se termină cu bombardamente și masacre.

Iată de ce este important și avem datoria să păstrăm buna înțelegere între oameni. De aceea nu putem accepta folosirea în țara noastră a simbolurilor care înfățișează, reprezintă sau sprijină invazia rusă în Ucraina”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a subliniat că simbolurile își schimbă sensul în funcție context, de realități, iar simbolurile pe care sunt acum incriminate nu sunt despre războiul de acum 77 de ani, ci se referă la războiul de azi din Ucraina.

„Nu putem tolera promovarea unor imagini și acțiuni care sunt asociate cu războiul din Ucraina, care sunt asociate cu uciderea a mii de civili, cu suferințele altor milioane de refugiați, și care îndeamnă la teroare, distrugeri și violuri. Nu putem admite mesaje care denaturează informația despre război. E revoltător și inuman sa invinuiesti victimele de suferințele proprii. Cei care astăzi justifică uciderea ucrainenilor, mâine, sau chiar azi, pot cere uciderea moldovenilor”, a mai spus șefa statului.

Președinta a declarat că cei care folosesc simbolurile războiului pentru a semăna vrajbă în societate, vor plăti „dur”, conform legii.

„Utilizarea acestora este un comportament degustator și criminal. Politicienii care speculează cu simboluri pentru a diviza societatea vor fi penalizați. Oamenii publici trebuie să fie conștienți de responsabilitatea care le revine pentru păstrarea păcii și coeziunii în societate”, a spus Sandu.

În limba rusă, Maia Sandu a declarat că nimeni nu intenționează să interzică sărbătoarea de 9 mai.

„Din contra, Noi suntem obligați să ne amintim de victoria civilizației asupra fascismului și nazismului. Noi suntem obligați să păstrăm memoria despre cea mai mare tragedie a secolului XX”.

Urmăriți briefingul de presă mai jos:

Amintim că la 14 aprilie 2022, Parlamentul a aprobat în lectură finală, cu voturile deputaților PAS, interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina - literele V și Z, dar și panglica Sfântului Gheorghe.

Deputații PAS au înaintat amendamentul la Codul Contravențional în contextul războiului generat de Rusia în Ucraina. Astfel, persoanele fizice care se vor abate de la această lege, riscă o amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore, iar persoanele fizice - o amendă de până la 18.000 de lei.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media